Dvojica srpskih košarkaških velikana kandidati za Kuću slavnih 1Pedja Milosavljevic

Dušan Duda Ivković i Ranko Žeravica trebalo bi da dobiju mesto u sazvežđu najvećih košarkaških pregalaca u istoriji igre pod obručima.

Nejsmitova košarkaška Kuća slavnih objavila je listu kandidata za „klasu 2024“ a među njima su i naši trenerski velikani Dušan Duda Ivković i Ranko Žeravica.

Srpski stručnjaci trebalo bi da nastave niz košarkaških velikana iz naše zemlje koji su primljeni u najznačajniju svetsku košarkašku kuću.

U poslednje četiri godine ona je postala bogatija za Radivoja Koraća i Vlada Divca, a kada se sagleda region nekadašnje Jugoslavije i za Tonija Kukoča.

U „klasi 2024“ nalazi se i Mirza Delibašić, nekadašnji košarkaš Bosne, Real Madrida i reprezentacije Jugoslavije.

Iz perspektive košarkaških stručnjaka, Duda Ivković i Ranko Žeravica mogli bi da se priključe profesoru Aleksandru Nikoliću koji je stanovnik Springfilda još od 1998.

Srpski košarkaški asovi imaće veliku konkurenciju u Vladimiru Kondrašinu, nekadašnjem selektoru SSSR-a sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, Josipu Đerđi (selektor reprezentacije Hrvatske na OI 1994) ali i Etoreu Mesini i Davidu Blatu.

Imena finalista biće objavljena 16. februara tokom NBA Ol-star vikenda u Indijanapolisu, a novih članova krajem jula ili početkom avgusta 2024. godine.

KoŠto se tiče igrača, u konkurenciji su legendarni Mirza Delibašić, Huan Karlos Navaro, Horhe Garbahosa, Andrej Kirilenko, Andres Noćioni, Panajotis Janakis

Za „klasu 2024“ nominovan je i čitav državni tim SAD-a iz 2008. godine, kao i nekolicina pojedinaca iz selekcije koja je osvojila zlato u Pekingu kao što su Vins Karter i Čonsi Bilaps. Među igračima starije generacije izdvajaju se Bil Lejmber (dvostrukog NBA šampiona sa Detroit Pistonsima), Moris Lukas (prvaka s Portlandom 1977. godine), Tom Čejmbers, Teri Kamings i Markiz Džonson.

Iz Srbije je u Kuću slavnih do sada primljeno petorica ljudi; Bora Stanković (1991), Aleksandar Nikolić (1998), Dražen Dalipagić (2004), Vlade Divac (2019) i Radivoje Korać 2022.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari