Đoković citirao Bili Džin King kao deo uvertire za meč sa Jan-Lenardom Štrufom 1Foto: EPA

Uspeo je Kajl Edmund da u drugoj rundi US opena prekine niz Novaka Đokovića od 20 dobijenih taj-brejkova, ali je na kraju duela samo postao 25. ovosezonska „recka“ u impresivnom nizu nepobedivosti trenutno najboljeg tenisera na svetu (6:7, 6:3, 6:4, 6:2).

Sledeći rival Jan-Lenard Štruf, spoznao je odlično stanje u kojem se popularni Nole nalazi; na mastersu Sinsinati, koji je prethodio grend-slemu u Njujorku, Nemac je surovo preslišan od strane srpskog asa (6:3, 6:1). Negde u isto vreme, Filip Krajinović sastaće se sa Davidom Gofanom, odličnim poznanikom protiv kojeg će biti u prilici da pomeri lično dostignuće na grend-slemovima, eventualnim prolazom u četvrtu rundu.

Đoković je protiv Edmunda, osim što je izgubio prvi set, u ostala tri delovao dominantno, igrajući raznovrsno i na momente atraktivno.

Sjajno mu je funkcionisao prvi servis: imao je čak 16 asova, pokazujući time da se proces adaptacije na izuzetno brzu podlogu odvija na željeni način.

Štruf, njegov naredni rival, takođe se može svrstati u tenisere koji imaju dosta pouzdan prvi servis, ali se sa osnovne linije ne može porediti sa znanjem, sposobnošću i talentom srpskog teniskog velikana.

– Izuzetno poštujem Štrufa; reč je o još jednom sjajnom serveru. Igrali smo prošle nedelje na istim terenima, samo na mastersu Sinsinati. Mislim da ću imati još veće šanse za prolaz u narednu rundu, s obzirom na to da će se igrati na tri dobijena seta – istakao je Đoković, koji je Štrufa i pre Sinsinatija dobijao na kojim god turnirima da su se sretali.

Prošlo je čak devet godina od Đokovićeve prve titule na US openu. U međuvremenu, Novak je još jednom podigao pehar na „Flešing medouzu“ izborivši se za status jednog od najboljih tenisera svih vremena. Potreba i želja za stalnim pobeđivanjem i ponovnim dokazivanjem nagnali su i novinarku Barbaru da Srbina priupita za konstantan pritisak, sa kojim se bori.

– Pritisak je privilegija. To su reči Bili Džin King iz njene knjige, koje nikad nisam zaboravio – podestio je Novak na veličinu američke igračica koja je u karijeri ukupno osvojila čak 12 grend-slem titula na sva četiri turnira iz pomenute kategorije.

Nastavak sezone za Filipa Krajinovića značio je i priliku da pokaže kako je i koliko radio u međuvremenu, pod nadzorom Janka Tipsarevića.

Prvo je na mastersu Sinsinati maltene rutinski došao do četvrtfinala (ispao od Miloša Raonića), da bi „prelaskom“ na US open nastavio sa kontinuitetom odličnih partija.

Upravo protiv Gofana, 10. igrača na svetu, Krajinović će imati priliku da stekne jasniju viziju napravljenog napretka.

– Znamo se veoma dobro – imali smo nekoliko mečeva, a poslednja dva puta sam ga pobedio. Veoma je nezgodan, odlično riternira i ima kvalitetan bekhend. Sa osnovne linije igra čisto, a ja to volim. Biće to težak meč, ali sam spreman i radujem se tom duelu – poručio je Krajinović.

Nepobedivost u brojkama

Računajući i poslednje tri pobede u 2019. Novak Đoković u nizu je od 28 mečeva bez poraza. Ipak, gledajući samo ovu takmičarsku godinu, Srbin je vezao čak 25 mečeva u kojima je redom pobeđivao rivale. Istorijski, Đoković je u poteri za sopstvenim rekordom iz 2011. kada je bio u nizu od 41 meča bez poraza. Zanimljivo je i to da tri najduže serije u istoriji muškog tenisa „drži“ upravo Novak; s obzirom da treći, sa skorom 17-0, deli sa Rodžerom Federerom i Pitom Samprasom.

Zverev: Ne mora, a brine o drugima

Aleksandar Zverev, sedmi igrač sveta, govorio je o novoj asocijaciji igrača koju su formirali Novak Đoković i Vasek Pospišil.

„Nisam još poptisao pristupanje novom udruženju, ali mislim da je sjajno što igrači žele da se okupe oko ideje. Sviđa mi se što ćemo tako biti još više ujedinjeni. Moram da odam priznanje Novaku i Vaseku, naročito Novaku. On je prvi igrač sveta i zaradio je dovoljno novca, ali mu to nije bitno. On ne mora da brine o tome kako je drugim igračima, ali on to i te kako čini. On brine o stanju u celokupnom sportu i zaista mu se divim što je odvojio svoje vreme da bi razmišljao o takvim stvarima“, izjavio je Zverev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari