Da li je srpskoj reprezentaciji potreban "uvoz" košarkaša: Vujošević i Nikolić složno protiv, Slavnić neće da priča za Danas 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Izjava čuvenog Žarka Paspalja aktuelizovala priču o kadrovskim problemima u bazi našeg nekada trofejnog sporta.

Legendarni košarkaš Žarko Paspalj smatra da je igranje stranih košarkaša za naš nacionalni tim jedan od načina da srpska reprezentacija ponovo dođe u situaciju da osvaja trofeje. Srpska reprezentacija nije učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju, a zbog specifičnih uslova u kojima se odvijaju kvalifikacije za predstojeće Svetsko prvenstvo neizvestan je nastup i na Mundobasketu. Paspalj smatra da je rešenje to da se dozvoli strancima da igraju umesto naših košarkaša, koji su sprečeni da se odazivaju pozivima selektora.

– Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da napravi razliku. Da smo ga imali možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primer u ženskoj reprezentaciji, gde smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije – rekao je Paspalj, a zatim naveo da je primer evropskog šampiona Slovenije ono što treba da sledi i Srbija, uz podsećanje da je takav eksperiment već dva puta uspeo u selektorskoj labaratoriji naše Marine Maljković.

– Situacija je ozbiljna i mora što pre da se reaguje. Rezultati reprezentacije direktno su povezani sa interesovanjem dece za košarku u Srbiji- izjavio je Paspalj.

Sa mišljenjem bivšeg košarkaša Partizana ne slaže se ogromna većina trenera u Srbiji. Ipak, poslednja dva selektora, Igor Kokoškov i Svetislav Pešić, smatraju da je nacionalni tim, zbog specifičnih okolnosti, prinuđen da se osloni na pomoć stranaca kako bi uspešno igrao u kvalifikacijama za najveća takmičenja. Naime, zbog sukoba između FIBA i Uleba, za reprezentaciju ne samo da ne mogu da nastupaju spski igrači iz NBA lige, već je to slučaj i sa onima koji su u evroligaškim ekipama.

Bivši selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore Duško Vujošević je u razgovoru za Danas rekao da našoj reprezentativnoj košarci nije potrebna pomoć stranih igrača. On je dodao da je neophodno prilagođavanje „duhu vremena“, činjenici da mladi košarkaši imaju drugačiji odnos prema nacionalnom timu.

– Stranci nam nisu potrebni, mi imamo našu školu koja pati zbog duha vremena. Naš problem je to što puno naših igrača odu u NBA, a da pre toga nisu igrali za reprezentaciju i ona im nije bila ognjište sa kojeg su se formirali. Najvažnije je da se ostane u kontaktu sa njima i da žele da igraju za reprezentaciju, da im postane jasno da će, bez obzira na NBA karijere, konačnu afirmaciju dobiti kroz reprezentaciju. – kaže Vujošević, i dodaje da se od stranaca ne može očekivati da sa istim motivima prihvataju igranje za nacionalnu selekciju.

– U okviru onoga što je bilo jugoslovenska škola košarke moramo da nađemo rešenje da igrači koji odu u inostranstvo, a da se pre toga nisu afirmisali kroz igranje za naše klubove i reprezentaciju, imaju moralnu obavezu i želju da igraju za reprezentaciju. Čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen, a opet, čovek nema obavezu prema zemlji u kojoj nije rođen. Bez obzira koji stranac da je u pitanju on nema obavezu prema nacionalnom timu. Ne možemo da radimo to zato što to rade Španci.

Vujošević kaže da, donekle, razume zašto su selektori izneli mišljenje da je neophodno igranje stranih igrača u srpskoj reprezentaciji.

– Selektor ima obavezu da isporuči rezultat pa onda vodi računa o svojoj muci. Sećam se da je Kokoškov izneo to kao ideju, a da su tada svi treneri koji su bili u velikoj Jugoslaviji bili protiv toga. Ja sam obično imao suprotno mišljenje od njih, ali sam se u ovom slučaju slagao s njima. Moramo da se malo vratimo korenima, a da se, s druge strane apdejtujemo i prilagodimo vremenu u kojem su materijalni interesi u prvom planu.

Miroslav Nikolić, koji je bio pomoćnik selektora Željka Obradovića, Dušana Ivkovića i Aleksandra Đorđevića, kaže da razume zašto pojedine zemlje angažuju američke košarkaše za igranje u njihovim reprezentacijama, ali dodaje da Srbija ne sme da pođe tim putem.

– Imamo veliki broj svojih košarkaša, a pričamo o strancima. Pitam se da li smo normalni?! Razumem ove koji nemaju svoje, pa onda na pojedinim pozicijama dovode Amerikance, ali zašto bismo mi to radili?! Pa mi imamo najboljeg košarkaša na svetu Nikolu Jokića, a na istoj poziciji i Nikolu Milutinova – ko može da zameni njih dvojicu? Ja sam čak protiv toga da naši klubovi imaju veliki broj stranaca, a kamoli nacionalni tim – kaže Nikolić.

On dodaje da ljubiteljima košarke u Srbiji medalja koju osvoji reprezentacija u kojoj nastupaju strani igrači nema isti značaj.

– Sa emotivne strane, ne može medalja selekcije u kojoj su 3-4 stranca da ima isti značaj. Tu je i pitanje patriotizma – stranci nemaju isti odnos prema Srbiji kao naši igrači, jer igraju za pare. Pa, ako je tako, hajde onda da sve plaćamo, neka i naši igraju za novac – kaže za Danas poznati trener.

Slavnić: Ne pričam za Danas, vi ste protiv Srbije i predsednika Vučića

Za mišljenje povodom ove teme pozvali smo i Zorana Slavnića, međutim, legendani košarkaš nije želeo da da izjavu za naše novine.

– Jel’ Danas onaj opozicioni list? Pa majstore, ne mogu da pričam za opoziciju, ja sam za predsednika Vučića. Toliko mogu sebi da priuštim da mogu da ne dajem izjave za one koji su protiv svoje zemlje i predsednika. Nemoj ovo lično da shvatiš, nemam ništa protiv tebe – rekao je Slavnić novinaru Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari