Crvena zvezda nije uspela da napravi veleobrt; Bili Beron prekinuo seriju nepobedivosti crveno-belih 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Armani iz Milana ispostavio se kao najneugodniji evroligaški rival za srpske velikane u dosadašnjem delu sezone. Posle Partizana i Crvena zvezda je kapitulirala u Beogradu od strane italijanskog predstavnika, koji je prekinuo seriju nepobedivosti crveno-belih od šest uzastopnih trijumfa – 67:71.

Uprkos tome što je u Beograd stigao posle devet vezanih poraza u Evroligi, Armani je uspeo u onome što prethodno nisu timovi u daleko boljoj formi.

Iako je Zvezda odigrala meč ispod svojih mogućnosti, bila je u igri do poslednjih sekundi utakmice, tačnije sve do momenta kada je Bili Beron postigao trojku za 64:69 na tridesetak sekundi pre kraja.

Jeste potom Nedović uzvratio na identičan način, ali su crveno-beli zatim ostali bez svežine, jasne ideje i tajm-auta da detaljno osmilse poslednji napad.

Poraz kojim je Zvezda prekinula niz od deset uzastopnih pobeda, od kojih šest evroligaških, ujedno je i prvi Duška Ivanovića otkad je preuzeo vođenje ekipe od Vlade Jovanovića.

Milan je od omiljenog, posle četvrte vezane izgubljene utakmice u međusobnim duelima, postao rival krajnje neugodan za aktuelnog srpskog i regionalnog šampiona.

Od početka meča, Etore Mesina je testirao odbranu domaćina često kombinujući i praveći promene u centarskoj liniji. Neretko je uparivao dvojicu centara Dejvisa i Hajnsa, ali je umeo i da snizi petorku i zaigra sa četvorkama Melijem i Fojtmanom.

Ideja da se, kad god je moguće, spušta lopta na niski post ili traži rešenje u „piku“ na petici veoma je opteretila odbranu Zvezde u meri da je samo u prvoj četvrtini protivnik ubacio šest trojki, zbirno čak 26 poena.

Vođeni Lukom Vildozom (16p, 6as), crveno-beli su preciznošću sa distance uspeli da zadrže korak za rivalom, ali je bilo evidentno da bi protivnik mogao da kapitalizuje brojne defanzivne manjkavosti, pre svega, nepromišljena skupljanja sa igrača koji ima dobar šut sa distance.

Ujedno, Zvezda je loše rotirala u odbrani, neretko je kasnila da usled dobrog protoka lopte košarkaša Armanija, na vreme izađe na šut, što je italijanski velikan umešno kažnjavao.

Posle trojke Mitru-Longa prednost u korist gostiju bila je zabrinjavajućih 18:33. Morao je trener Ivanović da momentalno vrati, vidno umornog Vildozu.

Argentinac je na mahove pravio jasnu razliku na terenu i dobrom konekcijom sa Petruševim (20p, 11sk) sprečio je da Armani dođe do još ubedljivijeg vođstva.

Usled indisponiranosti Bentila, odnosno činjenice da je Mitrović, posle dve utakmice odsustva, vidno bio bez svežine, Petrušev je dobio znatno više prostora i to na obe centarske pozicije, što je vrlo umešno materijalizovao predstavljajući najkonstantnije rešenje Zvezde u napadu (prvi dabl-dabl u dresu Crvene zvezde).

Milan je vešto eksploatisao umešnost u šutu sa distance; Beron (19p) i Meli zapretili su da bi meč mogao u ranoj fazi treće deonice da preraste u monotoniju (35:53).

Reagovao je Ivanović na način da je na parket izveo defanzivno najmobilniju petorku sa Markovićem i Dobrićem, odnosno Bentilom i Mitrovićem u centarskoj liniji. U datoj konstelaciji, zaustavljen je protok lopte, a rival nateran na ishitrene šuteve.

Zvezda je mogla da napravi obećavajuću uvertiru poslednje deonice, ali je Bentil od moguća tri, ubacio samo jedno bacanje (49:57).

Bila je to deonica u kojoj je Petrušev podsetio javnost na slavne juniorske dane. Precizan sa distance, solidan i na „klouz-autu“ sa sedam poena motivisao je saigrače da do poslednjeg napada ostanu uvereni u to da je preokret moguć.

U pomenutoj seriji od deset pobeda, Nedović nije imao slabije izdanje od večerašnjeg (12p, 1/9 za tri). Konstantno se mučio u šutu sa distance; često je bio udvajan i usmeravan na levu stranu, što je dovelo i do veće nervoze ali i haotičnosti u traženju napadačkih rešenja.

Ni Vildoza u uvodnih pet minuta četvrte četvrtine nije bio napadački produktivan, naprotiv. U kratkom intervalu prodao je tri lopte koje su gosti „pretvorili“ u ubedljivih 51:64.

Čitava četiri minuta Zvezda nije mogla ništa da pogodi, međutim, po istom modelu, u tandemu Vildoza-Nedović pokušala je da brzim rešenjima izvrši „blizkrig“.

Prvo je Vildoza pogodio za tri, a kada se Nedović izborio za 2+1 nastao je pravi delirijum u hali „Aleksandar Nikolić“.

U 38. minutu domaćin je bio na obećavajućih 62:66, a nakon dobre odbrane i izborenih bacanja Petrušerva razlika je bila svega jedan posed na 1:19.

Postavio je, potom, Etore Mesina napad koji je zaličio na one u kojima je Bili Beron dve sezone bio nepogrešiv u dresu Crvene zvezde.

Amerikanac se podigao na šut za tri poena; uprkos tome što pozicija nije bila jednostavna, pogodio je i naterao crveno-bele da u poslednjih 25 sekundi preuzmu maksimalan rizik.

Nedović je bio smeo; iako je do tada šutirao 0/6 sa distance, uzvratio je na identičan način (67:69) međutim, nakon pogođenih bacanja Mitru-Longa nije imao dovoljno snage da nešto slično ponovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari