Savo Milosevicfoto STARSPORT

Savo Milošević nije zamenio Aleksandra Stanojevića na klupi Partizana jer bi tako izgubio novac koji je po presudi arbitražnog suda FIFA dobio od ljubljanske Olimpije.

Iako su srpski mediji tvrdili da je Milošević najozbiljniji kandidat da na klupi crno-belih zameni Aleksandra Stanojevića, bivši prvi stručnjak kluba iz Humske do maja sledeće godine neće preuzeti neki klub, ako ne želi da izgubi novac do kraja ugovora sa Ljubljančanima. Na presudu FIFA arbitraže moguća je žalba samo CAS-u u Ženevi u roku od 45 dana, a koliko nam je poznato, Olimpija nije preduzela taj korak.

Naime, po presudi koju je potpisao arbitražni sudija FIFA Havijer Penjas iz Argentine u koju je Danas dobio na uvid, Milošević je u martu ove godine dobio spor sa svojim prethodnim klubom Olimpijom pred arbitražnim sudom FIFA. U presudi piše da su Ljubljančani dužni da mu isplate 310.000 evra, kao dugove i penale za raskid ugovora koji je trajao do maja 2023. godine. U slučaju da preuzme neki drugi klub u tom periodu, automatski prestaje da bude „nezaposlen“ i morao bi da Olimpiji vrati plate za taj period.

Posle pauze od skoro godinu dana nakon što je dao otkaz u Partizanu srpski stručnjak je u junu 2021. potpisao dvogodišnji ugovor sa Olimpijom, do 31. maja 2023. Ipak, nedugo zatim slovenački prvoligaš promenio je upravu, novo rukovodstvo optužilo je prethodnike za „veliki broj nepravilnosti“, a zatim su odlučili da u oktobru raskinu saradnju sa trenerom.

U svoju korist na ovom sudu elnici Olimpije optužili su Miloševića da je uzimao procenat od transfera igrača koji su dovedeni na njegovu sugestiju. Kako se tvrdi u pismenom otkazu koji je uručen srpskom stručnjaku, Milošević je oštetio klub jer je, kako se navodi, insistirao da „njegovi igrači“ budu u ekipi na utakmicama i tako smanjio vrednost onim fudbalerima koji su već bili u klubu, ali nisu igrali.

U novembru Milošević je klub tužio klub arbitražnom sudu FIFA, koji je u martu presudio u njegovu korist, jer je utvrđeno da su optužbe neosnovane. Kako piše u obrazloženju, uprava Olimpije nije bila nadležna da utiče na selekciju igrača, odnosno, nije mogla da procenjuje ko treba da bude u sastavu. Ljubljančani će morati da isplate skoro sav novac koji je tražio njihov bivši trener, ali u narednih godinu dana Milošević neće moći da potpiše ugovor sa nekim drugom klubom ukoliko želi da naplati sve što mu duguje Olimpija.

To je, verovatno, bila najveća prepreka u želji čelnika Partizana da ponovo na klupu dovedu stručnjaka koji je sa velikim uspehom vodio ekipu od marta 2019. do avgusta 2020. godine, kada je podneo ostavku. Crno-beli su svoj poslednji trofej osvojili dok ih je vodio Milošević, kada su u sezoni 2018/19. trijumfovali u Kupu Srbije.

Plata ili redovnost isplate

Zanimljivo je da u srpskim medijima u pričama o tome da je Savo Milošević najozbiljniji kandidat za klupu Partizana, ali koliko nam je poznato ni u slovenačkim, nije objavljeno skoro ništa od razlaza trenera sa ljubljanskim klubom koji je nastupio kad je Olimpija promenila vlasnika. Naravno, ni o presudi FIFA tribunala koja je doneta 8. marta ove godine, a u principu je dostupna javnosti, uz dodatni trud. Ostaje dilema da li su zarađene i buduće plate koje zbirno iznose onih u presudi pomenutih 310.000 evra (plus kamate) bile ključni razlog za odbijanje pregovora sa Partizanom, s obzirom da bi mesečna apanaža u beogradskom klubu sigurno bila veća od ljubljanskih 12 hiljada i nešto evra, a o bonusima da ne govorimo. Redovnost isplate je nešto sasvim drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari