Dve nedelje pred Izbornu skupštinu FSS poznato ime novog predsednika: Kurta i Murta jašu zajedno 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Dve nedelje do izborne skupštine Fudbalskog saveza Srbije poznato je da će jedini kandidat za predsednika biti trenutni “zamenik predsednika” Nenad Bjeković.

On je dobio podršku Fudbalskog saveza Beograda, FS regiona Istočna Srbija, FS Kosova i Metohije, kao i od Trenerske i Sudijske organizacije. Pominjalo se da će među kandidatima biti Nebojša Leković, nekadašnji generalni sekretar saveza, koga je prema pisanju nekih medija predložio FS Kragujevca, ali nije dobio podršku regiona.

Prema novom Statutu FSS-a nije moguće kao ranije da neko naknadno, na samoj sednici, predloži još nekog kandidata, Nemanja Vidić je javno izrazio neslaganje zbog nepostojanja mogućnosti da se kandiduje u hermetično zatvorenom sistemu, jasno je dakle da će delegati Skupštine 31. oktobra za četvrtog predsednika FSS izabrati Nenada Bjekovića.

Pre par dana je, kako “saznaje” bivša državna agencija, a sada samo državno mezimče iz Krnjače, FK Crvena zvezda odlučila da ne učestvuje na izbornoj Skupštini. U klubu navodno smatraju da su izbori farsa, sve pod plaštom mira koji je potreban reprezentaciji i da se zloupotrebljava predstojeći Mundijal da bi se zauzele fotelje za naredne četiri godine. Za crveno-bele je, po istom izvoru, neprihvatljivo i neće dozvoliti da se ponovi Slaviša Kokeza i 2017. godina. A onda se “saznaje” i citat, bez navoda čije su to reči, horske sigurno nisu.

„U Zvezdi već vide šta je cilj čelnika FSS, preko Sudijske organizacije, po svaku cenu sprečiti Crvenu zvezdu da osvoji šampionsku titulu jer ove godine prvak ide direktno u Ligu šampiona. Najbolje je da ugase Zvezdu, Zeka i Bjeka opet će da vode fudbalsku Srbiju, Danilović vodi KSS, Bjeković FSS, Tomislav Karadžić bio je pre njega…. Što je puno puno je“, završen citat.

Prozivke na račun Piksija

Koliko god navedene reči bile autentične, nesumnjivo je da su neki od čelnih ljudi Crvene zvezde, a jedan od čelnih posebno, već neko vreme u sukobu sa čelnicima Saveza, uvek se tu kao razlog navodio klupski interes, ali bilo je tu mnogo više ličnih netrepeljivosti. Nije tajna da Zvezdan Terzić, direktor Zvezde, ne “stoji” dobro sa Jovanom Šurbatovićem, generalnim sekretarom FSS, nekada jednim od vođa navijača Zvezde. Bilo je sukoba i sa Slavišom Kokezom koji je na funkciju u FSS došao sa funkcije u Zvezdi. Najaktuelnije su bile prozivke na račun Dragana Stojkovića Piksija, pete zvezdine zvezde, koje su se prelile i na tribine. Zajednički imenilac svega bilo je da pomenuti žele da miniraju Zvezdu i rade za Partizan. O crno-belim krvnim zrncima svih pomenutih nema potrebe raspravljati.

Bjeković je za razliku od drugih bio i igrač, i trener, i dugogodišnji funkcioner crno-belih. Bio je zamenik predsednika bez predsednika godinu i po dana, i od kad postoji samostalni FSS, dakle od 2016, on će biti drugi predsednik sa te strane Topčiderskog brda. Pre njega, od marta 2008. do maja 2016. godine Savezom je upravljao Tomislav Karadžić, pre toga takođe funkcioner Partizana. Prvi predsednik “samostalnog” FSS bio je sadašnji direktor Zvezde Zvezdan Terzić (jul 2006-mart 2008), a onda je naprasno otišao iz zemlje, javio se posle nekog vremena da je na nekoj specijalizaciji u inostranstvu, a naknadno se saznalo da je otišao u Crnu Goru zbog optužnice koja mu je ovde napisana za malverzacije prilikom transefra igrača OFK Beograda. To suđenje još nije završeno, javna je tajna da se čeka zastarevanje koje sledi uskoro, jer se Terzić ne pojavljuje na ročištima, a dan posle drži konferencije za štampu.

Karadžić je tad postavljen na njegovo mesto, a bio je pre toga na čelu saveza SCG godinu dana. Njega je zamenio Slaviša Kokeza, kao nesumnjiv “Zvezdin kadar” i stolovao od maja 2016. do marta 2021. kad se povukao iz potpuno “nefudbalskih” razloga. VD je nepuna tri meseca bio Marko Pantelić (bivši fudbaler Crvene zvezde, to je valjda u ovom kontekstu bitno), a onda se nekim internim talasanjem došlo do toga da će do izbora “tehnički” vladati Nenad Bjeković. I bi to godinu i po.
“Partizanovi ljudi” su po ovoj računici bili na čelu sve sa VD stanjem devet i po, a “zvezdini” šest i po godina, s tim da ako se dodaju i predsednici Saveza od 1992. od kad se SFRJ raspala, Zvezda je, pre Terzića, imala kontinuitet od 14 godina (Miljanić devet i nešto, Piksi četiri i nešto), ali kome ovakva računica uopšte treba i ko je nameće kao argument.

Zašto titula ima veze s time ko je predsednik FSS?

U kojoj se uopšte civilizovanoj zemlji pitanje ko će uzeti titulu povezuje sa tim ko je predsednik fudbalskog saveza. U regionu, verujte, nijednoj. U Evropi takođe, a itekako postoje rivalstva još eksplozivnija od ovog našeg. Kako to jedan čovek, koji uzgred po Statutu ima prilično ograničena inokosna ovlašćenja, može “preko Sudijske organizacije” da spreči nekog, a pogura drugog da bude prvak. Drži pod kontrolom 20 sudija, još toliko onih po VAR sobama, delegate i kontrolore. I komanduje čelnicima “malih” klubova kome će da se sklanjaju, a protiv koga će da grizu. I gde je tu uopšte fudbal, i dešava li se nešto na terenu a da nema veze sa vrhom Saveza. I kako to da su svi protiv Crvene zvezde, a za nju po “istraživanju” predsednika Srbije navija skoro 60 odsto građana među kojima je i on. I tako “sama protiv svih” dominira i osvaja titule pet godina uzastopno.

Problemi u srpskom fudbalu su hronični, sistemski i izlečivi samo potpunim restartom. Najavljeni “izbori na svim nivoima” koji je navodno trebalo da donesu pozitivne promene sveli su se na to da je ponegde uzjahao “Murta”, ali da pretežno “Kurta” nije sjahao. Još jednom su (a u klubovima je isto), čelnici najpre izabrali delegate koji će za njih glasati. U takvom “sektaškom” sistemu nema mesta za Nemanju Vidića i bilo kog drugog ko bi makar malo razdrmao ušuškanu i dobro uhlebljenu fudbalsku birokratiju.

Ćuti Vučić, ćute iz Partizana

Iz Partizana su tokom celog “izbornog procesa” ćutali, da li “mudro”! Ili zato što u sopstvenom dvorištu imamu previše problema. Zanimljivo je da se ni Aleksandar Vučić nije onako “uzgred” osvrnuo na javnu polemiku o tome kome je “državni vrh” dao podršku, što je bila tema onih koji su tu podršku negirali. Nesumnjivo je da predsednik Fudbalskog saveza ne može postati neko ko nije dobio befel od šefa države, previše je to mesto populistički atraktivno da bi sebi dozvolio takav luksuz. Do 31. oktobra se ne očekuje bilo kakvo talasanje po ovom pitanju, a očigledno je i Zvezdi skrenuta pažnja da to ne poteže, jer bi oni u suprotnom potegli mnogo jače oružje od “saznanja” agencije iz Krnjače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari