Bez tenisa u penziji 1Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Mnogi bi na mestu Rodžera Federera mirne duše, punog srca i džepova otišli u zasluženu tenisku penziju, ali je rekorder u broju osvojenih grend slem titula (20) u intervjuu povodom svog 38. rođendana poručio da ćemo ga još neko vreme gledati s reketom u ruci, kako se s mlađarijom rve za bodove, trofeje, bogate sponzorske ugovore i svakojaka priznanja.

– Morate da budete srećni dok igrate. Jasno je da u ovim godinama niste na vrhuncu svoje igre. Otuda, morate da pronađete nešto u čemu ćete uživati, putovanju, igranju mečeva, treniranju. Potrebna vam je strast u svemu što radite – ovako je svoju profesionalnu dugovečnost objasnio čuveni Švajcarac.

S osam šampionskih slavlja, vladar Vimbldona i u ovoj dobi deluje sveže na terenu, pa se mnogi pitaju kako je to moguće.

– Posle svega, tajna fizičke spremnosti, bez obzira na godine, počiva na dijeti i spavanju, istezanju i masaži. To mnogo danas govori o profesionalizaciji sporta, sećam se početaka… Bilo je sve u stilu topla kupka i banana. LJudi koji su se zagrevali uz pomoć elastične trake su ismejavani. Danas svi koriste nešto, čak i mnogo luđe stvari. Lično, volim više taj amaterski pristup, banana, trčanje, kao nekad. Iskreno, za mene je sve to nekako previše na naučnoj bazi – ne krije Federer, čija su dostignuća (još) meta Španca Rafaela Nadala (18 GS) i naročito Srbina Novaka Đokovića (16), inače najmlađeg u tom čuvenom trilingu.

Mada ga mnogi smatraju najvećim asom u istoriji „belog sporta“ on sam tvrdi da ne prestaje da uči. Na svim životnim poljima.

– U tenisu svakodnevno upoznajete interesantne ljude. Tenis je životna škola – kategoričan je otac četvoro dece, ne baš zainteresovan za zadržavanje u svetu tenisa nakon što se jednog dana zauvek povuče sa terena.

– Sumnjam da ću biti TV komentator ili teniski trener. Posebno ne posle povlačenja. Biću da decom jer volim da budem u Švajcarskoj. Dvadeset i više nedelja godišnje sam udaljen od kuće, bilo je previše toga u poslednjih 20 godina – najavljuje trenutno trećeplasirani na ATP listi, koji je kao i Đoković preskočio masters u Montrealu, da bi se takmičenjima vratio 17. avgusta na turniru iste kategorije u Sinsinatiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari