Samo nijanse dele Đokovića i Alkaraza: Da li je stvoreno novo veliko tenisko rivalstvo i da li su Srbin i Španac daleko ispred svih ostalih igrača? 1Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Novak Đoković je pobedom nad Karlosom Alkarazom u finalu turnira u Sinsinatiju (5:7, 7:6, 7:6) osvojio svoj treći trofej na ovom mastersu, ali i podsetio da će na predstojećem US openu biti favorit za osvajanje trofeja.

Srpski teniser je pre desetak dana doputovao u Sinsinati, gde ga je posle dve godine pauze očekivao nastup na jednom od turnira koji se igraju u SAD.

Pre dolaska u Ameriku nije nastupao još od 16. juna, kad je u finalu Vimbldona izgubio od Karlosa Alkaraza.

– Finale Vimbldona? Nije to ni prvi, ni poslednji meč koji sam izgubio, tako da sam taj poraz prevazišao za jedan dan – rekao je Đoković na prvoj konferenciji za medije po dolasku u SAD i činilo se da će ovo takmičenje iskoristiti kako bi se vratio u formu posle duge pauze, ali i pripremio za poslednji grend slem u sezoni.

Trijumf Alkaraza u Vimbldonu većina medija dočekala je sa neskrivenom euforijom, ali i sa uverenjem da je tenis dobio novog „kralja“.

Ipak, samo dva meseca kasnije Đoković je ponovo pokazao da je, sve dok bude imao motiv da drži reket u rukama, najveći favorit na svakom turniru na kojem nastupa.

Uprkos činjenici da takmičenje u Sinsinatiju ne spada u red onih na kojima je imao mnogo uspeha, jer je samo dva puta u karijeri osvojio trofej na ovom turniru, Đoković je u epskom finalu, kojeg je Džim Kurijer nazvao „teniski rat“, trijumfovao nad 16 godina mlađim rivalom.

U po mnogo čemu istorijskom duelu, Đoković i Alkaraz su dokazali da su trenutno dva najbolja tenisera na svetu, po kvalitetu daleko od ostatka „karavana“.

Njihov četvrti međusobni duel pokazao je da će ubuduće pobednika odlučivati nijanse, kao što se to događalo u mečevima u kojima su protivnici srpskog tenisera bili Nadal i Federer, a u Sinsinatiju je na Đokovićevoj strani bilo iskustvo i koncentracija u najvažnijim trenucima.

Ovim trijumfom Đoković je osvojio 39. titulu na mastesima, a ukupno 95. na ATP turnirima i sada je na listi najuspešnijih u ovoj kategoriji na trećem mestu, iza Džimija Konorsa i Ivana Lendla.

Ovaj meč je bio najava i onoga što nas, po svemu sudeći, očekuje u finalu predstojećeg US opena, koji se ove godine igra od 28. avgusta do 10. septembra.

Španac u Njujork stiže kao branilac titule, prvog grend slem trofeja kojeg je osvojio u karijeri, dok će Đoković imati priliku da četvrti put trijumfuje na terenima Flešing Medouza, nakon 2011, 2015 i 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari