Derbi dana na EP - duel "rehabilitovanih" 1Foto: EPA-EFE/Robert Perry

Došao je red da saznamo i ko je više „porastao“ od početka prvenstva, da li je to aktuelni svetski vicešampion Hrvatska ili višestruki osvajač Mundijala i EURO – Španija, jer su obe selekcije mučile i sebe i svoje pristalice u prva dva kola grupne faze, da bi „eksplozijom“ u ključnih 90 minuta zakazale međusobni duel u osmini finala.

I dale „for“ rehabilitovanom optimizmu njihovih zemljaka, da „kockasti“ ili „crvena furija“ mogu do same završnice EURO.

U slučaju fudbalera sa Balkana, poraz od Engleske i drugo poluvreme remija sa Češkom su pokazna vežba šta se ne sme večeras, a cela partija u slavlju protiv ratobornih Škota primer kako bi trebalo sa Špancima, mada su ovi neka druga  druga dimenzija u odnosu na „fenjeraša“ D grupe.

– Mlada, brza i energična ekipa Španije pokazala je pravi kvalitet protiv Slovačke. Vole da imaju loptu i igru sa puno dodavanja, ali neće ni njima biti lako sa nama. Moramo imati na umu da je napad najbolja odbrana – baca rukavicu selektor eks jugoslovenske republike Zlatko Dalić, kom bi veliki problem moglo da predstavlja ispadanje iz koloseka Ivana Perišića, pošto je korona virusom zaraženi ofanzivac Intera uz organizatora igre Luke Modrića ključna karika u igri „vatrenih“.

Bešiktašov defanzivac Domagoj Vida slično rezonuje o uvaženom protivniku.

– Mislim da su bilo daleko bolji tim dok su imali Ćavija i Inijestu u veznom redu, ali to ne znači da nas ne čeka „pakao“. Moramo ostati mirni dok drže loptu, probati da ih kontriramo i pobedimo. Imamo svoje adute i računicu – kaže iskusni Hrvat.

Španci su pauzu između dve faze sigurno iskoristili za seciranje loših momenata iz remija sa Švedskom i Poljskom, ponosni na to kako su „zgromili“ Slovačku kada im je bio ugrožen prolazak iz grupe E.

– Hrvatska je viceprvak sveta, ima odličan tim, ambiciju jednaku našoj… Biće to vrlo zahtevan i težak meč. Moraćemo stvarno naporno da radimo i ne odustajemo da bismo preskočili ovu prepreku i nastavili da se borimo za titulu – tako stvari vidi Feran Tores iz napadačke linije ekipe sa Pirineja.

Za njenog veznjaka Danija Olma, susret u Kopenhagenu ima poseban značaj.

– Meni je ovo posebno velika i bitna utakmica, jer sam igrao u zagrebačkom Dinamu. Imam toliko prijatelja u hrvatskoj reprezentaciji, ne poznajem ih samo kao sjajne igrače. Znao sam da ću jednog dana postati reprezentativac Španije i da ću igrati ovaj meč, ali emocije ostaju po strani kada krene lopta – racionalan je jedan od izabranika, kao i Dalić, kuđenog i hvaljenog Luisa Enrikea.

Da obostrano poštovanje i oprez nisu puka kurtoazija govori i individualna klasa, pre svega na sredini terena gde se puno pitaju 35-godišnji Modrić i 17 leta mlađi Pedri, ali i tesna statistika, s obzirom da „crvena furija“ ima samo pobedu više (4:3), uz jedan nerešen rezultat.

Danas na EURO

Kopenhagen

Hrvatska – Španija   18.00

Bukurešt

Francuska – Švajcarska 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari