Bez izgubljenog seta u četiri odigrana meča najbolji srpski teniser i teniserka stigli su među osam najboljih na Australian Openu. Ana Ivanović u osmini finala bila je ubedljiva protiv danske igračice Karoline Vožnjacki – 2:0 (6:1, 7:6), dok je Novak Đoković nadigrao domaćeg tenisera i bivši broj jedan Lejtona Hjuita – 3:0 (7:5, 6:3, 6:3).

Bez izgubljenog seta u četiri odigrana meča najbolji srpski teniser i teniserka stigli su među osam najboljih na Australian Openu. Ana Ivanović u osmini finala bila je ubedljiva protiv danske igračice Karoline Vožnjacki – 2:0 (6:1, 7:6), dok je Novak Đoković nadigrao domaćeg tenisera i bivši broj jedan Lejtona Hjuita – 3:0 (7:5, 6:3, 6:3).
Obe naše predstavnice mesto u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije tražiće u meču sa sestrama Vilijams. Jelena Janković je rano jutros na Rod Lejver Areni igrala protiv Serene, a Anu Ivanović sutra očekuje duel protiv Venus. Treća teniserka sveta i četvrti nosilac u Melburnu ima negativan skor protiv Amerikanke- u četiri meča Ivanovićeva se nijednom nije radovala protiv starije sestre Vilijams.

Loš dan za srpske juniore

Na juniorskom delu turnira u Melburnu od srpskih tenisera slavila je samo Bojana Jovanovski, koja je u tandemu sa Francuskinjom srpskog porekla Kristinom Mladenović savladala Milanu Spremo i Slovakinju Romanu Tabakovu – 2:0 (6:0, 6:2) u drugom kolu takmičenja.

Mlađi brat najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, Marko, izgubio je od Australijanca Kliforda Marslenda – 1:2 (6:3, 0:6, 2:6) u prvom kolu singla, a takmičenje je već na početku završio i Ilija Vučić, koji je poražen od Francuza Gijama Rufina – 0:2 (1:6, 3:6).

– Definitivno težak protivnik. Pobedila me je na poslednja dva Grend slema i pravi je trenutak za malo osvete. Napredovala sam od našeg poslednjeg susreta, a i podloga u Melburnu više odgovara meni nego njoj. Moraću da serviram dobro i ostanem na terenu, ne smem da joj dam previše prostora za napad – rekla je Ivanovićeva.

Parovi četvrtfinala

MUŠKARCI – rano jutros: Jarko Nieminen (24) – Rafael Nadal (2), Džo Vilfred Conga – Mihael Južnji (14). SUTRA: Novak Đoković (3) – David Ferer (5), Rožer Federer (1) – Džejms Blejk (12)

ŽENE – rano jutros: Žastin Enan (1) – Marija Šarapova (5), Jelena Janković (3) – Serena Vilijams (7). SUTRA: Ana Ivanović (4) – Venus Vilijams (8), Danijela Hanutuhova (9) – Agnješka Radvanska (29).

S obzirom na ubedljive partije koje je do sada pokazala u Melburnu, optimizam naše teniserke je u potpunosti na mestu. Visoku formu u kojoj igra, Ana Ivanović pripisala je radu sa kondicionim trenerom Skotom Birnsom i novom poboljšanom programu treninga.

Zimonjić uspešan i u miksu, Jankovićeva bez greške u dublu

Nenad Zimonjić u paru sa Kineskinjom Tijantijan Sun plasirao se u četvrtfinale Australian Opena, a treću rundu u ženskom dublu izborila je Jelena Jankoić u paru sa Amerikankom Betani Matek. Zimonjić i Sunova, koji su u Melburnu postavljeni za pete nosioce, u drugom kolu su eliminisali Lizel Huber iz SAD i Britanca Džejmija Mareja – 2:0 (6:2, 6:4). Protivnik u četvrtfinalu srpsko-kineskoj kombinaciji biće bolji iz duela u kojem se sastaju prvi nosioci, Kara Blek iz Zimbabvea i Australijanac Pol Henli i australijski par Džesika Mur i Greg Džons.

Jankovićeva i Matek u drugoj rundi takmičenja u Melburnu pobedile su Beloruskinje Olgu Govorcovu i Darju Kustovu – 2:0 (6:4, 6:3). Protivnice u trećem kolu srpskoj i američkoj teniserki biće 10. favoriti ženskog dubla Španjolke Anabel Medina Gariges i Virhinija Ruano Paskval.

– Ranije se nisam dobro kretala i imala sam problema sa povredama. Sada sam zaista fit. Izgubila sam na kilaži i stvarno ojačala, posebno u gornjem delu tela, što je smanjilo broj povreda – ocenila je Ivanovićeva, koja je u prvom setu duela sa Karolinom Voznjacki zabeležila čak 15 vinera, naspram nijednog protivnice. Mnogo neizvesnije bilo je u drugom delu meča u kome Voznjacki nije uspela da iskoristi set loptu, iako je pri vođstvu od 5:4 servirala za izjednačenje.
– Karolina nije imala šta da izgubi, pa je u drugom setu bila zaista opasna. Počela sam da se više borim i zaista sam srećna što sam uspela da ostanem pribrana i na kraju pobedim – dodala je Ivanovićeva.
Na sličan način kao i Ana Ivanović, Novak Đoković rešio je svoj meč osmine finala. Dok je treća teniserka sveta imala nešto više problema samo u drugom setu, broju tri svetskog tenisa Lejton Hjuit pružio je jači otpor jedino u startnom setu. Đoković je apsolutno kontrolisao igru i kad god se protivnik značajnije približavo, on je pojačavao tempo i preuzimao inicijativu. Najbolji srpski teniser ovom pobedom prvi put u karijeri stigao je do plasmana među osam najboljih igrača u Melburnu, gde će se sastati sa petim sa ATP liste, Špancem Davidom Fererom.
– Uživam u ovom turniru. Moram priznati da sam bio veoma nervozan pred duel sa Hjuitom. On je sjajan teniser, ali je očigledno bio umoran i iscrpljen zbog meča protiv Bagdatisa – rekao je Đoković, jedini teniser u Melburnu koji do sada nije izgubio set.
– Veoma sam zadovoljan načinom na koji igram. U ovoj sezoni još uvek nisam izgubio meč i to mi daje veliko samopouzdanje. Nadam se da ću što duže ostati u toj pozitivnoj seriji – kaže uz osmeh Đoković.
Naš teniser i Ferer su do sada odigrali pet mečeva i Španac vodi sa 3:2. Oni su prošle sezone četiri puta odmeravali snage i ostvarili po dva trijumfa – Đoković je slavio u Indijan Velsu i polufinalu US Opena, dok je Španac odneo pobede u Monte Karlu i na Mastersu u Šangaju. Peti igrač sveta prvu pobedu protiv srpskog tenisera upisao je 2004. godine na turniru u Bukureštu.
– Ferer i ja se veoma dobro poznajemo i bez svake sumnje biće to težak i neizvestan duel. Kao i uvek, daću svoj maksimum i naravno da se nadam prolazu u polufinale – napominje Đoković.
Ukoliko mu to i zaista pođe za rukom u meču za veliko finale igrao bi protiv pobednika duela Federer-Blejk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari