Nuggets Lakers BasketballBETAPHOTO AP Photo/Ashley Landis

Ni najbolji defanzivac među centrima, Entoni Dejvis, suštinski, nije mogao ništa Nikoli Jokiću koji je na perfektan način predvodio Denver Nagetse do istorijskog plasmana u veliko NBA finale.

Srbin je seriju sa Lejekrsima završio na tripl-dabl proseku, maestralno je predvodio sovje saigrače do prvog plasmana Denver Nagetsa u veliko NBA finale.

Sumirajući proživljeno posle četvrte utakmice (4-0), Jokić se prisetio detinjstva kada je kao 16-godišnjak tražio preko Fejsbuka nekoga da mu se pridruži na basketu.

– Još sam taj klinac, ko želi na basket neka me slobodno pozove – u šaljivom maniru je poručio Jokić.

– Sećam se vremena kada sam mogao samo da izađem na ulicu i uvek bi se igrao basket. Izgubiš jednu partiju i možeš slobodno kući. Sada je mnogo teže pronaći pet momaka da igramo, pošto sam ja uvek igrao 3na3. Mi Srbi smo sjajni u basketu.

Potez koji je napravio trebalo bi da bude dobar primer mladim ljudima koji silno vreme provode na društvenim mrežama. Novinare je zanimalo zašto je obrisao profile na svim društvenim mrežama.

– Jer su gubljenje vremena – poentirao je Srbin.

Kao lider ekipe, Srbin je neretko govorio o tome šta je sve potrebno Nagetsima kako bi u plej-ofu napravili iskorak. Čini se da su ove sezone to i uradili.

– Samo sam srećan što smo pobedili tim kao što su Lejkersi. Svaka utakmica je bila tesna, pronalazili smo način da pobeđujemo. Naročito u momentu kada smo gubili 15 razlike i pronašli smo način da igramo našu igru.

Najvažnije u preokretu bilo je to da je Lebron Džejms u drugom poluvremenu sveden na svega devet poena, od kojih je smao četiri ubacio u poslednjoj četvrtini i nijedan u poslednja tri minuta utakmice.

– Svi znamo šta Lebron može da uradi. Pronašli smo način da ga nateramo da uzima teške šuteve u drugom poluvremenu. Dobro smo to uradili.

Uprkos tome što je fantastičan u plej-ofu, Jokić nije želeo da iskorisit momentum kako bi doveo u pitanje MVP nagradu za ligaški deo sezone, koju je dobio Džoel Embid.

– Ne razmišljam više o tome. Ljudi misle i govore da Embid nije trebalo da je dobije, ali ja ne mislim tako. Mislim da je zaslužio. Ako ste gledali, igrao je moćnu košarku tokom čitave sezone i mislim da je igrao neverovatno u svakoj utakmici.

Ponovio je Srbin da je najponosniji na Džamala Mareja, koji je finalnu seriju sa Lejkersima odigrao kao u transu, prosečno ubacujući više od 30 poena.

– Najponosniji sam na Džamala. Bio je povređen, prošao je kroz težak period, čak je pomislio da će ga franšiza trejdovati. Lider je. Igra odličnu košarku. Baš mi je drago zbog njega. Pokazao je i dokazao da je specijalan košarkaš u ovoj ligi.

Somborac je deo Nagetsa još od 2014. godine kada su ga draftovali kao 41. pika.

– Gradili smo ovo godinama. Nagetsi su me draftovali, Džamal je draftovan od strane Nagetsa, imamo momke koji su dugo ovde. Ne samo igrači, imamo sjajne trenere, čitav staf radi odličan posao. Sećam se dana kada je dvorana bila prazna. Lopta je mogla da se čuje na utakmicama. Sada svaki put rasprodajemo arenu, mnogo sam srećan zbog kluba. Sve nam ovo mnogo znači kao kolektivu.

Osvrnuo se i na neverovatne šuteve koje je pogađao tokom serije sa Lejkersima. Samo u poslednjem meču imao je dva teško opisiva pogotka za tri poena – preko ruku Entonija Dejvisa, potpuno van balansa, izvlačeći šut iza glave, poput Lerija Birda.

– To su moji šutevi… šalim se. To su u suštini najlakši šutevi. Morate da ih šutnete, nema ništa drugo što vam je ostalo. Čitavog života sam van balansa, pa mi i nije teško da šutnem van balansa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari