Da se ne ponovi Malaga 1Foto: Starsport

Čovek najbolje uči na svojim greškama; košarkaši Crvene zvezde su ih u Malagi napravili toliko da bi večeras mogli da budu osetno kompetitivniji ukoliko broj istih svedu na podnošljivu meru.

Izabranike Milana Tomića očekuje možda i najteže gostovanje u Top 16 fazi, s obzirom na to da je Valensija praktično sinonim Evrokupa u poslednjih desetak godina (tri titule).

Španski velikan sigurno i ove sezone ima na umu da se dokopa Evrolige osvajanjem Evrokupa i na tom putu crveno-bele vidi kao protivnika koji ne bi trebalo da mu pomrsi računicu. Partizan je porazima u prvoj fazi osetio rutinu i lakoću pobeđivanja pulena trenera Huamea Pornsanaua, koji su u dosadašnjem delu takmičenja doživeli svega dva poraza i to oba van hale „Fuente de San Luis“. Ne tako davno, 2017. i 2014. Crvena zvezda je trijumfalno napuštala Valensiju, odnosno pobeđivala na poslednja četiri međusobna susreta. Okolnosti su sada sigurno drugačije, Zvezda je kvalitet tima prilagodila budžetu kluba za takmičarsku 2018/19, samim tim daleko je ranjivija van hale „Aleksandar Nikolić“, prevashodno u Evrokupu. Ako se tome pridodaju i povrede, odnosno rovitost pojedinih važnih igrača, jasno je da bi trijumf u Španiji bio veliko iznenađenje. Branko Lazić i Maik Cirbes ostali su u Beogradu; Filip Čović je rovit, dok su se tek nedavno oporavili Bili Beron i Mohamed Faje.

– Valensija je favorit u grupi, a u Top 16 fazi je svaka utakmica veoma teška. Svaki poen je bitan, sve je bitno u grupi i ne smemo da ‘promašimo’ nijednu utakmicu. Protiv Unikahe smo bili blizu, ali smo izgubili. Mislim da smo izvukli pouke i da nećemo napraviti istu grešku, a to je loš početak. Igramo da pobedimo, moramo tako da razmišljamo – poručio je Ognjen Dobrić, jedan od najboljih pojedinaca u Malagi koji će večeras izvesti saigrače na parket kao kapiten tima u odsustvu Lazića i Kešelja.

Valensija gotovo u svim statističkim kategorijama dominira u Evrokupu; posebno je upadljivo to da po meču imaju više od 21 timske asistencije, što je najbolja ilustracija nivoa kolektivne igre i protoka lopte. Veoma su nezgodni pod košem; imaju igrače sposobne da šire igru, ali i napadaju sa niskog posta, u čemu se posebno ističe starosedelac Bojan Dubljević (40,8 odsto za tri), kao i Vil Tomas i Luis Laberi.

– Još jedna španska ekipa koja je sastavljena od evroligaških igrača koji su dugo godina igrali u Evroligi. Imaju iskustvo i znaju kako da igraju utakmice u Top 16 fazi. To je izazov za nas da odigramo bolje nego što smo odigrali u Malagi. Uspeh na utakmici u Valensiji je koncentracija 40 minuta jer ne smemo da imamo padova ni u odbrani ni u napadu. Dubljević i Tomas imaju igru leđima, kao što Dubljević ima i šut za tri poena. Ako možemo da izdvojimo nekoga, iako ja ne volim da izdvajam nikoga ni u mojoj ekipi ni kod protivnika, onda su to njih dvojica jer znaju da čitaju igru sa niskog posta i postižu poene igrom leđima – podvukao je trener Tomić.

Slediti zacrtano

U svojoj bogatoj i vrlo uspešnoj karijeri Stratos Perperoglu je više puta igrao u Valensiji i savršeno zna šta večeras očekuje njegove saigrače. Osim kvalitetnih američkih igrača, španski klub ima čak osmoricu reprezentativaca:

“ Valensija je veoma dobar tim sa dubinom u rosteru. Moramo da ostanemo fokusirani tokom svih 40 minuta. Imaju odlično popunjen reket, takođe igraju mnogo u kontranapadu. Mogu da kažem da su favoriti, ali borićemo se i pokušati da pobedimo. Imaju dobru atmosferu u svojoj dvorani, imao sam prilike da igram u njoj i dosta je bučno. To je još jedan razlog što moramo da ostanemo fokusirani, da komuniciramo i sledimo plan koji je pripremio naš stručni štab“, jasan je bivši standardni reprezentativac Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari