Dva baš teška "izleta" za srpske klubove 1Vaterpolisti Novog Beograda foto Peđa Milosavljević /Starsport

Prošli su novogodišnji i božićni praznici po oba hrišćanska kalendara, pa je došao trenutak da se nastavi plovidba 16 najboljih ekipa ka tituli vaterpolo prvaka Evrope za sezonu 2021/2022.

I sedmo kolo Lige šampiona počeće duelima A grupe, gde su dva od tri predstavnika srpske Superlige i oba će svoje odigrati daleko od svojih bazena – prvo Radnički u Atini, a onda Novi Beograd u Barseloni.

Kragujevčani u duel sa Olimpijakosom ulaze posle istorijskih 12 meseci, odnosno prvog osvajanja nacionalnog prvenstva i premijernog uzimanja trofeja regionalnog takmičenja minule sezone, podebljanih nedavnim Kup peharom.

Ali bez mnogo realnih šansi da „potope“ doskorašnjeg vođu reprezentacije Srbije Filipa Filipovića i ostale vedete grčkog velikana, čiji je letošnji sastav skrojen za napadanje kontinentalnog trona.

Sa druge strane, izabranici trenera Uroša Stevanovića, kao pretposlednji na tabeli, upravo iz tog rezultatskog nemoranja i korisnog učenja iz sudara sa jačima od sebe mogu najviše da profitiraju.

Možda, uz puno sreće i svoj maksimum, otkinu i bod favoritu, jedan zaveslaj slabije rangiranim od Breše.

Ni Novi Beograd neće biti pod pritiskom u Kataloniji, jer mu je kao tehničkom organizatoru Fajnal – ejta zagarantovana ulaznica u Top osam, međutim susret sa Barselonetom bi trebalo da bude iskorišćen za iskorak u procesu sklapanja šampionskog mozaika, od gomile velikih vaterpolo imena, vrhunskih karijera i jakih ugovora.

Za sada ne ide baš sve po planu, u igri prestoničkog tima još je više individualnih nego kolektivnih momenata i kvaliteta, zbog čega sportska čaršija sluti skoriji rastanak sa trenerom Vladimirom Vujasinovićem.

Ljudi iz uprave se ne oglašavaju na tu temu, a izjavama posle izgubljenog finala nacionalnog Kupa dali su javnu podršku jednom od najboljih svetskih vaterpolista svih vremena da nastavi sa realizacijom svojih stručnih vizija.

Pitanje je da li je baš ovo gostovanje prava prilika za to, mada kada braća Pijetlović, Mandić, tandem Rašović, Vlahopulos… nameste ruku ništa nije neizvdoljivo, pa i da se napravi „brejk“ u vodi trećeplasiranog sastava A grupe, sa istim učinkom u vidu 10 bodova.

Sve pod uslovom da kompletan igrački kadar bude zdrav i na dan utakmice, jer su čelnici Evropske plivačke i vaterpolo federacije uveli dodatno testiranje, pa nije više dovoljno biti negativan na korona virus 48 sati pre plivanja za prvu loptu.

– Nikada nismo imali tako naporan kalendar, a odloženo Svetsko prvenstvo nam ne daje prostora za odlaganje utakmica, jer želimo da poštujemo nacionalna takmičenja i pripreme nacionalnih timova. Sada je zajednička odgovornost timova i zvaničnika da osiguraju da se igra u poštenim uslovima, da samo zdravi igrači i članovi stručnog štaba ulaze na bazen – poručio je operativni menadžer LEN Marko Biri.

Grupa A

Olimpijakos – Radnički       17.30

Dunamo (T) – Ferencvaroš            19.00

Barseloneta – Novi Beograd         20.15

Breša – Jadran (S)    20.30

Tabela: Breša 14, Olimpijakos 13, Barseloneta 10, Novi Beograd 10, Ferencvaroš 10, Jadran (S) 6, Radnički 4, Dinamo (T) 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari