Drugi finalista Mundijala biće poznat večeras posle meča Hrvatska - Engleska 1Foto: EPA-EFFE/MOHAMED MESSARA; EPA-EFFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Da je pre Svetskog prvenstva u Rusiji neko fudbalerima Hrvatske i Engleske ponudio da stignu do polufinala i tu ispadnu, verovatno bi oberučke prihvatili.

Međutim, apetiti su u međuvremenu porasli i obe reprezentacije žele da večeras na stadionu „Lužnjiki“ (20.00) u Moskvi izbore plasman u finale i stave „šapu“ na „zlatnu boginju“.

Ako se gleda vrednost igrača i klubovi za koje igraju, Hrvatska je u blagoj prednosti. Međutim, „vatreni“ su u šest dana odigrali 240 minuta, a sigurno su ih i psihički iscrpeli penali protiv Danske i Rusije. „Gordi albion“ je Kolumbiju izbacio na penale u osmini finala, a onda su u četvrtfinalu protiv Švedske posao završili za 90 minuta. Dok Hrvati znaju odakle preti najveća opasnost po njihov gol, a to je vodeći strelac Mundijala Hari Kejn sa šest postignutih golova, Englezi ne mogu ni da naslute od kojih bi fudbalera u „kockastim“ dresovima mogao da im zatrese mrežu. „Vatreni“ su na Mundijalu u Rusiji do sada postigli devet golova, ali je mreže protivnika treslo osam različitih strelaca, i upravo je to verovatno glavna snaga ekipe selektora Zlatka Dalića.

Hrvati na polufinale čekaju „samo“ 20 godina, dok Englezi ovaj trenutak sanjaju skoro tri decenije, odnosno još od Mundijala u Italiji 1990. godine. Zanimljivo je da 17 od 23 igrača Engleske koji su doputovali u Rusiju nisu ni bili rođeni kada je „gordi albion“ poslednji put ušao među četiri najbolje ekipe sveta.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić tvrdi da njegova ekipa ima kvalitet da zaustavi engleskog napadača Harija Kejna.

– Kejn nije slučajno prvi strelac Mundijala, ali i mi imamo vrhunske štopere. Uspeli smo da zaustavimo Lionela Mesija, uspeli smo i Kristijana Eriksena, nadam se da ćemo uspeti i Kejna – rekao je Dalić.

Iako mediji na Ostrvu tvrde da je Rahim Sterling njihov najslabiji igrač pošto za reprezentaciju čak tri godine nije postigao gol, Dalić misli da i od njega preti velika opasnost.

– Ne bih rekao da postoje očigledne slabosti Engleza. Oni su ipak u polufinalu, to dovoljno govori. Pokazali su na dosadašnjim utakmicama da igraju direktan i brz fudbal. Odlični su iz prekida, visoki igrači su naročito opasni posle kornera. Mislim i da je Sterling važan igrač jer je vrlo brz, a u kombinaciji sa Kejnom je izuzetno opasan – naglasio je Dalić.

Selektor Engleske Geret Sautgejt imaće problem u sastavljanju prvog tima pošto DŽordan Henderson zbog povrede tetive ne trenira već tri dana. Kapiten Liverpula je odigrao sve dosadašnje mečeve na Mundijalu, ali je veliki znak pitanja da li će i u polufinalu moći da pomogne ekipi.

– Hrvatska je odličan tim i opasnost preti sa svih njihovih pozicija. Nemaju očiglednu slabu kariku koju bi mogli da iskoristimo. Moraćemo da budemo svesni da nam od njih opasnost preti od bilo koga – kazao je Sautgejt.

On je naglasio da će Rahim Sterling sigurno biti starter uprkos tome što dugo nije dao gol.

– On je veoma bitan za našu igru. Način na koji se kreće po terenu, konstantan presing koji vrši na loptu i njegova brzina su veoma bitni. Niko nije objavio statistiku koliko je samo kornera izborio za nas – zaključio je Sautgejt.

Ni Kolinda ne bira društvo

Hrvatski mediji objavili su fotografiju sa meča četvrtfinala protiv Rusije na kojoj se vidi kako predsednica Kolinda Grabar Kitarović, u loži stadiona u Sočiju, navija zajedno sa Damirom Vrbanovićem koji je nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog prevare u FK Dinamo. Fudbalski savez Hrvatske saopštio je da je Vrbanović u Rusiju otputovao kao član njihove delegacije.

Rusi će navijati za Hrvate

Fudbalski savez Hrvatske zatražio je od FIFA dodatni kontigent od 3.000 ulaznica za njihove navijače, pa se očekuje da će „vatreni“ u Moskvi imati podršku 10.000 fanova. Zanimljivo je da je u ruskim medijima preovladava veća podrška prema Hrvatskoj zbog zategnutih odnosa Moskve i Londona, naročito posle slučaja trovanja špijuna Sergeja Skripalja. Zbog toga se očekuje da ruski navijači večeras podrže „vatrene“.

Vukojević kažnjen 15.000 franaka

Član stručnog štaba Hrvatske Ognjen Vukojević kažnjen je s 15.000 franaka zbog kršenja kodeksa fer-pleja posle pobede u četvrtfinalu Mundijala protiv Rusije. Disciplinska komisija FIFA donela je ovu odluku jer je Vukojević tokom slavlja u svlačionici posle pobede nad Rusijom snimio video poruku u kojoj trijumf posvećuje Ukrajini, što je u Rusiji doživljeno kao namerna provokacija. Iako je na snimku sa Vukojevićem i defanzivac Domagoj Vida, on je samo opomenut. Podsetimo, Fudbalski savez Hrvatske odstranio je posle ovog incidenta Vukojevića iz stručnog štaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari