Crvena zvezda preživela u dramatičnoj završnici; Braun imao šut za pobedu, ali je sreća sačuvala crveno-bele 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport

Neverovatnu završnicu odigrali su košarkaši Crvene zvezde u 10. kolu Evrolige. U poslednje 23 sekunde viđen je uzlet i emotivni pad u vidu veleobrta. Ivanović je oduzeo loptu u napadu Makabija za pobedu, potom je Martin ostao bez poseda, da bi Lazić nekako uticao na Brauna da promaši šut za trijumf. U konačnom zbiru, to je značilo da su crveno-beli sačuvali minimalnu prednost i na identičan način vezali treću evroligašku pobedu (69:68).

I one najveće kritičare, igra Crvene zvezde sigurno ne ostavlja ravnodušnim, barem kada je rezultat u pitanju. Od dolaska Duška Ivanovića, crveno-beli su vezali treću evroligašku pobedu izvojevanu na identičan način u krajnje neizvesnoj i uzbudljivoj završnici.

Amplitude u igri srpskog velikana su takve da sve dobro urađeno može biti upropašćeno u samo šezdesetak sekundi. Upravo se takav scenario odvijao u poslednja tri minuta, tačnije od rezultata 68:60.

Večeras sjajni Lorenco Braun (23p, 7as), podsetio je navijače Zvezde sa koliko je elegancije i lakoće rešavao slične situacije u crveno-belom dresu.

Prelako, menjajući ritam driblinga i promena usklađen i sinhronizovan poput najboljih balerina današnjice, svaki loše organizovan napad domaćina majstorski je iskažnjavao.

Neorganizovani napadi Zvezde, koji su za posledicu imali šuteve iz nebuha Nedovića i Vildoze prouzrokovali su da na 23 sekunde pre isteka 40. minuta Makabi ima napad za pobedu.

Vejd Baldvin je krenuo sa organizacijom poslednje akcije prevideći da je Nikola Ivanović defanzivni majstor u oduzimanju lopte u driblingu.

Crnogorski reprezentativac je sačekao trenutak nepažnje i nemanja zaštite driblinga, ukrao je loptu Amerikancu, ali je Hasan Martin u želji da istrči u kontri izgubio balans, zateturao se i ispustio posed.

Ostalo je bilo još devet sekundi; ovoga puta lopta je bila kod ubedljivo najboljeg pojedinca na utakmici. Braun je odlučio da pokuša da reši pitanje pobednika šutem za tri poena, na način da iznudi faul Branka Lazića.

Kontakt koji je bio evidentan, sudije nisu okarakterisale kao faul. Amerikanac je promašio, a igrači Zvezde od sreće pohitali jedni drugima u zagrljaj.

Razloge zbog kojih Makabi ima najlošiju odbranu u Evroligi ove sezone, košarkaši Zvezde vešto su eksploatisali u prvom poluvremenu, pogotovo uvodnoj deonici, u kojoj su ubacili čak 27 poena.

Nemanje agresivnosti u odbrani gostiju, Vildoza je materijalizovao pogocima sa distance; lošu komunikaciju Petrušev poenima nakon utrčavanja po čeonoj liniji, baš kao i Bentil koristeći snagu i sposobnost egzekucije u igri jedan na jedan.

Ipak, Makabi je napadačku potentnost prezentovao preko Lorenca Brauna. Svako spuštanje ispod blokade iskažnjavao je ubačenim trojkama.

Nisu odlične sekvence nekadašnjeg košarkaša Zvezde previše zabrinule domaćina, pogotovo jer Izraelaci nisu dolazili do poena iz igre na otvorenom terenu.

Ulaskom, Ivanović je podigao defanzivnu agresivnost; u dva navrata presekao je dodavanje kada su bekovi pokušavali da dijagonalnim pasom eksploatišu stranu pomoći crveno-belih.

Crnogorski reprezentativac je odlično sarađivao sa Mitrovićem u „piku“ a kada je pogodio torjku za 32:22 delovalo je da će Zvezda na idealan način najaviti večerašnji start fudbalera Srbije na Mundijalu i meč sa Brazilom.

Čak desetorica igrača upisala su se u strelce u prve dve četvrtine, tokom kojih je načinom odbrane domaćin imao sedam oduzetih lopti.

Bez ritma, mogućnost multiplikovanja problema u napadu naslućivao se već krajem poluvremena.

Zaključno sa uvodnih pet minuta treće deonice, puleni Duška Ivanovića punih osam minuta nisu uspevali da dođu do poena iz igre.

Prekaljena i atletski predisponirana ekipa Makabija iskoristila je momenat i napravila rezultatski preokret (38:39).

Ono što je bilo važno, bez panike i histerije, crveno-beli su večeras u svakom bitnom momentu bili postojani.

Nedović je trojkom nakon izlaska iz „stegera“ rasteretio saigrače (12p), a onda je sjajni Mitrović odigrao simultanku do kraja treće deonice. Ubacio je šest poena i udaljio rivala na obećavajućih 50:47.

Nažalost, povreda najpismenijeg centra Zvezde početkom poslednje doenice primorala je trenera Ivanovića da više koristi Hasana Martina koji je u 10. kolu Evrolge odigrao najbolju partiju u dresu Zvezde, od letošnjeg dolaska iz Olimpijakosa (11p, 6sk).

Prisutan na ofanzivnom skoku, vešt na niskom postu i u „piku“, nemerljivo je pomogao da crveno-beli iskompenzuju neverovatnu napadačku produktivnost Lorenca Brauna. U poslednjih pet minuta, Amerikanac sa španskim pasošem rešavao je maltene sve napade Makabija.

Impresivno je delovao, nezaustavljivo i samouvereno. Koristio je i okolnost da gosti ništa sa distance nisu mogli da pogode a ta činjenica pogodovala je i domaćinu prilikom odlučivanja sa kojeg igrača da skupljaju i rizikuju na šutu.

Ni kada je Zvezda povela 68:60 na 2:59 Makabi nije delovao kao tim svestan skorije predaje.

Crveno-beli su ponovo ispali iz ritma, izgubili ideju u napadu i na svu sreću nisu bili kažnjeni u poslednjih dvadesetak sekundi.

Lutanje Nedovića i Vildoze, njihovi ishitreni pokušaji kao posledica bezidejnosti doveli su Brauna u poziciju da rešava pitanje pobednika, ali na sreću po crveno-bele ideja Amerikanca nije bila i realizovana.

Zvezda je sada, posle 10. kola, na podnošljivih 4-6 i na najbolji način najavila je večiti derbi, prvi ove sezone, u okviru ABA lige, koji je na programu u ponedeljak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari