Crvena zvezda sanja direktno mesto u Ligi šampiona i navija za splitski Hajduk 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Uprkos jednom osvojenom bodu i ostanku bez evropskih takmičenja na proleće, crveno-beli imaju računicu na osnovu koje bi mogli da obraduju svoje navijače.

Imali su velika očekivanja, verovali su u prolazak u Ligu Evrope, ali su u konkurenciji Mančester sitija, Lajpciga i Jang Bojsa fudbaleri Baraka Bahara završili kao poslednji u grupi Lige šampiona sa svega jednim osvojenim bodom.

Rezultatski neuspeh, pak, ne mora automatski da znači da će naredne sezone crveno-beli morati da prolaze kroz Tantalove kvalifikacione muke.

Naime, postoji računica na osnovu koje je moguć direktan prolazak u Ligu šampiona za takmičarsku 2024/25 ali ona u sebi sadrži više nepoznatih.

Samim tim, malo je ostvariva, ali će svakako biti zanimljiva zbog praćenje razvoja situacije u ligama u kojima potencijalni šampioni predstavljaju direktnu konkurenciju crveno-belima.

Osnovni preduslov je da Crvena zvezda osvoji domaći šampionat. U tom slučaju, a ako prvak Evrope prethodno obezbedi mesto u Ligi šampiona kroz domaći šampionat do kraja sezone, ukazaće se mogućnost da se u elitnom takmičenju za 2024/25 nađe klub sa najboljim koeficijentom van TOP 10 liga.

Trenutno, Šahtjor se nalazi u najboljoj poziciji sa koeficijentom 63.000 i šansom da ga popravi jer se nalazi u plej-ofu za mesto u osmini finala Lige Evrope.

Slavija je druga sa koeficijentom 52,000, Bazel treći sa 52,000, Kopenhagen četvrti sa 51,500, Dinamo šesti sa 48,000, Crvena zvezda sedma sa 40,000.

Naravno, samo najbolji klub u datoj konkurenciji, ukoliko sezonu završi kao prvak svoje države, plasiraće se direktno u Ligu šampiona.

Kada bi se danas podvukla crta, to bi bila Crvena zvezda, naravno, u slučaju da po sedmi put uzastopno postane prvak Srbije.

Ipak, kada se malo detaljnije izanaliziraju šanse konkurenata, stiče se utisak da su šanse srpskog velikana poprilično male.

Naime, Šahtjor je u Ukrajini samo na tri boda u odnosu na prvoplasiranog i ima dve utakmice manje.

Slavija kasni za prvoplasiranom Spartom pet bodova ali ima i meč manje.

Bazel je otpisan jer nema šansu za titulu u Švajcarskoj, dok Kopenhagen u Danskoj kasni tri boda za liderom Midtjilendom.

Dinamo u Hrvatskoj kasni sedam bodova za Hajdukom ali ima i dve utakmice manje.

Već za vikend, na programu je večiti hrvatski derbi na Maksimiru posle kojeg bi Dinamo mogao da u većoj meri nadoknadi propušteno.

U teoriji, Slavija i Kopenhagen bi mogli da ne osvoje titulu, međutim Dinamo i Šahtjor ostaju najveće pretnje crveno-belima.

S tim u vezi, u Zvzedi će sigurno navijati za splitski Hajduk, nadajući se i da Šahtjor može da se oklizne  mada je objektivno ubedljivo najkvalitetniji tim u Ukrajini.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari