Denijels prvi aktivni britanski fudbaler koji se izjasnio kao homoseksualac 1Foto: Pixabay/photoloni

Igrač Blekpula Džejk Denijels postao je prvi aktivni britanski fudbaler koji je javno izjavio da je homoseksualac.

„Ova sezona je bila fantastična za mene. Potpisao sam svoj prvi profesionalni ugovor, postigao 30 golova za rezervni tim i odigrao svoj prvi meč za prvi tim“, izjavio je Denijels danas u saopštenju za javnost.

„Van terena sam krio ko sam zaista. Ceo život sam znao da sam gej i osećam se da sam spreman da izađem i budem svoj“, dodao je on u saopštenju.

Tokom 1990-ih Džastin Fasanu je bio prvi igrač koji je otvoreno priznao da je gej, ali on se takmičio na amaterskom nivou kada je dao svoj intervju za San.

Nakon izlaska intervjua bio je žrtva homofobičnog nasilja, i osam godina kasnije je izvršio samoubistvo.

„Fudbaleri kriju svoju seksualnost jer žele da budu prepoznati po svojoj muškosti. Ljudi homoseksualnost vide kao slabost, nešto čemu se možeš rugati“, rekao je Denijels.

„Ali ja vidim drugačije, igram fudbal i gledaoci mogu da me vređaju. Ali oni plaćaju kartu da gledaju kako igram, i ja tako zarađujem za život. Neka viču šta hoće, to neće ništa promeniti“, dodao je Denijels.

Denijelsova izjava je dočekana sa mnogo odobravanja u celom engleskom fudbalu.

„Ti si svima nama inspiracija, Džejk“, napisao je Lester na svom Tviter nalogu.

„Fudbal je sport za svakog, sa različitošću u svojoj srži. Ovo je ogroman korak za fudbal, i svi smo ponosni“, saopštio je Fudbalski savez Engleske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari