Crvena zvezda "razbila" Makabi 1foto: euroleague.net

Fantastičnu noć imali su košarkaši Crvene zvezde u Tel Avivu. Igrom iz košarkaškog bukvara, školski i po notama Dejana Radonjića demolirali su Makabi (63:75) u drugom kolu Evrolige i tako došli do prve pobede u najeltinijem rangu ove sezone.

Ni u jednom momentu u nastupu crveno-belih nisu se osetili izostanci Holinsa, Lazića, Cirbesa i Vajta; naprotiv, viđena je demonstracija košarkaškog umeća aktuelnog regionalnog i srpskog šampiona oličena u napadačkoj lepoti igre i defanzivnoj disciplini zbog koje je Makabi u Menora Mivtačim areni, u čak dve četvrtine, jedva dobacio do 10 poena, a kapitulaciju doživeo znatno pre formalnog kraja utakmice.

Uvodnih 8:0 bili su putokaz kojim će ići crveno-beli do trijumfa u Tel Avivu.

Defanzivno, agresivnom igrom na liniji dodavanja, Zvezda je domaćina naterala na čak šest izgubljenih lopti u uvodna četiri minuta meča.

Iz tri kontre, Volters (17p, 4as) i Kalinić (19p, 5as) najavili su da će biti idejne vođe u nastupu koji je više ličio na pravi ples crveno-belih.

Da nije bilo Vilbekina i njegove dve ubačene trojke iz nebuha, teško da bi Makabi u prvoj deonici uopšte i dobacio do dvocifrenog broja poena.

Samo je Kalinić direktno „Ponosu Izraela“ oduzeo tri lopte, dok je ekipno Zvezda naterala domaćina na osam prodatih iz kojih su crveno-beli ostvarili identičan broj lakih poena.

Ulaskom Mitrovića na pet (dabl-dabl, 12p, 11sk), srpski velikan dobio je dodatno na lakoći i kreaciji igre sa unutrašnjih pozicija. Simonovićeva trojka kao vid krunisanja odličnog protoka lopte; pa Voltersova egzekucija iz kontre prednost Zvezde pretvorili su u 15 obećavajućih poena (13:28).

Jedini kraći period u kojem je Makabi zaličio na ekipu sposobnu da napravi preokret dogodio se odmah potom, kada je Kalojaro sa devet vezanih poena sveo razliku na upozoravajućih 22:28.

Ipak, svesni svoje dominacije u igri jedan na jedan, Kalinić i Volters na vreme su primirili domaće navijače.

Izvanredan periferan pregled igre, Mitrović i Kalinić pokazali su na način da je Lazarević dva puta na meču, a Dobrić i Davidovac po jednom, nakon bek-dor kretnji po čeonoj liniji akcije završavao na ziceru.

Domaćin ni pozicino nije mogao da se snađe u odbrani; Volters, potom i Ivanović u izolacijama napadali su Vilbekina, dok je Mitrović toliko bio stabilan na skoku da je već sredinom treće deonice imao 11 uhvaćenih lopti.

Defanzivne rotacije su bile tako sinhronizovane da je na šutu uglavnom ostajao najslabiji skorer u redovima Makabija, koji preko Vilbekina i nekog od centara, zaključno sa Lesorom, koji je crveno-bele opasno „predriblao“ poslednjih septembarskih dana, nijedanput nije realizovao igru u centralnom „piku“.

Lazarević je u „džep“ stavio Vilbekina, pokazavši da njegov stil igre ima aspolutnu prohodnost i na evroligaškom nivou.

Koliko vlada košarkaškim gradivom, Kalinić je možda i najbolje pokazao u poslednjoj deonici.

Kontrolišući tempo igre, na istecima napada obično je terao odbranu Makabija na udvajanja, a zatim pravovremenim pasom, mahom ka Voltersu do očaja dovodio domaćina.

Amerikanac je takođe odigrao izvanredno, možda i najzrelije u dva mandata u crveno-belom dresu.

Njegovom, pa Kalinićevom trojkom Zvezda je razliku povećala na kapitalnih 46:67. Makabi je očajnički, pomalo i bezobraznom igrom pokušao da preseče košarkaške konce crveno-belih, ali je Kalinić briljantnom minijaturom oslikanom rolinogom u desnu stranu, pa divnim lob-šutem i definitivno nokautirao velikog rivala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari