Njujork Džajantsi osvojili su četvrtu titulu prvaka NFL lige pobedom u 46. finalu ovog takmičenja nad favorizovanim Nju Ingland Pejtriotsima sa 21:17. Baš kao i 2008. godine, kada su se takođe ova dva tima sastala u finalu, ni ovaj put Džajantsi nisu važili za favorita, ali su nakon preokreta uspeli da savladaju protivnika.


Početak utakmice nagovestio je dobar ishod za Džajantse jer su poveli sa 9:0, ali su ubrzo ispustili prednost, dozvolili protivniku da se vrati u meč i na pauzu ode sa skorom od 10:9. Za Nju Ingland je u tim trenucima zablistao Brejdi koji je kompletirao 16 uzastopnih dodavanja što je rekord velikih finala NFL lige. Ipak, Pejtriotsima je ovaj put presudio i tač-daun Ahmada Bredšoa 57 sekundi pre kraja utakmice. Pejtriotsi su pustili raninbeka rivala da utrči u end-zonu kako bi imali više vremena za poslednji napad, ali im 57 sekundi nije bilo dovoljno da se revanširaju Njujorčanima.

Ilaj Mening je svakako imao jednu od ključnih uloga u trijumfu svog tima, jer je pasom od 38 jardi, četiri minuta pre kraja utakmice, rešio pitanje pobednika. Mening je bacio loptu koju je neverovatnim skokom, okružen dvojicom igrača, uz aut liniju, uspeo da uhvati njegov saigrač Mario Meninhem. Mening je takođe proglašen i za najboljeg igrača finala (MVP) jer je odigrao bez greške i kompletirao 30 od 40 pasova za 296 jardi i tač-daun.

Pobedničkom timu niko nije davao velike šanse za plasman u samu završnicu takmičenja jer su sezonu završili sa devet pobeda i sedam poraza, ali su Njujorčani sjajnim igrama došli do finala, a takođe su eliminisali i dosadašnje šampione Grin Bej.

– Ne mogu da opišem kako se osećam sada kada smo osvojili Suporboul. Bila je ovo divlja i teška sezona za nas, niko nije verovao da možemo do titule tako da nam i zbog toga sve ovo mnogo znači – izjavio je Mening nakon meča, kojem je ovo druga titula po čemu je prestigao svog starijeg i do ove noći slavnijeg brata Pejtona, igrača Indijanapolisa.

Madona predstavila novu pesmu

Kao i svake godine, na poluvremenu najvećeg sportskog događaja u Americi nastupila je neka od najvećih muzičkih zvezda sveta, a u ovom finalu to je bila Madona, koja je predstavila pesmu „Give me all your luvin“ sa novog albuma MDNA. Pored nje, na bini sa najvećom pop zvezdom našle su se i američka pevačica Niki Minaž i Britanka M.I.A.

Više od 111 miliona gledalaca pratilo finale

Ulaznice za NFL finale prodavale su se i po ceni od 14.000 dolara, a samo 70.000 srećnika uspelo je da zauzme neko od mesta na stadionu u Indijanapolisu. Organizatori su saopštili da je tradicionalno najgledaniji sportski događaj u Sjedinjenim Američkim Državama pratilo više od 111 miliona ljudi, koliko iznosi rekord postavljen prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari