Bizarna pobeda kineskog trkača He Jia u nedelju na polumaratonu u Pekingu (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Pobeda kineskog trkača He Jia u nedelju na polumaratonu u Pekingu suočava se sa istragom nakon što su kineski internet korisnici doveli u pitanje njegov trijumf jer se činilo da su trojica afričkih trkača namerno usporili kako bi mu dozvolili dazavrši trku ispred njih.

Video snimak sa samog cilja trke prikazuje Kenijca Vilija Mnangata kako se okreće ka Jiu i pokazuje mu da krene napred dok se Kenijac Robert Keter i Etiopljanin Dejen Bikili ne protive toj odluci.

Kineski trkač je istrčao polumaraton za 1:03:44 i osvojio prvu nagradu od 5.500 dolara, dok je afrički trio zaostao samo jednu sekundu za njim na zajedničkom drugom mestu.

Na video snimku se vidi kako afrički trkači aplaudiraju njegovoj pobedi i tapšu ga po leđima, iako je šampion Azijskih igara u maratonu izgledao manje oduševljen uprkos tome što je pobedio u svom prvom takmičarskom polumaratonu.

Jie je dva puta oborio kineski rekord u maratonu u protekle dve godine, a novinarima je posle trke rekao da „nije bio u mom najboljem takmičarskom stanju“ – ali nije se pozabavio kontroverznim finišem.

Neki kineski korisnici interneta pozvali su na istragu o trci, dok su drugi tražili akciju od organizatora.

– Pravednost je uvek u srži sportskog duha – rekao je jedan korisnik na društvenoj platformi Veibo.

Još jedan popularan komentar je glasio: „Podržavam istragu, a fer plej je od vitalnog značaja“, a drugi korisnik je dodao da se nadaju da vlasti „mogu dati jasno objašnjenje kako bi održale pravičnost takmičenja i poštovale napore sportista“.

U današnjem saopštenju, organizatori trke, Opštinski biro za sport u Pekingu i Kineska atletska asocijacija, rekli su da pridaju „veliku važnost“ ovom pitanju i da sprovode istragu.

Kineska sportska kompanija Ksstep, koja sponzoriše i He i Pekinški polumaraton, rekla je za državni list „The Paper“ da situaciju „istražuje i verifikuje više strana“.

– Dalje informacije će biti saopštene što je pre moguće – rekao je Ksstep u izjavi agenciji.

Neki posmatrači su se složili da je cilj trke izgledao neobično, pišu pojedini mediji.

– To nije bio finiš sprinta osim za He Jia. Nije potreban genije ili stručnjak za trčanje da biste to shvatili. Jedna je stvar da se četiri trkača koji trče na kraju potencijalno drže za ruke ili zajedno pređu ciljnu liniju u demonstraciji sportskog duha. To nije ono što smo videli – rekao je sportski analitičar Mark Drajer, autor knjige „Sportska supersila: Insajderov pogled na potragu Kine da bude najbolja“.

On je potom poentirao.

– He Jie je elita. Ne trebaju mu ovakva dobročinstva – zaključio je Drajer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari