Đokovića namučili francuski tinejdžer i sopstvene greške, ali je ostao na Srpska openu 1Photo by Predrag Milosavljevic/Starsport.rs

Prvi reket sveta prošao kroz mnoge probleme u drugom kolu turnira serije 250 u Banjaluci, ali je Luki van Ešu na kraju pokazao ko kosi a ko vodu nosi u tenisu – 2:1 (6:7 (4:7), 6:3, 6:2) i nastavio pohod na svoju prvu ovosezonsku titulu na šljaci.

Tokom prvog seta duela pred krcatim tribinama novog teniskog stadiona u Banjaluci, sa Dijanom i Srđanom Đoković u loži, nije se videla ogromna razlika u godinama, profesionalnom iskustvu, karijerama…

Kao da mu nije samo 18 leta, najmlađi u prvih 100 „reketaša“ na ATP listi igrao je bez grča, u isto vreme opušteno i maksimalno odgovorno, pa je Van Aš bez naročitih problema uzimao gemove na svoj servis.

Branio ih je i 35-godišnji osvajač 22 grend slem titula, ali je Novak prečesto pravio neiznuđene greške, poput slanja loptice u mrežu, a to ga je uvlačilo u nervozu i remetilo mu fokus i ritam. Toliko da je brejknut.

Posle 4:4, golobradi pobednik pretprošlog juniorskog Rolan Garosa dodao je „gas“ i bez pardona „udario“ po seniorskom prvaku RG iste sezone, za zasluženi rezultatski preokret. Đoković je odmah udario kontru.

Pa, poveo sa 6:5, međutim nije iskoristio tri set lopte u sledećem gemu, mada je pritiskao Luku da kiksira a 87. reket sveta se u nekoliko navrata „nameštao“ čoveku s najviše nedelja provedenih na ATP tronu.

„Meni ništa ne prolazi ovde“, urliknuo je u jednom trenutku, frustriran razvojem situacije, možda sluteći ono što će se desiti u taj-brejku. Jer, velemajstor doigravanja je uradio nemoguće u takvim situacijama.

Vodio je s 3:1 i imao prednost servisa kada su se stvari potpuno otele kontroli, a Luka preuzeo stvar u svoje ruke i kaznio sunovrat u igri vlasnika skoro svih teniskih rekorda. Usledio je novi Novakov izliv besa.

Ovog puta na temu terena, jer je sudiji prigovorio stanje šljake na Srpska openu. Naravno, meč je uprkos tome morao biti nastavljen. Đoković je krenuo po izjednačenje u setovima i ubrzo je naplatio taj elan.

Posle obostrano rutinskih rola za 1:1, brejknuo je francuskog tinejdžera, pa mini preokret potvrdio osetnijim vođstvom (3:1). I taman kada je trebalo još više da se odlepi nizom grešaka je „poklonio“ 3:2.

Srećom, apsolutni favorit turnira serije 250 u prestonici Republike Srpske zasijao je čim se sunce probilo kroz oblake, pa je brzim ređanjem poena pohitao ka trećem setu. Ali, ni Van Aš nije hteo da se preda (4:3).

Đokovića su toliko frustrirali neki detalji u njegovom tenisu da se požalio svom treneru Goranu Ivaniševiću, izgovarajući „Svaki poen, bukvalno svaki poen“, pa opet je uspeo da napravi važan korak napred (5:3).

Ka trećem setu, do kog je došao prilično rutinskim oduzimanjem gema na protivnikov servis. On sam je pak, u drugom delu zanimljive borbe, izgubio svega dva poena na svoj servis i samo jednom ga promašio.

Dajući i rivalu i sebi do znanja da je vreme da se potpuno vrati u kolosek, reši rivala i završi tamo gde ga svi očekuju. Jedino što nije računao na žilavost Van Aša, jer mu se klinac revanširao brejkom za 1:0.

Izludevši ionako iznerviranog Đokovića, tako što mu je sjajno naplaćivao neprecizne udarce i naterao ga da vikne Ivaniševiću „Pričaj, bre“.  Pobednik poslednjeg Australijan opena vratio se ipak u normalu.

I novim preokretom poništio minus. Malo je nedostajalo da u sledećem gemu ponovo upadne u kanal, ali je preživeo dramu, dok su navijači izviždali sudijsku opomenu Noletu zbog predugog izvođenja servisa.

Zatim je zaplovio na talasu sve vidljivijeg umora Francuza i još jednim brejkom nagovestio očekivani rasplet ishod bitke ikone modernog sporta i njegovog do skora maloletnog izazivača (3:1). Pa, ga potvrdio.

Da bi kompletnu priču, sada već razgoropađen. zaokružio slavljem u gemu na tuđ servis. Posle čak dva sata i 42 minuta borbe za duel sa zemljakom Dušanom Lajovićem ili Francuzom Gregoarom Barerom.

Dok studentu matematike iz Francuske ostaje da analizira svoju igru iz dva nastupa na Srpska openu, uz brdo naučenih lekcija iz iznenađujućeg eliminisanja Stana Vavrinke i snažnog otpora svetskom broju 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari