Dragan Piksi Stojković: Želimo da se revanširamo Mađarskoj za poraz iz Beograda 1 foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je danas u Budimpešti da njegova ekipa želi da se revanšira Mađarskoj za poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

„Mađarski tim je vrlo kvalitetan, poseduju jednu vrstu samopouzdanja i deluju zaista čvrsto i organizovano i to su pokazali u Beogradu (2:1). Bili su bolji u prvom poluvremenu, mi smo u drugom, ali nismo uspeli da postignemo gol, oni su odneli sva tri. Mi smo u Budimpeštu došli da vratimo ta tri boda, da se revanširamo“, rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Fudbaleri Srbije igraju u subotu od 20.45 u Budimpešti protiv Mađarske, utakmicu šestog kola Grupe G u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. U prvoj fazi Mađarska je u septembru Beogradu pobedila sa 2:1.

„Ovo su utakmice koje život znače i nose veliku važnost. Svaki trening je bio na neki način specifičan, podignuta je mobilnost i koncentracija da se što bolje pripremimo za sutrašnji duel“, rekao je selektor.

Govoreći o Mađarskoj, Stojković je rekao da je to organizovana ekipa sa odličnim igračima, među kojima je Soboslaj.

„Kap što oni žele da budu bolji tako želimo i mi i to garantuje kvalitetnu utakmicu“, dodao je on.

Na konstataciju da je u više navrata rekao da je cilj plasman na turnir u Nemačkoj 2024. godine i pitanje da li isto misli pred utakmicu protiv Mađarske, Stojković je rekao da nije promenio mišljenje.

„Cilj svih nas i mene kao selektora kao najodgovornijeg za reprezentaciju je da Srbija završi na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i učinićemo sve da dođemo do njega. Potpuno smo se aklimatizovali na Budimpeštu, isto je kao u Beogradu, let je trajao 39 minuta. Uvek je lepo biti u ovako lepom gradu“, naveo je on.

Stojković je rekao da 99 odsto zna tim koji će u subotu igrati i da ga raduje što su igrači prethodnih dana radili na visokom nivou, pokazali želju i motivaciju.

„Spremni su za taj meč ali i onaj protiv Crne Gore u Beogradu. Može da me raduje da će sutra zaista dati sve od sebe da odigraju dobro i bukvalno se bore do poslednjeg atoma snage“, rekao je Stojković.

Na konstataciju da je selektor Mađarske Marko Rosi rekao da zna kako će Srbija igrati, odnosno da će Sergej Milinković-Savić igrati iza špica, Stojković je rekao da će morati da ga pita da mu prenese te karakteristike.

Upitan kakva je situacija sa povređenim Milošem Veljkovićem, selektor je odgovorio: „Nikakva“ i dodao da nije spreman za utakmicu sa Mađarskom, ali da veruje da će se oporaviti za duel sa Crnom Gorom.

Srpski selektor je dodao da je moguća i promena formacije, da će ekipa pokušati da primeni ideje koje je radila na treninzima i da igračima nije problem da prelaze iz jednog sistema u drugi.

„Važno je da su moji igrači potpuno spremni, fizički, taktički i tehnički, to je tim koji će biti spreman da odigra na najvišem nivou. Imamo Mitrovića, to je dobra vest, šteta što nemamo Vlahovića koji je povređen. Imamo dovoljno ofanzivnih igrača koji mogu da ugroze mađarski gol, mi se baziramo na timskoj igri. Želim da svaki igrač da deo sebe za taj kolektiv, da bi pomogao timu i učestvovao u postizanju dobrog rezultata. Bilo bi pogubno da od jednog igrača očekujete da vam reši sve probleme“, rekao je on.

„Mora da se pokaže timski duh, borbenost, potpuna disciplina. Ova grupa koja je došla u Budimpeštu u svim aspektima je spremna. Važno je da dobro spavaju večeras, da imaju sutra dobar ručak, pa da se opet odmore i upale motore u 20.45“, dodao je Stojković.

Upitan je da li je utakmica protiv Mađarske važnije od one utakmice u Portugalu, kada je Srbija pobedom izborila direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

„Nije. Ona utakmice te je odvela direktno na Svetsko prvenstvo, a ova sutražnja je mnogo važna, kao i svaka druga i ona u Beogradu. Ima veliku težinu, u slučaju uspeha ti si na neki način već tu blizu da ostvariš cilj. Nije definitivno odlučujuća, pošto imamo još dve utakmice posle toga“, rekao je Stojković.

Na pitanje da prokomentariše poraz mlade reprezentacije Srbije od Engleske 1:9, Stojković je rekao da je to „bolan i previsok rezultat“, ali da želi da se koncentriše na ono što predstoji njegovoj ekipi.

Kapiten Srbije Dušan Tadić rekao je da su svi igrači spremni i da žele dobar rezultat.

„Dosta dobro smo igrali na gostujućim terenima i želimo to da nastavimo. Imamo dve izuzetno bitne utakmice, prva naredna je najbitnija. Bilo bi super da pobedimo, a i da ne pobedimo, moramo u utorak da dobijemo Crnu Goru, sve je bitno. Želimo da ponovimo dobru igru, timski duh je jako dobar“, rekao je on.

Upitan koja je tajna uspeha na gostovanjima, Tadić je rekao da ne zna, da je ekipa postizala i na domaćem terenu dobre rezultate, ali da se namestilo da su utakmice na strani bile odlučujuće.

Posle pet utakmica Srbija je druga na tabeli sa 10 bodova, koliko ima i Mađarska ali uz utakmicu manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari