Da li će Đoković pobediti Švajcarce: Sindikalna borba najboljeg tenisera sveta vodi i ka multinacionalnoj korporaciji iz Sankt Galena 1Foto: Starsport

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, koristeći predah od tenisa za boravak u Beogradu, još jednom je ispoljio privrženost Crvenoj zvezdi. Bio je u loži Marakane neposredni svedok fudbalskog boja crveno-belih s Jang bojsom u Ligi šampiona.

Srpskom prvaku je pripao gorak bod (2:2), gorak jer se iz duela s najboljim švajcarskim timom pred domaćom publikom računalo na ceo plen, a i odškrinula su se vrata pobede pošto je blagi favorit otišao na poluvreme s prednošću od 1:0. Ako je nešto i dobro, to je da se u želji za izjednačujućim pogotkom isplatilo opsedanje protivničkog gola đokovićevskom upornošću.

Zvezda nije savladala Švajcarce, a njen strastveni poklonik hvataće se s njima ukoštac na polju svog delovanja mimo teniskog igrališta kao svojevrsni sindikalac, osvedočeni pregalac za prava igrača.

S obzirom na to da zamisli o reformama u svom esnafu nije uspeo da sprovede kroz Savet igrača ATP osnovao je pre dve godine Udruženje profesionalnih tenisera, odmah stavljajući na znanje da će uticaj i moć staviti u službu poboljšanja statusa igrača u materijalnom pogledu, a pogotovo onih mnogobrojnih koji ne pripadaju ni najširem vrhu već se s nižih mesta na svetskoj listi dovijaju kako znaju i umeju da prežive u profesionalnom sportu.

Đoković je svoju borbu upravo nedavno usmerio i na pohlepno zadiranje kladionica u „beli sport“, predočavajući da ta delatnost, koja se sve čvršće oslanja na sport i sport na nju, zarađuje i milijarde, a s njenog stola igračima odu mrvice ili čak ništa.

Na marginama odjeka utakmice švajcarskog prvaka u našem glavnom gradu (najzapaženija je skrušena izjava trenera Jang bojsa Rafaela Vikija o izmigoljenoj pobedi Zvezdinom golom u finišu susreta) portal dnevnog lista „Lucerner Cajtung“ iz Lucerna (grad u kojem je rođen Filip Ugrinić, igrač srpskog porekla, strelac izjednačujućeg pogotka za „mlade momke“) donosi priču pod naslovom „Neuspeh našeg sporta: Zašto Novak Đoković želi milijarde od jedne švajcarske kompanije“

Radi se o multinacionalnoj korporaciji „Sportradar“ sa sedištem u Sankt Galenu, koja skladišti i analizira sportske podatke od koristi, možda i presudne, za učesnike klađenja. S njom je ATP sklopio ugovor na šest godina od 1. januara 2024. za datoteke iz tenisa. „Sportradar“, koji operiše u 19 zemalja, veliki je igrač. „Provajder“ je i za FIFA, UEFA, NBA, NFL, NASCAR…

Korporaciji je dozvoljeno da upotrebljava podatke o teniserima i deli ih korisnicima on-lajn klađenja. Imaće ATP finansijsku korist od takvog aranžmana za svoju kasu, ali od toga se igrači neće ovajditi. Ukazuje se i na dvostruki aršin, Janusovo lice tenisa, jer kladionice imaju pravo da se reklamiraju na turnirima, koji od toga zarađuju, dok je igračima zabranjeno da prihoduju kao njihov pano.

Šta Đoković smatra pod „neuspehom našeg sporta“? To je asa u kontekstu kladionica u tenisu mišljenje našeg da su slabije plasirani igrači upravo zbog manje novca podložniji prevarama i zloupotrebama koje su izvor nameštenih rezultata.

U tom vrzinom kolu istina je da se deo enormnih suma od transakcija u klađenju sliva u penzioni fond ATP, ali bivši igrači imaju pravo da zatraže penziju tek kad napune 50 ili 55 godina. To u praksi znači da bi i Đoković, prekine li danas karijeru, morao da sačeka oko dve decenije da bi postao penzioner ATP. To njemu, sva je prilika, neće ni biti potrebno, ali je to i ono čemu se posvećuje u svojoj borbi za promenama. Za uspeh u svom sportu moraće neminovno da se nameri i na giganta iz Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari