Dva igrača, 20 miliona evra, ali jedna titula: Crvena zvezda i Partizan ostavili po dukat da ga založe u trci za prvaka 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda i Partizan ove zime nisu prodali svoje najbolje napadače, Osmana Bukarija i Mateusa Saldanju, iako su za oba igrača naši najveći klubovi, sudeći po informacijama iz medija, imali ponude od po deset miliona evra.

Bukarija je želeo da dovede Čikago, član američke MLS lige, dok je Partizanov Brazilac bio na listi pojačanja turskog Fenerbahčea.

Za prilike u srpskom fudbalu to su transferi koji se ne propuštaju, naročito zbog činjenice da su “večiti”, svako iz svojih razloga, iza sebe imali tešku godinu, međutim, uprave oba kluba saopštile su da Bukari i Saldanja ostaju kako bi pomogli u predstojećoj borbi za titulu.

Crveno-beli su se prvi put direktno plasirali u Ligu šampiona, međutim, nisu uspeli da prezime u Evropi. Ispustili su zaradu koju su letos unapred zaračunali kada su dovodili veliki broj pojačanja, ali i novog trenera.

Stadion “Rajko Mitić” su zato u zimskom prelaznom roku napustili Kosta Nedeljković, Jovan Mijatović, Stefan Mitrović i Uroš Kabić, igrači koji su prošli kroz sve mlađe reprezentativne selekcije i koji su najavljivani kao budućnost crveno-belih.

Takođe, iz Zvezde su otišli i Kings Kangva, Edmund Ado i Nikola Vasiljević, čime je donekle smanjen izdatak za plate.

Dva igrača, 20 miliona evra, ali jedna titula: Crvena zvezda i Partizan ostavili po dukat da ga založe u trci za prvaka 2
Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Kad je objavljeno da je Crvena zvezda dobila ponudu Čikaga od deset miliona evra za Bukarija činilo se da nema prepreke da se i napadač iz Gane ne nađe na listi prodatih, tim pre što se u medijima najpre pojavila informacija da gotovo sigurno napušta Marakanu. Međutim, nekoliko dana kasnije priča je dobila obrt.

Navodno, crveno-beli su odlučili da po svaku cenu zadrže Bukarija, koji je ove sezone na 22 utakmice postigao sedam golova, a kao razlog je navedeno to da će on biti jedan od ključnih igrača u borbi za titulu.

S obzirom da malo ko veruje u ovo objašnjenje, čini se da je odluku doneo Bukari, a radi se o prostoj činjenici da ne želi da ide u MLS ligu jer njegova plata u Čikagu ne bi bila ni približno onoj koju dobija u Zvezdi.

Naime, plate stranaca u Crvenoj zvezdi su izuzetno visoke što je i glavni razlog zbog čega su mnogi od njih došli na “Marakanu”, a kad se u obzir uzmu porezi i troškovi života u Srbiji u odnosu na druge zemlje i ne treba da čudi to da većina njih godinama ostaju u klubu.

Dva igrača, 20 miliona evra, ali jedna titula: Crvena zvezda i Partizan ostavili po dukat da ga založe u trci za prvaka 3
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

S druge strane Partizan je ionako tešku finansijsku situaciju dodatno pogoršanu zbog ispadanja u kvalifikacijama za Ligu konferencija, pa je u jednom trenutku čak i država morala da pomogne klubu sa dva miliona evra.

Da bi donekle izvadila klub iz dubioze uprava je ove zime prodala mladog reprezentativca Mihaila Ilića i Kristijana Belića, po mnogima najboljeg igrača crno-belih u jesenjem delu sezone, u kojoj je ekipa Igora Duljaja završila na prvom mestu Superlige.

Zato se činilo da je prodaja Saldanje, najboljeg strelca jesenjeg dela sezone (14 golova), koji je letos plaćen 1,3 miliona evra, jedan od načina da klub, kome je zbog dugovanja nedavno bila isključena struja, mogao da nastavi da funkcioniše.

Ipak, čelnici Partizana odlučili su da se “kockaju”, zaigrali su na kartu da će Brazilac na kraju sezone gotovo sigurno biti najbolji strelac Superlige, potom da eventualno prikaže dobre partije u kvalifikacijama za jedno od evropskih takmičenja i da tek zatim ode iz kluba za više od deset miliona, koliko je ponudio Fenerbahče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari