Đoković samokritičan: Jedan od najlošijih mečeva na grend slemu, ništa nisam igrao kako valja 1Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Reporter Sport Kluba sa Australijan Opena, Saša Ozmo, u društvu brojnih kolega iz celog sveta pratio je veoma emotivno obraćanje Novaka Đokovića na konferenciji za medije nakon burnog polufinala na „Rod Lejver areni“.

Desetostruki šampion govorio je otvoreno, samokritično prema sebi, pohvalno prema rivalu i nedorečeno kada je u pitanju budućnost.

Moglo je kroz zidove da se oseti koliko ga je pogodio porazu u polufinalu od Janika Sinera u kojem, kao nikada do sada u karijeri na grend slem nivou, nije imao ni brejk loptu.

U jednom trenutku, Novak je čak poslao zbunjujuću poruku kada je govorio o planovima u narednom periodu i rekao: „Kada se smirim, videću šta dalje“.

„Čestitke Sineru, odigrao je sjajan meč i turnir zasad, potpuno me je nadigrao danas i zasluženo je u finalu. Bio sam šokiran svojim nivoom na loš način, nisam mnogo toga radio kako treba, jedan od najgorih grend slem mečeva koje sam ikada igrao. Nije baš prijatan osećaj, ali s druge strane, odajem mu priznanje jer je radio sve bolje od mene. Probao sam, borio sam se, malo sam podigao nivo u taj brejku, ali četvrti set – veoma loš gem za izgubiti, od 40-0, protiv vetra…“, rekao je Đoković na otvaranju konferencije i dodao:

„Nivo moje igre nije bio dobar“.

Rekao je da je pokušavao da se vrati u meč, ali…

„U tim trenucima pokušavam da nađem smirenost, da se nekako podignem, to sam pokušavao. Publika je bila sjajna – mnogo podrške za obojicu. To je sve. Čestitam mu“.

Zašto? Kako? Prosto, bio je surovo iskren, od prvog kola nije bio na nivou koji je potreban za grend slem titulu.

A, ako neko zna koji je to nivo, to je on.

„Ceo turnir nisam igrao blizu svom najboljem nivou, možda protiv Manarina, ali uglavnom nisam igrao kako inače igram u Australiji. Mislio sam, ipak, da neću biti tako loš, ali nisam se osećao svojim tokom ovog turnira. Uvek očekujem najviše od sebe, danas nije bilo suđeno“.

Upitan za to da u četiri seta nije imao brejk šansu (!?), rekao je…

„Ta statistika mnogo ilustruje. Servirao je veoma precizno, i prvi udarac posle servisa. Teško mi je da opišem sve, nemamo toliko vremena, mnogo negativnih stvari sam uradio na terenu danas. Ritern, kretanje, forhend, bekhend, sve je bilo ispod nivoa. Bio je dominantan u svojim gemovima. Kada protivnik nema brejk loptu, onda igraš slobodnije u njegovim gemovima… Odigrao je bez greške“, slegao je Novak ramenima, ne želeći 14 godina mlađem rivalu da otkine ni „p“ od pobede.

„Uvek je udarao loptu jako i forhendom i bekhendom, poznat je po tome. Igra brzo, voli da bude agresivan. Mislim da je mnogo napredovao na servisu, i brže i preciznije. Takođe, i mentalni deo – uvek je bio miran, ali mučio se da pobeđuje u velikim mečevima. Sada sklapa slagalicu, Daren Kejhil je radio sa bivšim brojevima jedan, mislim da mu on pomaže. Na dobrom je putu“.

Sledeći je Rolan Garos…

„Daleko je to, hajde da vidimo kako će igrači igrati na šljaci, to je potpuno drugačija podloga, uslovi… Neki su više favoriti nego drugi, jer ta podloga odgovara nekima. Ako Nadal igra, on je uvek tamo favorit broj jedan, nezavisno od svega. Posle njega, Alkaraz, Siner, prvih 5-10 igrača na listi, ali kažem, još je daleko“.

Potom, bio je upitan za kraj dve istorijski važne serije – 34 pobede u nizu na Australijan openu i deset titula nakon plasmana u polufinale u Melburnu.

„Vruća mi je glava, teško mi je da pravim sada neku refleksiju dublju. Možda sutra i za nekoliko dana ću to moći, ali imam razloga da budem ponosan na sve što sam uradio ovde. Moralo je jedanog dana da se završi, dao sam sve što sam mogao u datim okolnostima. On ima šansu da osvoji svoj prvi slem sada… Ovo je poseban grad za mene, nadam se da ću igrati makar još jednom i da prođem kroz te emocije“, zamolio je Novak da ne bude uvučen u preozbiljne razgovore dok je još pod adrenalinom.

Međutim, baš tada je upitan za to da li, možda, prikazuje igru u skladu sa svojim godinama.

„Hajde da vidimo, ne znam. I dalje imam visoka nadanja za druge slemove i OI. Tek je početak sezone, nije ovo osećaj na koji sam navikao, jer većinu sezona sam počinjao grend slem pobedom. Sada je drugačije, ali tako je kako je. Ovaj turnir nije bio u skladu sa mojim standardima, ali ne znači da je ovo početak kraja“, izjavio je i dalje najbolji i najtrofejniji teniser sveta svih vremena, Novak Đoković, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari