Crvenoj zvezdi fokus na plejmejkeru 1EPA/ERIK S. LESSER CORBIS

Polako se sklapaju kockice na Malom Kalemegdanu. Uprkos naporima da promeni odluku, Crvena zvezda će u narednoj sezoni morati bez Nikole Kalinića, a u njegovu ulogu pokušaće da uskoči Džon Holand. Iskusni Portorikanac potpisao je jednogodišnju saradnju sa crveno-belima, što je potez uprave koji će se sigurno dopasti navijačima. Zvezda je tako dovela treće pojačanje tokom leta i u narednom periodu svu pažnju usredsrediće ka poziciji startnog plejmejkera.

Crveno-beli su propustili veliku šansu da zadrže Nikolu Kalinića na Malom Kalemegdanu. Prema saznanjima Danasa, popularni Kalina bio je raspoložen da i u narednoj takmičarskoj godini ostane deo Crvene zvezde, međutim tok situacije od momenta kada je osvojena tripla kruna, uslovio je njegov kontakt sa Barselonom.

Jednostavno, Kalinića niko nije kontaktirao iz Zvezde sve dok nije pronađeno rešenje na mestu trenera. Sporost diplomatije, kako prilikom odlaska Dejana Radonjića, isto i za vreme pronalaženja novog rešenja u vidu Vladimira Jovanovića, dovela je do toga da je Kalinić uspostavio kontakte sa zainteresovanom stranom – Barselonom.

Po identičnom scenariju, izgubljen je i Dejan Davidovac – u Zvezdi se nisu bavili postojećim igračkim kadrom; danima niko sa Kalinićem i Davidovcem, i ne samo sa njima, iz kluba nije kontaktirao, a kada su postali svesni da bi mogli da ih izgube, već je bilo kasno.

U slučaju Nikole Kalinića, uprava, kao i novi trener Vladimir Jovanović, pokušali su da poprave upropašćeno, ali bezuspešno.

Ubedljivo najbolji i najkompletniji košarkaš Zvezde u prošloj sezoni, karijeru će nastaviti u Barseloni.

Crveno-beli njegovo razumevanje igre, iskustvo i individualan kvalitet neće moći da nadoknade alternativnim potezom na košarkaškom tržištu. Angažman Džona Holanda mogao bi da bude dobro rešenje na mestu niskog krila, možda i krilnog centra, međutim Portorikanac iz Njujorka ne poznaje ni približno “košarkašku azbuku” kao proslavljeni košarkaš iz Subotice.

Aktuelni osvajač triple krune prihvatio se i rizika da Holanda dovede u njegovoj 34. godini života.

To je i razlog potpisane jednogodišnje saradnje tokom koje bi Portorikanac trebalo da potvrdi izuzetnu preciznost sa distance, energetsku eruptivnost i visok nivo manifestovane motivacije. Holand je pomenute segmente u karakteru i košarkaškom znanju prezentovao prošle sezone nastupajući za UNIKS i naročito Burusu, čineći važan deo košarkaškog mozaika Dušana Alimpijevića sve do finalnog meča u Evrokupu protiv bolonjskog Virtusa.

Posle Nemanje Nedovića, Hasana Martina i Džona Holanda, u Zvezdi su usredsređeni na dovođenje startnog plejmejkera.

Nesumnjivo, od načina igre, iskustva i razumevanja situacija na terenu, zavisiće i to kakav će stil igre negovati Vladimir Jovanović u narednoj sezoni. Zvezda bi trebalo da bude fleksibilna prilikom angažovanja organizatora igre, nesumnjivo stranca. Važno će biti i da budući plejmejker ima dobar šut i da je kompatibilan sa Nikolom Ivanovićem i Stefanom Markovićem. Popularni Pefi će i sledeće sezone sigurno igrati za Zvezdu, uostalom i unosan ugovor daje mu takav vid garancije.

Crveno-beli neće rizikovati i u obzir sigurno neće doći neafirmisano košarkaško lice u evropskim okvirima, možda i evroligaškim.

Šabaz Nejpir, 31-godišnji bek, pominje se kao najrealnije rešenje. U Zvezdi bi rado povukli takav potez, međutim teška povreda koju je doživeo pred početak prošle sezone u dresu Zenita, poziva na oprez sve u taboru crveno-belih. Aktuelni regionalni i šampion Srbije rešen je da sačeka medicinske izveštaje u vezi sa stanjem njegovog skočnog zgloba koji je morao da operiše zbog komplikovane povrede ligamenata.

Hasan Martin i Luka Mitrović činiće krucijalan deo centarske linije, međutim u Zvezdi žele da peticu ojačaju još jednim igračem. Ognjen kuzmić bi u krajnjem slučaju ostao kao deo šire rotacije, međutim, postoji ideja da centar visine od preko 210 centimetara bude neko ko ima manje od 30 godina i ko je energetski na mnogo višem nivou.

Jovanović važi za defanzivno izuzetno zahtevnog trenera koji od centara traži veliku mobilnost, prevashodno u odbrani od protivničkog “pika”. Visoka iskakanja u “flešu” se podrazumevaju, kao i odbrana “u fletu” dok je duboki “drop” nešto što u obzir dolazi samo kao posledica prilagođavanja protivniku. S tim u vezi, Jovanović planira i da oplemeni mesto niskog krila, naročito jer Eron Vajt naporosto nije igrač dovoljno pouzdan u oba pravca, naročito u čitanju situacija na strani pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari