Dve bronze za strelce u Minhenu 1Foto: Streljački savez

Srpski strelci su osvojili dve bronzane medalje prvog takmičarskog dana na tradicionalnom „IWK“ mitingu vazdušnim oružjem u Minhenu, saopštio je večeras Streljački savez Srbije.

Zorana Arunović je osvojila treće mesto pištoljem, a bronzu puškom „upucao“ je junior Stevan Jovanović. Turnir u Minhenu je i ovog januara opravdao epitet najjačeg takmičenja ovog tipa na svetu. Ni u jednoj disciplini nije startovalo manje od 80 takmičara.

Zorana Arunović je blistala u kvalifikacijama. Ubedljivo je osvojila prvo mesto sa 391 krugom. Samo dva kruga delila su je od 25 godina starog nacionalnog rekorda koji drži Jasna Šekarić.  Rezultat Šekarićeve je ravan svetskom rekordu  Ruskinje Smirnove iz 1998, ali ne vodi se kao najbolji na planeti, jer je postignut na turniru (baš u Minhenu), a ne na svetskom kupu ili nekom većem takmičenju.

U velikoj borbi u finalnom nadmetanju vazdušnim pištoljem pobedila je mlada Grkinja Ana Korakaki, najbolji ženski strelac sveta 2016. godine. Arunovićeva je većim delom finala vodila borbu za drugo mesto sa Ukrajinkom Olenom Kostevič, koja je ovaj put bila bolja od naše reprezentativke.

Blizu finala bila je i Bobana Veličković, zauzela je deveto mesto sa vrlo dobra 384 kruga. Sa tim rezultatom čak tri takmičarke su ušle u finale. Osma je bila Nemica Stefani Turman, koja je poput Veličkovićeve „ubila“ 11 unutrašnjih centara (10,2 i bolje). Pošto su i po ovom kriterijumu dve takmičarke bile izjednačene, presudilo je što je Turmanova bila uspešnija u poslednjoj seriji.

U konkurenciji 82 takmičarke Brankica Zarić je zauzela 18. poziciju sa 380 krugova, dok se Jasmina Milovanović sa tri kruga manje plasirala na 33. mesto.

Stevan Jovanović je u finale ušao kao četvrti u kvalifikacijama. Izuzimajući nešto lošiji početak, skoro celim tokom finala je bio u konkurenciji za medalje. Na kraju je stigao do bronze, iza sjajnog Hrvata Borne Petanjeka i Mađara Peklera. Naš drugi predstavnik Lazar Kovačević je zauzeo 12, a Đorđe Rančić 53. poziciju.

U finalu je gađala i Sanja Vukašinović, koja se plasirala na šesto mesto u nadmetanju juniorki puškom. Nevena Armuš je bila 45, a Tatjana Banjac je završila na 47. pozciji.

Srbija nije imala predstavnika u finalu u poslednjoj disciplini programa, gađanju vazdušnom puškom za seniore. Najbliži plasmanu među osam najboljih bio je najiskusniji član srpske reprezentacije Stevan Pletikosić, na 13. mestu. Milutin Stefanović se plasirao četiri pozicije niže, dok je Milenko Sebić zauzeo 33. mesto.

Drugog dana  mitinga u Minhenu na vatrenu liniju od srpskih strelaca izlazi šestoro juniora puškom koji su gađali i prvog dana, a od seniora nadmetaće se Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović, Dragana Todorović (puška), Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov (pištolj).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari