"Mi govorimo o teniseru od 37 godina u telu momka od 27 godina": Bogdan Obradović za Danas o 40. masters tituli i fenomenu Novaka Đokovića 1Arhivska fotografija Foto: Srdjan Stevanovic STARSPORT

Novak Đoković je jedan od svetskih sportskih fenomena. Kad to kažem, onda mislim upravo na sport u celini, a ne samo i isključivo na tenis, ističe za Danas trener i bivši selektor Dejvis Kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.

– U Parizu je osvojio 40. titulu iz Masters serije 1000 što je neverovatan podatak i uspeh. Ono što raduje je to da je on još uvek željan igranja tenisa i osvajanja titula. Ja sam i pre nekoliko godina rekao da on može da dođe do 30. osvojenih grend slem titula. Za to mu treba još nekoliko godina, ali verujem da to može da uradi. Ako dosegne taj rezultat sigurno će osvojiti titule i na drugim turnirima pa bi mogao da pretekne legendarnog Džimija Konorsa koji je apsolutni lider sa 109 pobedničkih pehara. Dakle, ako idemo tom logikom Novaku je potrebno da osvoji još 13 turnira kako bi još jednom ispisao stranice teniske istorije. Sjajno je što je gladan novih uspeha i pomeranja granica u ovom sportu. Mada je za mene već odavno GOAT – ističe on.

Kako navodi Obradović za njega nema dileme ko je najbolji teniser ikada.

– Samo jedan čovek ima najviše osvojenih grend slem i masters titula, a uskoro će imati i najviše osvojenih titula. Uz to će preko 400 nedelja biti svetski broj 1. To je Novak Đoković – kaže on.

Kako priča bivši selektor Dejvis Kup reprezentacije Srbije bitno je da ne zaboravimo kako je tekao Novakov put ka vrhu.

– On je bio treći teniser na svetu, pa drugi, pa prvi. Dugo vremena je bio treći reket sveta, iza takvih veličina kao što su Rodžer Federer i Rafael Nadal. I nije odustajao. Znate, jako je teško biti u toj poziciji, gledati u leđa takvim majstorima tenisa. Mnogi bi u tim trenucima psihički pali i totalno popustili, pa i nazadovali do 30. mesta na ATP listi, ali ne i on. To mu je dalo snagu da ih na terenu pobedi i zato će i probiti granicu od 400 nedelja na mestu broj jedan.

Na Australijan Openu naš sagovornik ne vidi nužno najveću opasnost po Đokovića od strane dvojice Španaca, mladog Karlosa Alkaraza i kako stvari stoje oporavljenog Rafaela Nadala.

– Alkaraz ima problema sa povredama u poslednje vreme i one su veliki znak pitanja za njega u bližoj budućnosti. Sa druge strane Nadal nikada nije nešto posebno briljirao na Ozi Openu. Jeste on tamo osvojio dve titule, ali to nikada nije bila njegova omiljena podloga i njegov omiljeni turnir. Sa druge strane, da, može se reći da je to za Novaka najuspešniji turnir u karijeri, ali nemojte da zaboravite koliko se on komforno oseća na Vimbldonu na primer, a sve se bolje i bolje oseća na šljaci i Rolan Garosu posebno. Prema tome mi govorimo o jednom izvanrednom teniseru koji se potpuno adaptirao na sve podloge i zato je toliko i opasan gde god da se pojavi. Ipak, u ovoj konstalaciji snaga ne smemo se baviti samo Alkarazom i Nadalom, već moramo uzeti u obzir i plejadu mladih tenisera koji su već pokazali da mogu da stignu do same završnice najvećih turnira.

Obradović o tajni magičnih rezultata

Na pitanje koja je tajna magičnih rezultata Novaka Đokovića naš sagovornik ističe da ne postoji jedna reč ili jedna stvar koja je uslovila ovakav njegov uspeh.

– Najvažnija stvar je svakako trening. Novak svaki trening odradi sa puno ljubavi i iskrenosti, ali i jednakim intezitetom. Znate, postoje igrači koji jednog dana toliko jako istreniraju da ih narednih nedelju dana nema na terenu. Kada govorimo o Novakoj karijeri onda govorimo o profesionalnom bavljenju sportom praktično bez povreda. Jeste u jednom trenutku imao povredu lakta i jeste imao problema sa disanjem, ali je povredu lakta brzo zalečio, a drugi problem je rešio korekcijom ishrane i nakon toga on je praktično konstantan na terenu. A to se ne može reći za Rodžera Federera i Rafaela Nadala koji su jednostavno pretrenirani, a to je i dovelo do hroničnih povreda leđa odnosno kolena.

Sa druge strane, ističe Bogdan Obradović, impresionira njegova gipkost.

– Mi govorimo o teniseru od 37 godina u telu momka od 27 godina. Zato on može da igra tako kvalitetno protiv deset godina mlađih protivnika. Na kraju, moramo da kažemo reč-dve i o psihi. Nije lako suprostaviti se Đokoviću. Koliko puta njegovi protivnici imaju prilike da igraju protiv njega godišnje? Jako malo. Ne postoji teniser koji može bolje da ubrza loptu od srpskog asa. Da vam u jednom udarcu pošalje slabu i sporu loptu, a već u narednom izuzetno brzu i preciznu – to niko ne može na ovom svetu da uradi kao Novak. Ritam nejgovih udaraca je impresivan. Zatim intezitet meča. Njegovi protivnici ne igraju takvim intezitetom čitav meč koji traje 90 ili 120 minuta. Oni u svojim mečevima odigraju tek poneku sekvencu istog na tom nivou, ali nikada ne igraju tako od prvog do poslednjeg poena. E protiv Novaka baš tako morate da igrate, jer on nameće pakleni ritam. I zato se dešava teniserima da se potpuno na terenu pogube. Krenu dobro, ali stanu. Fizički ne mogu da mu ispariraju. A kada padnu na fizičkom planu, onda kreće da popušta i koncentracija. Pa zato i češće šalju lopticu u mrežu ili daleko u aut. Niko na Turu nema rad nogu kao Novak Đoković. Jako je teško igrati protiv njega jer je on svaki detalj svoje igre doveo do perfekcije.

Što se tiče 2024. godine Bogdan Obradović objašnjava da nema dileme da će Novakov fokus u njoj biti na mastersima, grend slemovima i Olimpijskim igrama u Parizu.

– Na prvom mestu će mu biti Olimpijada, pa zatim grend slemovi i tek na kraju mastersi. Mislim da će on prvu polovinu godine odigrati na maksimumu, tačnije sve do mastersa u Severnoj Americi u avgustu i septembru naredne godine. Ove godine nije igrao u Majamiju i Indijan Velsu zbog kovid protokola, ali će naredne igrati te će tamo osvojiti nove poene. On detaljno i bez ikakve žurbe pravi kalendar turnira na kojima će učestovati naredne godine i što se toga tiče kod njega nema greške. Verovatno će u novu sezonu ući nešto odmorniji jer je sada pre Pariza napravio pauzu od mesec dana. Ja stvarno ne znam kako sve postiže jer pored terena ima još dosta stvari kojim se bavi i porodicu i fondaciju, ali očigledno da ga te stvari mentalno „pune“ i daju mu snagu za obaranje novih rekorda. Sada do kraja sezone ima još Završni masters u Torinu, ali i Dejvis Kup.

Bivši Dejvis kup selektor na kraju ističe i da nema dileme ko je izašao kao apsolutni pobednik iz teniskog trougla Đoković-Federer-Nadal.

– Svaka čast i Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu na svemu što su uradili u teniskoj karijeri. Mora se priznati da su pravi dijamanti. Kao što je i Novak Đoković. Ali Novak je pomalo i zlatni. Kao da je od zlata. I samo je pitanje od koliko je karata satkan i u tome je glavna razlika između njih trojice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari