Bitan je samo rezultat 1Foto: STARSPORT (Arhiva)

Nije mogao previše da bira, ali je u skladu sa nametnutim okolnostima Aleksandar Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, izabrao 14 igrača bez „evroligaškog ili NBA pedigrea“ koji će predstavljati „orlove“ u petak, na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019.

Austrija prema renomeu ne bi trebalo da predstavlja veći problem momcima među kojima su kapiten Mačvan, Raduljica, Simonović i Stefan Birčević bili protagonisti najvećih uspeha u poslednjih deset godina. Selektor Đorđević očekuje brojnu publiku u hali „Aleksandar Nikolić“ (20.00) koja bi trebalo da pruži značajnu podršku nekim „novim klincima“, kako u petak, tako i ponedeljak protiv Gruzije, od kojih će pojedinci sigurno biti nosioci igre u doglednoj budućnosti.

– U kratkom periodu moramo da dođemo do automatizama, potrebnih da odigramo na određenom nivou ove utakmice, pre svega prvu protiv Austrije. Sigurno da nam je potrebna pomoć publike, pogotovo momcima koji su novi, nešto mlađi. . Mnogi od njih su došli i sa određenim individualnim očekivanjima, a u suštini je najvažnije samo da bude rezultat bitan. Nije bitna ni igra, ni individualna stvar, već to koliko je za sve nas jako važan krajnji rezultat – poručio je selektor aktuelnih evropskih, svetskih i olimpijskih vicešampiona.

Popularni Sale nema nikakvu dilemu da je selekcija igrača urađena planski i da su svi do jednog, zaključno sa Ilijom Đokovićem iz čačanskog Borca, pomno praćeni.

– Svi su oni dugo u našim sveskama i analizama, još od pojedinih mladih i univerzitetskih selekcija i zato su zaslužili ovaj poziv. Kao što sam rekao pred Evropsko prvenstvo, da tamo odlazi 12 najboljih igrača koji mogu i žele da igraju reprezentaciju, tako je i sada. Ima povređenih, ima nekih koji dolaze do igre u klubovima i na njih računamo i smatramo da su kandidati. Mnogo igrača iz ABA lige, iz KLS lige, ali i na igrače iz inostranstva. Rekao sam im da su reprezentativci Srbije u svakom pogledu, izuzetno zasluženo i da se tako i osećaju. To bi i trebalo da sruče na teren – jasan je prvi čovek struke „orlova“.

Jedna od retkih stvari koja bi mogla da donese benefit reprezentaciji od svađe na relaciji Evroliga – FIBA jeste mogućnost da se isprobaju neki kandidati koji u suprotnom ne bi dobili priliku i tako najave izvesnu smenu generacija.

– To je uvek vizija i mora da se radi planski, ali u ovom trenutku imamo još dosta ‘lufta’ da odradimo sa igračima koji su u poslednje četiri godine prošli kroz naš sistem i oni koji treba da dođu moraju da se nametnu da pokažu dobre igre da bi nasledili neke od igrača koji danas nisu tu – naglasio je Đorđević.

 

"Evroligaši o tom potom"

Jovica Antonić, pomoćnik selektora Aleksandra Đorđevića, najavio je nedavno da za meč protiv Gruzije postoji mogućnost da reprezentaciju pojačaju i pojedinci koji nastupaju u evroligaškim klubovima. Popularni Sale nije želeo ništa konkretnije da kaže o toj opciji: „Ovi igrači su sada trenutno tu, a za sledeću utakmicu o tom – potom. Ne znam da li je to (pozivanje novih igrača) uopšte dobra stvar. U ovom trenutku mi smo ti koji igramo, od ovih 14 igrača će 12 izaći na teren i braniće boje Srbije protiv Austrije. Posle toga imamo dan i po da spremimo sledeću utakmicu. Ako u dan i po budemo dovodili nove igrače, tu su problemi sa klubovima, koje razumemo. To su i problemi igrača i problemi trenera. Svi se bavimo poslom u kojem imamo određenu obavezu i profesionalnu odgovornost prema ljudima i klubovima koji nas angažuju tokom sezona. Svi smo zatečeni u smislu da ne znamo kako će sve to da izgledati“, realan je Đorđević.

 ‘]

Zahvalnost Bajernu’]

– Sa jedne strane dugujem zahvalnost prema klubovima koji imaju razumevanja, a sa druge strane postoji problematika… Nema tu prostora emocijama. Profesionalizam je takav da emocije ne postoje, bez obzira na to da je ovo što mi predstavljamo mnogo vezano za emocije svih nas. Na stranu to, jer klubovi imaju svoje ciljeve, zadatke, obaveze i odgovornosti. Sa te strane postoji problematika, a sa moje strane stoji i lična zahvalnost klubu koji je našao razumevanje za moje angažovanje ovde – jasan je Đorđević, sa kojim je iz Bajerna došao kapiten Milan Mačvan, dok su Stefan Jović i Vladimir Lučić ostali u Minhenu zbog povreda.

 

Štimac kao najbolji primer’]

Javnost je bila iznenađena nepozivanjem Vladimira Štimca, osvajača srebra sa Evropskog prvenstva, Svetskog šampionata u Španiji i Olimpijskih igara u Riju, na širi spisak kandidata za kvalifikacione mečeve. Nešto kasnije, stiglo je obaveštenje da je srpski centar odlučio da ode u reprezentativnu penziju i da je tu odluku saopštio saigračima u svlačionici neposredno posle poraza od Slovenije u finalu Evropskog prvenstva. Selektor Đorđević je uvek Štimca navodio kao najbolji mogući primer kako jedan igrač treba da se odnosi prema nacionalnom dresu: „Štimac je već u svlačionici obavestio sve nas o svojoj odluci. To je izgleda u modi i to mi se ne sviđa. Moramo da shvatimo, da prihvatimo njegovu odluku. Hvala mu od svih nas, svaki put je bio spreman da pruži 100 odsto, on je veliki primer odnosa srpskog igrača prema dresu reprezentacije. Svojim zalaganjem, radom napravio je veliki napredak u svojoj karijeri. Velike pohvale za to.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari