Desetak favorita, Poljska najveći 1Selektor Slobodan Boba Kovacfoto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Odbojkaška reprezentacija Srbije utakmicom protiv Belgije večeras (20.30 sati) počinje takmičenje na Evropskom prvenstvu, koje se održava u Poljskoj, Češkoj, Finskoj i Estoniji.

Aktuelni šampion Evrope prvu fazu šampionata odigraće u Grupi A, a osim Belgijanaca, rivali će biti i Ukrajina (3.septembar, 20.30), Poljska (4. septembar, 20.30), Portugalija (6. septembar, 17.30) i Grčka (7. septembar, 17.30).

Po četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u osminu finala.

Libero Neven Majstorović rekao je dagrupa u kojoj se nalazi srpska reprezentacija možda i najkvalitetnija.

– Uz Poljsku, koja je aktuelni svetski prvak, domaćin i jedan od najvećih favorita za zlato, tu su Ukrajinci sa kojima smo imali veoma težak duel u četvrtfinalu prošlog šampionata. I sada smo na prijateljskom turniru jednu utakmicu dobili, a jednu izgubili protiv njih. Tu su Belgijanci, tradicionalno nezgodan protivnik za nas. Imaju generaciju koja je uvek tu u evropskom vrhu i koja se na EP pre četiri godine borila sa nama za bronzano odličje. Pored te tri reprezentacije, u grupi su još Grčka i Portugal, ekipe koje ne spadaju u grupu favorita ali sigurno da ako nemate dan kada igrate protiv njih ili niste na sto odsto mogućnosti, možete da izgubite – rekao je Majstorović, a zatim dodao da će desetak reprezentacija ravnopravno konkurisati za medalje.

– U poslednjih desetak godina je očigledno da je veliki broj selekcija na gotovo istom nivou po kvalitetu. Imamo priliku da gledamo žensko Evropsko prvenstvo, gde se maltene unapred zna koje će tri ili četiri ekipe doći do završnice. Kod nas to nikako nije slučaj. Na poslednja dva šampionata Evrope smo mi jedina reprezentacija koja je bila oba puta u polufinalu. Na primer, Slovenija je igrala finale sa nama 2019, a to je tim iz drugog reda favorita. Neću se prevariti ako kažem da sedam, osam ekipa može do zlata. Najveći favoriti su olimpijski šampioni – Francuzi, Poljaci i Rusi– smatra libero evropskog šampiona.

Majstorović tvrdi da su na pripremnom turniru u Ukrajini, koji je bio neka vrsta generalne probe pred početak prvenstva, srpski odbojkaši pokazali da su u dobroj formi.

– Imali smo od početka sitnijih problema sa povredama, trebalo nam je duže vreme da se svi skupimo na treningu. To je negde došlo pred put u Ukrajinu, na tom turniru je naša igra dobila obrise koje je imala u Parizu. Najbitnije je da smo kompletni, da smo sada svi zdravi i nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu dizati formu. I da ćemo do same zavšnice igrati našu prepoznatljivu odbojku.

Kovač: Bićemo na šampionskom nivou

Selektor srpske reprezentacije Slobodan Kovač izvršio je samo jednu izmenu u odnosu na ekipu koja je osvojila titulu na šampionatu 2019. godine – na poziciji primača umesto Lazara Ćirovića igraće Pavle Perić.

– Ekipu sam sastavio na osnovu onoga što su igrači prikazali tokom takmičenja u Ligi nacija i pripremnog turnira u Belgiji. Imamo mogućnost da dođe i do jedne izmene u toku prvenstva, zbog povrede, međutim, nadam se da nećemo morati to da učinimo. Po pravilu, mnogo je teže odbraniti titulu nego je osvojiti, ali, mislim da sam uradio dobar posao i da će ova ekipa biti na pravom nivou – rekao je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari