Beograd se užurbano priprema za Svetsko prvenstvo u veslanju: Put na Olimpijske igre u Pariz vodi preko Ade Ciganlije 1Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Na Savskom jezeru, na Adi Ciganliji, vrlo je dinamično i radno.

I pored godišnjih odmora i velikog broja posetilaca, pripreme za predstojeće Svetsko prvenstvo u veslanju za seniore teku nesmanjenim ritmom. Po rečima Dušana Kovačevića, predsednika Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije, sve tehničke, logističke i organizacione aktivnosti ulaze u završnicu:

„Celokupne pripreme za šampionat traju skoro dve poslednje godine i mnogo toga je bilo neophodno da se uradi pre nego što počnemo da postavljamo šatore, staze, da kosimo travu, razvlačimo struju, internet konekcije i sve ostalo što je neophodno kako bi se Ada Ciganlija u tom delu pretvorila u pravi mali grad sa hiljadu čamaca koji će biti tu smešteni“, istakao je Kovačević.

Podsetimo, Svetska veslačka federacija (FISA) dodelila je Beogradu, Srbiji i Veslačkom savezu Srbije organizaciju Svetskog prvenstva 2023. godine.

Kako ističe Kovačević, „važnost i veličina šampionata ogleda se u činjenici da je na čelu Organizacionog odbora Svetskog prvenstva predsednica Vlade Srbije, a da su njegovi članovi nekoliko ministara, Gradonačelnik Beograda, direktori RTS-a i MTS-a, kao i predstavnici Veslačkog saveza. Saradnja svih aktera uključenih u pripremu šampionata je od izuzetne važnosti i svi nastojimo da Beograd i Srbiju predstavimo u najboljem svetlu“.

Ovogovišnji nesumnjivo najveći međunarodni sportski događaj u našoj zemlji okupiće, kako organizatori predviđaju, preko 80 reprezentacija, sa sve tehničkim i medicinskim osobljem, što je sve zajedno veliki zadatak koji stoji pred Veslačkim savezom Srbije:

„Svi naši kapaciteti su uključeni i smatramo ćemo uspeti da sve završimo kako treba. Nije nam prvi put, imali smo prošle godine Svetski kup koji je organizovan na Adi. To je nešto manje takmičenje od ovog ali to je bio jedan od najmasovnijih svetskih kupova, što je normalno s obzirom da je to kup pred Svetsko prvenstvo“, rekao je Dušan Kovačević.

Beograd se užurbano priprema za Svetsko prvenstvo u veslanju: Put na Olimpijske igre u Pariz vodi preko Ade Ciganlije 2
Foto: Privatna arhiva

Ada Ciganlija i regatna staza dočekaće prve goste već oko 25. avgusta a već 27-og će se održati i završnica Kupa Srbije, što će biti praktična provera staze i celokupne logistike. Takmičarska staza, duga 2000 metara, pripremljena je tako da zadovoljava sve FISA kriterijume za održavanje svetkog šampionata.

Nacionalne reprezentacije se za učešće na šampionatu prijavljuju direktno Svetskoj veslačkoj federaciji i taj proces još uvek traje tako da će se tek u poslednjim danima avgusta, kada se liste zatvore, znati ko je sve u septembru na Adi. Svetska veslačka elita takmičiće se u 20 disciplina (10 muških i 10 ženskih) dok će se paraveslači takmičiti u 9 disciplina.

Poseban značaj ovogodišnjeg šampionata je u tome što je on istovremeno i kvalifikaciona regata za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, što dodatno obavezuje da se svim nacionanim timovima omoguće najbolji takmičarski uslovi kako bi se prikazali u najboljem izdanju i postigli najbolje rezultate.

„Kvalifikacije za Olimpijske igre dodatno podižu ozbiljnost čitavog takmičenja jer će najveći broj posada nastojati da osvoji normu. Zbog toga i FISA i mi očekujemo reprezentacije u najboljem izdanju, koje se ozbiljno pripremaju za prventsvo i sa nestrpljenjem očekuju dolazak u Beograd”, kaže za Danas Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

Na šampionatu učestvuju i četiri srpske posade: Jovana Arsić (skif), Nikolaj Pimenov (skif), Martin Mačković i Miloš Vasić (dvojac) kao i Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik (dubl skul). Antić naglašava da „naši skifisti, baš kao i posada Mačković-Vasić imaju ozbiljne izglede da se kvalifikuju za Olimpijske igre. Iako kreću iz nešto zahtevnije pozicije, velike nade polažemo i u posadu dubl skula.“

Veslački savez poziva građane da isprate ovaj veliki sportski događaj i da dođu na Adu kako bi našim reprezentativcima pružili podršku domaćeg terena.

Karte za Svetko prvesntvo u veslanju su u prodaju već tri meseca preko ticket.rs, po pristupačnim cena, u rasponu od 600 до 2.000 dinara za komplet za celo takmičenje.

Sav prihod od prodatih karata ide u humanitarne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari