Zvezda protiv Armanija pet godina ne zna za pobedu: Dve enigme u Areni - jedna u vidu Šabaza Nejpira, druga u dočeku Nikole Mirotića 1foto:ABA liga/Dragana Stjepanovic

Crvena zvezda dočekuje milanski Armani u jednom od bitnijih evroligaških mečeva od starta sezone (petak, 20.30).

Zvezda će naspram sebe imati „sabrata“ po rezultatima na gostujućem terenu. Armani je, baš kao i crveno-beli, bez pobede van svog terena i sigurno će žarko želeti da u Beogradskoj areni napravi prvu recku.

Možda i nehotice, intezitet duela 10. kola Evrolige pojačan je zbog nedavnih trzavica nastalih između Etorea Mesine i Šabaza Nejpira.

U razgovoru za italijanske medije, Mesina je navodno javnosti otkrio da se Šabaz konstantno raspituje kod prošlosezonskih saigrača kako bi mogao da se vrati u Milano, što je Amerikanca portorikanskih korena silno razbesnelo.

Šef struke Armanija izjavio je tako nešto u okolnostima kada se Šabaz borio sa samim sobom, svestan da u Zvezdi ne pruža ni delić onoga zbog čega je letos papreno plaćen.

Odmah se aktivirao na društvenoj mreži i poručio Mesini da ne govori istinu i da je u Boegradu veoma srećan.

„Naknadna“ pamet trofejnog stručnjaka delovala je deplasirano (optužio novinare za „loš prevod“) posebno jer je sam inicirao da „duh iz boce“ bude pušten u košarkaški etar.

Nejpir igra na sopstvenu odgovornost

Navijače Zvezde sigurno silno zanima da li će Nejpir biti spreman za meč sa Armanijem.

Prema određenim saznanjima, on insistira na tome da zaigra u petak, iako svestan da problem sa prelomom nosa još uvek nije saniran.

Uostalom, zbog toga je i propustio poslednje mečeve sa Barselonom i barskim Mornarom.

Iskusnom plejmejkeru urađena je zaštitna maska, međutim, lekari još uvek nisu spremni da garantuju da će Amerikanac biti sprosoban za toliku vrstu rizika.

Razlozi njegovog insistiranja na tome da zaigra u 10. kolu pred, gotovo izvesno, dupke punom Beogradsko arenom, mogu se pronaći i u delovanju upravljačke strukture Armanija.

Naime, sportski direktor je u toku sezone obznanio da je klub želeo da zadrži Nejpira tokom leta, ali da nije mogao da ispuni njegove finansijske zahteve, koji su bili tri puta veći od primanja koja je imao u takmičarskoj 2022/23.

Relevantni mediji su pred početak sezone objavili da će Nejpir ove takmičarske godine u Zvezdi zaraditi čak dva miliona dolara, što je zaista cifra od koje boli i „bogata glava“.

Zvezda (do)čekala Mirotića

Nejpir je neugodnu povredu nosa doživeo već na startu meča sa Fenerbahčeom, koji će, zapravo i predstavljati najbolju pozivnicu za navijače Crvene zvezde da ispune Beogradsku arenu.

Na Malom Kalemegdanu su ubeđeni da će Nikola Mirotić aplauzima biti dočekan.

Zvezda je letos izgubila bitku sa Partizanom u nameri da angažuje rođenog Podgoričanina koji je bio na potpis do prelaska u crno-beli tabor.

Ipak, Mirotić se u poslednjem trenutku predomislio, popustivši pod pritiskom koji je i sam protumačio da je dolazio od strane političara ali i ljudi iz crkve.

U Armaniju su ga oberučke dočekali, plativši mu verovatno i više nego što je Nejpir tražio, svesni da su dobili kapitalca u formi najboljeg krilnog centra na Starom kontinentu.

U Zvezdi nisu ništa zamerili Mirotiću, koji je prema zvezdašima uvek ispoljavao sportske simpatije, a kao neko ko je veliki dobrotvor i humanista apsolutno je zaslužio da i u petak bude dočekan uz gromske aplauze.

U Armaniju oscilacije i loše vibracije

Kao i većinu prethodnih, Armani je i tekuću sezonu započeo oscilirajući rezultatski i igrački na svim poljima.

U italijanskom prvenstvu je već doživeo tri poraza (5-3) dok u Evroligi ambicije gradi isključivo zahvaljujući uspesima kod kuće (3-6).

Na identičnom je skoru kao i Crvena zvezda, s tim da Etore Mesina nikako nije mogao da samokritički sagleda situaciju na terenu.

Jednog od krivaca pronašao je u Kevinu Pangosu koji je označen kao najslabija karika koja će, gotovo izvesno, biti transferisana u neku drugu košarkašku sredinu.

armani fenerbahče
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Odsustvo Bilija Berona odražava se na napadačku produktivnost i kreaciju igre. Nikola Mirotić, Ševon Šilds i Johanes Fojtman trnutno su jedini napadački raspoloženi pojedinci koji kontinuirano pružaju dobre partije.

Mesina se očigledno negde zabrojao, sastavivši ekipu letos bez dominantne opcije na poziciji jedinice, ali i petice.

Osim Nikolo Melija, Armani nema dominantnu opciju na centru, što se jasno vidi i iz učinka Kajla Hajnsa, odnosno Aleksandera Pojtersa.

Bez pobede u gostima, Armani je sklon naglim oscilacijama u igri i čini se da na mnogim pozicijama nema po dve adekvatne opcije.

Milano nije omiljeni gost Zvezde. Na poslednja tri meča u Beogradu, Milanezi su se počastili. Crveno-beli na trijumf čekaju već dugih pet godina.

Nije iznenađujuće što Mesina poseže u igri za rešenjima sa dve četvorke. Kako vreme prolazi, Fojtman i Mirotić čine sve bolji tandem, s tim da je nemački reprezentativac poprilično napredovao u pregledu igre, što se vidi i u tome da je sa 3,3 asistencije najbolji dodavač u redovima milanske ekipe.

Zvezda će defanzivno naročito biti opterećena pod košem, pogotovo jer u Tobiju, Mirotiću i Bolomboju nema petice koje se mogu pohvaliti anročito dobrom defanzivom na perimetru.

Ako se zna da Mirotić i Fojtman dobro igraju licem i leđima, kao ida Meli neretko poseže za šutem sa „topa“ nema nikakve sumnje da će Janis Sferopulos defanzivno morati dobro da osmisli kako da brani šuteve visokih igrača koji do produkcije nerekto dolaze iz „pika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari