Decenija od Šumaherove nesreće 1Foto> EPA/DAVID EBENER

Na današnji dan pre tačno 10 godina legendarni Mihael Šumaher doživeo je nesreću na skijanju koja mu je u potpunosti promenila život. O njegovom stanju se danas ne zna gotovo ništa.

Šumaher je u padu tokom skijanja u francuskom Meribelu zadobio teške povrede glave, zbog čega je pola godine proveo u komi u bolnici u Grenoblu. U junu 2014. je lečenje nastavio u Lozani, da bi tri meseca kasnije bio prebačen na kućno lečenje.

Bez sumnje, Šumaher je jedan od najuspešnijih vozača u istoriji Formule 1. Tokom karijere je branio boje Džordana, Benetona, Ferarija i Mercedesa, a najveće uspehe postigao je kao vozač Skuderije.

Prve dve titule osvojio je vozeći za Beneton 1994. i 1995. godine, ali je apsolutnu dominaciju ostvario u Ferariju, sa kojim je bio neprikosnoven od 2000. do 2004.

Zvanično se povukao 2006, ali se vratio kao vozač Mercedesa početkom 2010, da bi konačno zbogom rekao krajem 2012. Od nemačkog tima se oprostio sa samo jednim podijumom.

Nemac je imao ukupno 307 startova tokom karijere, ostvario je 91 pobedu i ukupno 155 puta se našao na podijumu.

Sa pol pozicije je startovao 68 puta, a najbrži krug trke ostvario je 77 puta. Osvojio je ukupno 1.566 bodova tokom 19 sezona, što je broj koji je nadmašen tek kada je potpuno promenjeno bodovanje.

Njegov rekord po broju trijumfa srušio je Luis Hamilton pre tri godine, kada se i izjednačio po broju titula sa Šumaherom, piše Sport Klub.

Van staze, Šumaher je oduvek bio miran porodični čovek, od 1995. je oženjen Korinom, sa kojom je imao dvoje dece, Đina-Mariju i Mika koji je krenuo očevim stopama.

Šumaher junior je bio polaznik Ferarijeve akademije, dve godine je vozio za Has i najbolji rezultat mu je šesto mesto na Velikoj nagradi Austrije 2022. godine. Otkako je ostao bez mesta u američkom timu, od početka ove godine, Mik obavlja ulogu trećeg vozača Mercedesa.

I njegov mlađi brat Ralf je vozio u Formuli 1, a zanimljivo je da su njih dvojica prva i jedina braća koja su zauzela prvo i drugo mesto na nekoj trci. Prvi put braća Šumaher su to učinila u Kanadi 2001. godine, a potom su to ponovili na još četiri trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari