Džimi Batler kao malo ko u istoriji NBA lige 1EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Trećom pobedom nad Milvokijem (119:114), košarkaši Majamija došli su naodmak prolaska u drugu rundu plej-ofa Istočne konferencije (3-1 u pobedama). Džimi Batler odigrao je simultanku istorijske težine kao malo ko u NBA ligi.

Uprkos tome što se za četvrti meč vratio Janis Adetokunpo, nakon što je u prvom povredio leđa, Baksi nisu uspeli da naprave ribrejk, zbog čega se nalaze blizu eliminacije i to kao najbolji tim Istočne konferencije na kraju regularnog dela lige.

Milvoki jednostavno nije imao rešenja za fantastičnog Džimija Batlera. Najbolji košarkaš Majamija igra kao u transu čitavu seriju sa Baksima, a impresivan je bio u trećem trijumfu svog tima.

Trideset četvorogodišnji košarkaš iz Teksasa sa 56 poena odigrao je istorijsku partiju kada je u pitanju plej-of faza.

Samo trojica košarkaša uspela su da ubace više poena od Batlera na jednom plej-of meču u istoriji NBA lige.

Još uvek je neprikosnoven Majkl Džordan, koji je u plej-ofu Istočne konferencije, 1986. godine Bostonu isporučio 63 poena.

Eldžin Bejlor je, svojevremeno, kao igrač Lejkersa, takođe protiv Bostona, postigao 61 poen, dok je Donovan Mičel pre tri sezone, u prvoj rundi plej-ofa, Denveru ubacio 57 poena.

Batler je uspeo da dođe do četvrte pozicije na listi strelaca na jednom meču u plej-ofu na kojoj su još Čarls Barkli i Vilt Čebrlejn, dok je Majkl Džordan takođe među njima, s obzirom na to da je to njegov drugi najbolji košgeterski skor u karijeri, kada je u pitanju doigravanje.

Džordan je još tri puta ubacivao 55 poena, koliko i Demijen Lilard, Alen Ajverson i Rik Peri.

Batler može da se podiči i time da je postao tek 29. košarkaš u istoriji NBA plej-ofa koji je premašio 50 poena na jednoj utakmici.

Učinak iz ćetvrtog susreta zapravo je nadogradnja njegovih prethodnih partija, od starta serije sa Milvokijem. Prvi meč završio je sa 35 poena, drugi sa 25, a treći sa tačno 30 poena.

Kakav je uticaj na igru imao, pokazuje i podatak da je na nekih osam minuta do kraja utakmice Milvoki vodio 98:87; Erik Spolstra je u tom momentu vratio Batlera u igru i do kraja meča Džimi je ubacio 22 poena, a čitava ekipa Baksa svega 16.

Treći trijumf Majamija u seriji sa Milvokijem ima još jednu istorijsku konotaciju, s obzirom na to da je u pitanju 99. pobeda Erika Spolstre na klupi Hita,u plej-ofu.

Trener Majamija se time izjednačio na šestom mestu večite liste sa Redom Ojerbahom, čuvenim stručnjakom Boston Seltiksa. Fil Džekson je neprikosnoven na vrhu liste sa čak 229 pobeda u doigravanju koje je ostvario vodeći Čikago Bulse i Los Anđeles Lejkerse.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari