Bursa u prvom "finalu" pre finala 1Foto: Srđan Stevanović /Starsport

U Partizanu su našpanovali košarkaške žice za najvažniji meč u dosadašnjem delu sezone. U Beogradskoj areni, crno-beli će večeras ugostiti Bursaspor u osmini finala Evrokupa (20.30). U sistemu na jednu dobijenu, puleni Željka Obradovića moraće da drže fokus sve vreme, kao favoriti čiji ciljevi, opravdano dosežu do samog finala.

Neiskustvo igranja ovako važnih mečeva čini se da crno-belima može biti jedini opterećujući faktor. Iz košarkaške perspektive, Partizan je daleko kvalitetniji, sa mnogo više opcija u svim linijama tima i na oba kraja terena. Trener Obradović u rotaciji koristi neretko i svih dvanaest igrača.

Sa statusom najtrofejnijeg i najuspešnijeg evropskog trenera, protiv Bursaspora biće i subjekat racionalnog razumevanja pritiska i opterećenja koje će izneti i momci poput Koprivice, Trifunovića, Smailagića… Arena bi trebalo da bude dupke puna, a frenetična podrška nešto što se već godinama unazad podrazumeva.

– To bi trebalo da bude dodatni motiv, da shvate šta je Partizan. Navijači su nam vetar u leđa davali tokom čitave sezone, čak i na strani. To je prelepo, da znaš da neko stoji iza tebe – poručio je trener Obradović.

Bursaspor je u Beograd stigla u ritmu igranja mečeva u turskom prvenstvu na svaka dva do tri dana. Trener Dušan Alimpijević samim plasmanom u plej-of napravio je dobar rezultat, pogotovo u okolnostima u kojima je tokom sezone ostajao bez najboljih igrača Alerika Frimana, Entonija Brauna i Egemena Guvena. Bursa ima vrlo produktivnu spoljnu linijiu, napadački veoma potentne igrače poput plejmejkera Dereka Nidama, „skorera“ Endrua Endrjuza, Onuralpa Bitima, Dejvida Dudžinskog, međutim u centarskoj liniji daleko manje opcija u odnosu na srpskog velikana.

Prošlosezonski centar Asvela, Kevarijus Hejs jedini je kadar da barem delimično defanzivno isparira Lesoru, Koprivici, Smailagiću… Pitanje je samo hoće li Alimpijević moći da kadrovski napravi prilagođavanja na brojne taktičke manevre Obradovića od igranja sa niskom petorkom do ultra visoke postave sa Koprivicom i Lesorom u centarskoj liniji i Smailagićem na niskom krilu.

– Spremali smo se, imamo dosta informacija o Bursi, odgledali smo mnogo utakmica. Ekipa koja je rasla kroz sezonu. Moj mladi kolega Alimpijević radi izvanredno, čestitam mu na svemu. Uhvatili su dobar ritam, pogotovu u poslednja dva meseca. Poslednja utakmica koju su izgubili od Efesa tri razlike, igrali su veoma dobro. Protiv Karšijake su gubili, uspeli da se vrate i pobede. To govori da imaju kvalitet. Starteri su veoma bitni, ali se ne smeju zaboraviti ni igrači sa klupe. To je ekipa koja u svakom trenutku zna šta želi da radi na terenu i da nađe ključeve uspeha kroz ono što radi na svim utakmicama – pohvalio je Obradović večerašnjeg rivala.

Bursa odlično šutira za tri poena (38,4 odsto), ima sasvim korektan tranzicioni napad i 81,7 poena postiže na maltene 18 timskih asistencija. Defanzivno, pak, ne može da se podiči snagom, fizičkom čvrstinom i dubinom. Loše brani igru u reketu, kao i na perimetru. Uostalom, Bursa ima četvrtu najlošiju odbranu u Evrokupu sa prosečna 84 primljena poena po utakmici.

– Spremili smo se, ali utakmica je živa stvar ali uvek moraš da prepoznaš neke stvari i da odreaguješ. Ekipa je spremna u dobrom smo ritmu utakmica i treninga, pre svega trneinga, a to dovodi do toga da igramo utakmice kao u poslednje vreme – jasan je sjajni stručnjak Partizana.

Zagorac: Mirne glave u utakmicu

– U dobrom ritmu dočekujemo prvu utakmicu plej-ofa, od nadamo se četiri. Imamo dobar kontinuitet treninga i utakmica. U drugom delu sezone smo podigli nivo manje više u treningu, pristupu, koncentraciji, na kraju i u samom kvalitetu igre i rezultatima. Mirne glave i spremni dočekujemo prvu utakmicu. Napravili su niz odličnih rezultata ove godine, plasirali se u plej-of Evrokupa, vrlo dobro igraju u Turskoj. Predvođeni su nekolicinom američkih igrača pre svega ne bekovskim pozicijama, koji su najzastupljeniji u napadu. Koncentracija na njih, ali i ostale igrače u roster koji ne treba da budu u drugom planu. Spremali smo se dobro, cenimo i poštujemo tu ekipu i nadam se da ćemo biti na visini zadatka – poručio je Rade Zagorac, kapiten Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari