Tradicionalni doček ispred Skupštine grada Beograda kada srpski sportisti ostvare značajan uspeh organizovan je i sinoć u čast rukometašica Srbije koje su osvojile srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu.

 Sa balkona 2.000 fanova pozdravio je najpre stručni štab na čelu sa selektorom Sašom Boškovićem da bi onda na red došle i „srebrne“ dame: Marina Dmitrović, Ana Kačarević, Ivana Milošević, Marija Lojpur, Jovana Stoiljković, Jelena Nišavić, Biljana Filipović, Kristina Liščević, Sanja Rajović, Katarina Krpež, Jelena Živković, Jelena Popović, Svetlana Ognjenović, Jovana Risović, Jelena Erić, Dragana Cvijić, Sanja Damnjanović, Katarina Tomašević i Andrea Lekić.

Posle intoniranja himne „Bože pravde“ prisutnima se prvo obratio selektor Saša Bošković i vidno uzbuđen se zahvalio svima na podršci.

– Hvala vam što bodrite i pazite ove devojke. Hvala vam što ste bili sa nama i navijajte i dalje. Ponosniji sam od selektora Brazila. Prošle godine četvrto mesto, ove godine drug, a na Olimpijskim igrama u Riju idemo na finale sa Brazilom – rekao je Bošković, nakon čega je mikrofon preuzela Andrea Lekić i otkrila svima zašto je bežala sa časova.

– Dobro veče moja Srbijo. Verujte da je ovo na našim grudima ostvarenje snova. O ovome sam sanjala još kada sam imala 10 godina i bežala sam sa časova da bih bila na dočecima. Rukomete se vratio u Srbiju, još jednom hvala vam na podršci. Svaki sportista sanja uspeh sa nacionalnim timom, nama se ostvarila na neverovatan način, svaka čast devojkama. Nadam se da ćemo vam dosaditi na ovom balkonu – iskrena je bila predvodnica ekipe.

Najbolji levi bek na svetu Sanja Damnjanović povela je navijanje sa balkona i uzvikivala „Srbija“, nakon čega je naglasila da nije bilo publike ne bi uspeli da dođu do medalje.

– Da nije bilo divne publike i cele Srbije koju smo uspeli da probudimo, ne bi bilo ni srebrne medalje koja sija zlatom. Definitivno smo takva družina neponovljiva, sve radimo spontano, možda je i to ključ uspeha. Pokazale smo da smo psihološki stabilnije nego prošle godine kada smo bile četvrte u Evropi. Nadam se da ćete nas bodriti i dalje i vidimo se još neki put na ovom mestu. Bitno da je sreće i veselja. Idemo dalje, samo hrabro – rekla je Sanja Damnjanović.

Jedna od najenergičnijih reprezentativki Dragana Cvijić rekla je da ne voli mnogo da priča pa je zapevala sa prisutnima kao i na snimku koji je obišao internet kada se rukometašice Norveške začuđeno gledale izabranice Saše Boškovića dok su se bodrile pre četvrtfinala.

– Hvala vam na podršci, ovo srebro je i vaše. Mnogo više puta ćemo se okupljati ovde, ovo je predivan osećaj.

Popularna „ministarka odbrane“ Katarina Tomašević po nadimcima je prozvala celu reprezentaciju što je njihov ritual uoči mečeva posle čega su se ređale omiljene pesme nacionalnog tima Srbije, a reprezentativke su sa balkona otišle uz ovacije i sa željom da se uskoro vrate sa još sjajnijom medaljom.

Nikolić ugostio reprezentaciju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ugostio je danas rukometnu reprezentaciju Srbije posle osvajanja srebra na SP.

– Čestitam vam na izvanrednom uspehu. Srbija se podigla zajedno sa vama, počeli su uspehe da beleže atletičari, vi, skijaši. Pokazale ste da se može mnogo uz dobar tim, trenera, organizaciju i Srbiju koja je uz vas. Neka ovo srebro na vašim grudima sija kao zlato. Na prvom sledećem velikom takmičenuju nadam se da ćete osvojiti zlatnu medalju, da ne dolazim na finale da vas gledam tužne.

Dačić: Najveći uspeh posle Đokovića

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da su reprezentativke ostvarile najveći uspeh ove godine.

– Mislim da je rukomet najveći uspeh, posle Novaka Đokovića, koji nas je već navikao na dobre rezultate. Svakako je najveće iznenadjenje, a mislim da je pobeda nad Norveškom fenomenalan uspeh, koji nas je možda i koštao zlata. Obradovale su čitav narod i zasluženo su postale herione nacije.

Najuspešnija ženska ekipa u 2013. godini

Olimpijski komitet Srbije proglasio je na svečanosti rukometnu reprezentaciju najuspešnijom ženskom ekipom u 2013. godini. U konkurenciji sportistkinja priznanje je pripalo atletičarki Ivani Španović (srebro u skoku u dalj na SP), najbolji sportista je Novak Đoković, a odbojkaši Srbija najuspešnija muška ekipa (bronza na EP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari