Bivši NBA košarkaš i reprezentativac Velike Britanije, napravio istorijsku senzaciju sa Južnim Sudanom 1Foto: fiba.basketball

Bio je veoma respektabilan NBA košarkaš; tokom 15 godina igranja profesionalne košarke nastupao je i za Veliku Britaniju, međutim, Luol Deng se vratio korenima i kao predsednik Saveza predvodio je Južni Sudan do istorijskog plasmana na naredni Mundobasket.

Južni Sudan je jedna od najmlađih država na svetu. Nezavisnost joj je priznata tek 2011. godine, iako je u poslednjih 50 godina vodila borbu za samostalnost, odnosno otcepljenje od Sudana.

Tokom tih građanskih ratova poginulo je oko tri milona ljudi.

Ni danas, više od decenije nakon priznanja nezavisnosti, situacija u Južnom Sudanu nije povoljna, naprotiv.

U pitanju je jedna od najsiromašnijih država na svetu, u kojoj je veoma loša humanitarna situacija.

S tim u vezi, uspeh koji je košarkaška reprezentacija napravila na turniru u Egiptu spada u istorijske domete.

Luol Deng, kao bivši košarkaš i član startnih petorki Čikago Bulsa, LA Lejkersa, Klivlend Kavsa, Majami Hita (pred kraj karijere nastupao i za Minesotu) odlučio je da se posle završetka lepe karijere vrati korenima i kao predsednik Košarkaškog saveza Južnog Sudana, povede zemljake ka cilju koji se, na samom početku, smatrao suludim.

Iz prvog pokušaja, Južni Sudan je uspeo da se plasira na naredni Mundijal, koji će se od 25. avgusta do 10. septembra organizovati u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

– Ovo smo hteli da ostvarimo i znači mi sve na svetu što smo uspeli. Mnogo je još posla pred nama, ali svaki put kada ispišete istoriju, to se ne može obrisati. Od momaka koji su igrali sa nama u petoj zoni, do ovih ovde, svi će večno ostati upamćeni – poručio je Deng odmah posle uspeha ostvarenog u Egiptu.

Ključnom se ispostavila pobeda nad Senegalom (83:75). Bio je to deveti trijumf u kvalifikacijama, i to protiv reprezentacije koja je već bila viđena na Mundobasketu.

Južni Sudan je time napravio istorijski poduhvat, kao prva afrička reprezentacija koja se iz premijernog pokušaja plasirala na Svetsko prvenstvo.

Reprezentacija je došla do uspeha bez vedeta svetskog formata.

Iako su igrači formata Duopa Rita, nekadašnjeg centra FMP i Crvene zvezde, Tonija Mejkera, bivšeg 7. pika na NBA draftu, kao i Venjena Gebrijeal iz Lejkersa… rođeni u Južnom Sudanu ili vuku poreklo, nijedan nije želeo da nastupa za zemlju od nekih 12 miliona stanovnika.

Uspeh je time još veći jer su ga ostvarili igrači snage i kvaliteta Denga Akuta, koji nastupa u Australiji, Kuanija Kuanija, koji je nekada igrao u Razvojnoj ligi, a danas za egzistenciju zarađuje u Osijeku, Nunija Omota iz Portorika…

Denga je zabolelo to što njegovi igrači uspeh u poslednjoj rundi kvalifikacija, koja je organizovana u egipatskoj Aleksandriji, nisu mogli da proslave sa svojim sunarodnicima, kojima nije dozvoljeno da uđu u halu.

– Imam poruku za FIBA, Savez Egipta. Nadam se da je sve što se dešavalo ove nedelje zapisivano, kako su se ophodili prema ovom timu, kako je sve nameštano. Moramo da budeom razočarani, jer smo pred ovaj meč imali tim koji je na pragu istoriju, koji piše neverovatnu priču ne samo za FIBA, već i za afričku košarku, imali brojne navijače koji su dolazili sa raznih krajeva sveta da nas podrže. Niko u ovom trenutku nema više navijača. Niko nam nije rekao da im nije dozvoljeno da prisustvuju utakmici, već suprotno. Došli smo do dvorane, videli navijače kako stoje ispred i stajali su tokom čitave utakmice. FIBA treba da bude sramota, kao i Savez Egipta. Šta god da se dešava, sa tim mora odmah da se prestane. Ovo nije potrebno košarci. Imamo fantastičnu priču, a oduzeli su nam pravo da slavimo sa navijačima koji su prešli ovaj put. Moramo da im se iskupimo. Ispisali smo istoriju, a njima nije omogućeno da budu tu. FIBA time mora da se pozabavi – jasan je Deng.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari