Deset NBA igrača koje možemo videti u Evroligi naredne sezone 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Kao i svakog leta, tako se i ovog nameće pitanje koji bi igrači mogli da iz NBA lige pređu u evroligaške timove i tako pojačaju konkurenciju na tlu Evrope.

U nastavku vam donosimo listu od 10 igrača koji po Eurohopsu mogu da razmisle o dolasku u najkvalitetnije klupsko evropsko košarkaško takmičenja.

Ife Lundberg je već igrao u ovom takmičenju i to u dresu CSKA. U Evroligi ima 39 odigranih utakmica. Nakon invazije Rusije na Ukrajinu on je otišao u SAD i sada će igrati Letnju ligu za Finiks Sanse. Ipak, ako na taj način ne obezbedi mesto u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, mogao bi da se vrati u Evropu.

Karijera Rijana Arćiadina je odavno u silaznoj putanji. Već dugo vremena on nema neku značajniju ulogu u NBA i mogao bi u narednoj sezoni da zaigra u nekom evropskom timu, čak i nekom koji ne igra Evroligu.

Pre pet godina, Đorđi Đeng je potpisao ugovor svog života: dobio je 64 miliona dolara za četvorogodišnji ugovor. Uživao je u najboljim trenucima u karijeri, ali nije znao kako da opravda očekivanja. Od tada se ne slalazi u timovima u kojima igra. Ipak, sa svojom građom i mekim šutem, on je igrač koji bi lako mogao da nađe mesto u Evroligi. Tim koji bi ga potencijalno doveo, mogao bi da profitira.

Poslednja sezona u kojoj smo gledali Isaka Bongu u Evropi bila je 2017-18. Na kraju iste se prijavio na NBA draft, gde je izabran kao 39. pik. U Lejkersima je bio malo istaknut, ali smo mogli češće da vidimo njegov potencijal u sezoni 2019-20, prvoj u Vašington Vizardsima. Ali da se razumemo, situacija za Bongu je komplikovana i teško da će naći mesto u NBA ligi. U Evropi bi zaista mogao da pruži svoj puni potencijal.

Od kada je proveo nekoliko sezona u Endesa Ligi (Obradoiro i Valensija Basket), ime Meta Tomasa je glavna tema na letnjoj „pijaci“. Odsustvo čistih strelaca na tržištu ga čini veoma cenjenim šuterom. Nakon što je igrao u NBA sa Toronto Reptorsima, Jutom Džezom i Čikago Bulsom, da li će klub iz Evrolige biti sledeći korak u njegovoj karijeri? On je već igrao u Evropi u dresu Valensije i u tom takmičenju je zabeležio 23 utakmice. Da li je vreme da se okuša u Evroligi?

Vlatko Čančar je napredovao u svakoj od tri godine koje je proveo u NBA ligi sa Denver Nagetsima, iako mu taj napredak nije pomogao da se definitivno učvrsti u rotaciji tima. Ipak, možda će to biti dovoljno da se vrati u Evropu i istakne u timu na najvišem kontinentalnom nivou. Njegov nastup na Olimpijskim igrama u dresu Slovenije bio je dovoljan dokaz da je više nego spreman za taj iskorak.

Entoni Hil je bio igrač skrojen za Evroligu, sa sposobnošću da postigne koš kad god poželi zahvaljujući privilegovanoj građi. Međutim, igrači njegovog profila se ne ističu na isti način u NBA. Bio bi odličan igrač za timove koji žele da naprave skok u kvalitetu i izbore se za plej-of Evrolige, naravno ako prvo odluči da se vrati na Stari kontinent.

Možda igrač sa liste kome je najjasnije da mu je došao kraj u NBA. Posle šest godina u SAD i još uvek u najboljim godinama, Tomaš Satoranski je izgleda odlučio da ponovo igra u Evroligi. Naravno, svojim talentom i telesnom građom dovodi se u vezu sa timovima koji su kandidati za titulu, poput Anadolu Efesa ili Barselone. Hoćemo li ga ponovo videti u dresu Barse?

Rođen u Litvaniji, ali je odrastao u inostranstvu kao košarkaš, Ignas Brazdejkis je naizmenično igrao u NBA ligi i G ligi. Evidentno je da bi zbog svog pasoša i talenta bio veoma atraktivan igrač za evroligaške timove, posebno za Žalgiris iz Kaunasa koji bi u mladom napadaču mogao da pronađe neophodan talenat u akcijama pod obručom protivničkog tima.

Još jedan igrač kojeg bismo, ako cenimo njegovo evroligaško iskustvo, vrlo lakomogli da vidimo u Evropi. Fakundo Kampaco je deo koji Real Madridu treba da ponovo pronađe svoju najbolju igru. Čini se jasno da će argentinski plej pokušati da ispita sve opcije u NBA ligi, možda daleko od Denvera, gde je izgubio minutažu. Ali ako želi da bude MVP Evrolige, već zna gde mu je mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari