Uvrede, ogovaranja, delegati "bez mišljenja" i Mirko Poledica kao "poslednji Mohikanac": Kako je iza kulisa izgledao izbor Dragana Džajića za predsednika FSS 1foto (BETAPHOTO/FSS/Marko Metlas)

Uprkos unapred poznatom ishodu glasanja za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, bili smo na izbornoj sednici i videli ono što vi možda niste.

Nakon odustajanja bivšeg fudbalera Nemanje Vidića od trke za predsednika Fudbalskog sveza Srbije (FSS), čini se kao da su sve nade izgubljene za sve one koji su očekivali bilo kakvu promenu u srpskom fudbalu.

Ipak, posle jučerašnje vanredne izborne sednice održane u Srpskoj kući fudbala u Staroj Pazovi, čini se da njegovo učešće u takvoj trci ne bi promenilo ništa, osim što bi dalo dodatni legitimitet jednoglasno izglasanom novom predsedniku FSS Draganu Džajiću.

Na sednici je bilo prisutno 79 delegata od ukupno 85, a među odsutnima bio je i Nemanja Vidić, koji je dan pre odustao od kandidature za predsednika, a svoje stavove nije našao za shodno da iznese na samoj izbornoj sednici, već je to uradio saopštenjem.

Od tada traju rasprave u srpskoj javnosti o takvoj odluci, jedni to shvataju i podržavaju, drugi to smatraju kukavičkim potezom. Bilo kako bilo, čini se da Vidićeva poruka „želeo sam da ujedinjujem, a ne razjedinjujem“, nije shvaćena.

Bez obzira na unapred jasan ishod glasanja za predsednika FSS, otišli smo na jučerašnju sednicu da propratimo sam protokol.

Atmosfera je bila takva da je izgledalo kao da se delegatima žuri da što pre završe formalnosti zbog kojih su se okupili i da idu svako svojim putem.

Sednica je izgledala kao okupljanje na godišnjicu mature. Iako su svi već puno stariji i zreliji, ipak nisu prevazišli ogovaranja, sitne provokacije, preke poglede i još uvek jedni drugima zameraju neke stare nesuglasice, ali niko se nikome ne zamera javno.

Razdragani delegati u veselom čavrljanju pre i nakon sednice, ali na sednici muk. Sem Predsednika profesionalnih fudbalera Srbije „Nezavisnost“ Mirka Poledice, niko od ostalih 78 prisutnih delegata nije osetio potrebu da nešto kaže, da se javi za reč, da izrazi svoj stav, van ustaljenog protokola.

Sa novinarskih pozicija (bili smo smešteni iza samih delgata) jasno se videla robotska tačnost, na pitanje ko je „Za“ neku odluku, svi u isti mah podižu ruke, zatim se čisto protokola radi pita da li neko ima nešto protiv ili je neko uzdržan.

Bivši ministar poljoprivrede, a novi član tima Dragana Džajića, Branislav Nedimović predvodio je sednicu, skačući sa jedne tačke dnevnog reda na drugu.

Sednica, koja je trajala kratko, s obzirom na to da je imala 11 tačaka dnevnog reda, bila bi još kraća da se u nekoliko navrata za reč nije javio Poledica, koji je zatražio objašnjenje za načine trošenja i upravljanja budžetom FSS, ukazao na nelogičnoti i nepravilnosti u radu samog saveza, ali se i obratio novom predsedniku Džajiću.

Kao „poslednji mohikanac“, Poledica je iskoristio svoje pravo na borbu sa vetranjačom.

Dok je govorio, doživeo je uvrede od strane bivšeg fudbalera i selektora Milovana Đorića, koji je bio počasni gost na samoj sednici, a iz prvih redova je dobacivao Pogledici dok je stajao za govornicom.

Đorić se Poledici obratio sa „marš“, „barabo“, „đubre“… a Poledica je odgovorio sa „nemojte da me vređate, vi i niste delegat, ne znam u kom ste svojstvu na ovoj sednici“.

Tako je nekako izgledala debata o budućnosti srpskog fudbala.

Pored dobacivanja iz „publike“, Poledicu je prekidao i sam predsedavajući Branislav Nedimović, koji mu je skrenuo pažnju na vreme, jer je predviđeno vreme za obraćanje bilo pet minuta. Iako na to nije skrenuo pažnju prethodnim govornicima, Poledici je pred obraćanje poručio da se drži Statuta FSS tokom govora, da slučajno ne bi rekao nešto pogrešno.

Pasivna agresija Nedimovića prema Poledici bila je neprijatno upadljiva, a u par navrata je imao i neprimerene upadice i sarkastične komentare.

Ipak, Poledica je održao svoje govore i rekao šta ima i to su jedini govori na jučerašnjoj sednici koji nisu propraćeni aplauzom.

Pred glasanje za izbor predsednika FSS, on je jedinom kandidatu za tu poziciju Draganu Džajiću poručio da će ta pobeda biti njegov najveći poraz, nakon čega je napustio sednicu, uz još ironičnih komentara predsedavajućeg Nedimovića.

Samoj sednici pristustvovali su i gosti iz UEFA i FIFA, koji su dali „blagoslov“ i legitimitet ovakvom ishodu, a prisutan je bio i selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi.

Konačno, stiglo se do tačke devet dnevnog reda, i izglasan je novi predsednik FSS. On se potom obratio sa govornice.

Pored spekulacija o zdravstvenom stanju Dragana Džajića, zbog nedavne operacije kuka, slavni fudbaler se kreće sasvim normalno, u skladu sa godinama koje nosi.

Stiče se utisak da fudbalskom gigantu noge rade brže od mozga. Bez namere za vređanjem, ali s obzirom na to da se ishod ove sednice znao odavno, gospodin Džajić mogao je svoj govor da pripremi ili nauči i izgovori kao da to i misli, a ne da ga poluvešto čita sa papira, neenergično i neuverljivo.

Ono što ostaje kao najjači utisak same sednice, jeste, verovatno najiskrenija doskočica Branislava Nedimovića tokom sednice, kada je Poledici uputio staru izreku: „ko se zadnji smeje, najslađe se smeje“.

Nakon sednice, članovi Skupštine FSS i gosti ostali su da se druže uz posluženje i nastavili su svoje uobičajene razgovore, koje su prekinuli zbog sednice, a srpski fudbal je još mlad, može da sačeka neke nove generacije (valjda).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari