Beograd je svet: Kako je fotoreporter Danasa video SP u atletici (FOTO) 1Roha Foto: Aleksandar Roknić

Beograd je bio (sportski) svet proteklog vikenda, tokom 18. Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici. Fotoreporter Danasa u Beogradskoj areni bio je urednik rubrike Društvo, Aleksandar Roknić, kome je fotografija hobi, pa je zbog toga odlučio da „ukrade“ za sebe akreditacije za Svetsko prvenstvo.

Na posao je u ponedeljak došao bez podočnjaka, ali tvrdeći da je posao fotoreportera na sportskom događaju „nenormalno težak“ i „apsolutno potcenjen u odnosu na novinarski posao“.

– Moraš da vučeš sve vreme sa sobom 20 kila opreme. Moraš da non stop, bez sekunda pauze, budeš uključen i fokusiran na događaj. Nema slobodnog hoda, nemaš pravo da ti misao odluta kao što to sme da se desi novinaru. Za fotoreportera nema reprize, on samo sad, ovog momenta, ima priliku da uhvati događaj, dok novinar posle reprizu na ekranu može da gleda i analizira u glavi bezbroj puta. A stalno se odigravaju istovremeno tri, četiri događaja, na primer trka na 1.500 metara, troskok i bacanje kugle. U pitanju je posao bez stajanja od 9.30 ujutro do kraja programa u 23 sata – objašnjava Roknić.

Atmosferu u Areni opisuje „veličanstvenom“ i „dirljivom“, ističući da je ceo događaj bio „odlično organizovan“, a da su „volotneri sjajno odradili posao i bili na usluzi sve vreme“. Od takmičara su najveći utisak na njega ostavili skakač uvis Armand Duplantis i sprinter Grent Halovej.

– Duplantis kad izađe nema potrebu da se priprema, zagreva… On jednostavno deluje kao da je uvek spreman i da ništa ne može da ga omete, šta god da se dešava oko njega. Halovej deluje fizički najspremnije i potpuno je na stazi dominantan u odnosu na sve ostale. Fasciniralo me je što uprkos svemu tome deluje potpuno normalno i ponaša se tako, bez ikakvih kompleksa. Od naših takmičara je naravno najjači utisak ostavila Ivana Vuleta kojoj je publika skandirala – zaključuje Roknić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari