Dejvid Blat se vratio u Makabi 1Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Legendarni košarkaški trener Dejvid Blat i zvanično se vratio u Makabi iz Tel Aviva, gde će obavljati ulogu spoljnog konsultanta, ali je postavljen i na mesto predsednika profesionalnog komiteta.

Posle najgore sezone u poslednjih 29 godina, Makabi je krenuo u ozbiljnu rekonstrukciju. Ostao je bez trofeja, ali i finala u takmičarskoj godini na izmaku. Ispao je u polufinalu plej-ofa izraelske lige, kao i polufinalu Kupa. U Evroligi ga je u četvrtfinalu u tri meča eliminisao Real Madrid. Prvi put posle 1993. godine velikan evropske košarke nije uspeo da uđe u borbu za trofej.

Potraga za novim šefom struke uveliko traje, prema poslednjim informacijama prvi kandidat da sedne na užarenu klupu je Oded Kataš, ali je u igri i novopečeni šampion Turske Aleksandar Đorđević.

Iskusni stručnjak je Makabi kao prvi trener predvodio u dva navrata, najpre od 2001. do 2003. godine, potom i od 2010. do 2014. U poslednjoj sezoni osvojio je i Evroligu sa Ponosom Izraela, a od njegovog odlaska stvari su krenule po zlu. Tablu je ostavio 2019. godine, kada mu je dijagnostikovana multipla skleroza (hronično oboljenje centralnog nervnog sistema).

Radio je kratko kao konstultant u Njujork Niksima, a od 2020. godine je sa izraelskom kompanijom „True Player Group“ postao vlasnik češkog košarkaškog kluba Brno. Sada se vraća u klub u kojem je ostavio dubok trag, kako bi mu pomogao u teškom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari