Novica Tončev i FSS na sudu u Lozani 13. jula 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Sud za sportsku arbitražu u Lozani „pretresa“ argumentaciju u sporu suspendovanog člana Izvršnog odbora FSS i člana Vlade Srbije sa nacionalnom fudbalskom organizacijom.

Nakon što mu je početkom ove godine, potvrđena suspenzija na devet meseci iz domaćeg fudbala, ministar bez portfelja najavio je isterivanje svoje pravde pred CAS-om. I ispunio je javno dato obećanje, jer je na zvaničnoj „tabli“ pomenutog međunarodnog suda osvanula informacija o zakazanom saslušanju dve strane za 13. jul.

Pomenuti CAS, po pravilu, donosi konačne to jest pravosnažne presude u sportskim sporovima, a uticajni funkcioner Socijalističke partije Srbije očigledno nije žalio novac da pred najvišom instancom pokuša da dokaže da je prestogo kažnjeg zbog nedozvoljenog ulaska u sudijsku svlačionicu na poluvremenu utakmice Radnika i TSC-a (2:1), kada je sa sinom i predsednikom surduličkog kluba, Stanislavom Tončevim, tražio od glavnog arbitra Dejana Trifkovića i njegovih saradnika da objasne zašto je prvo „požuteo“, a onda i isključen njihov igrač Uroš Milovanović.

Tončevi su se prvo žalili Komisiji za žalbe FSS, ali je ista nakon naknadne provere izjava, video zapisa i ostalih bitnih stvari potvrdila odluku disciplinaca, pa je od 3. decembra 2021. godine, tj mesec dana od spornog događaja u restriktivnom prostoru stadiona u Surdulici, počela da teče zabrana bavljenja bilo kojim poslom u srpskom fudbalu. Starijem Tončevu na devet meseci, a mlađem u trajanju od pola godine.

 

Inače, Tončev od početka sukoba tvrdi da su zamenik predsednika FSS i generalni sekretar istog, Nenad Bjeković i Jovan Šurbatović, sa svojim istomišljenicima i potencijalnom podrškom na budućim izborima u FSS iskoristili njegov prestup da ga isključe iz trke za mesto naslednika Slaviše Kokeze. Prethodni glavnokomandujući državnog Saveza napustio je tu funkciju još prošlog marta, dajući ostavku zbog povezivanja sa kriminalnim klanom i jednim od „vođa“ Partizanovih „navijača“, Veljkom Belivukom. Odnosno optuživanja da je učestvovao u planiranju atentata na Aleksandra Vučića, srpskog predsednika i prvog čoveka stranke čiji je i sam član. Međutim, od izbora još nema ništa, uprkos tome što se u nekom trenutku Evropska fudbalska federacija umešala u priču i dala rok za realizaciju istog, a prošli su i parlamentarni i lokalni izbori u zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari