Džoker je jedini spas 1

Ko se još boji Novog Pazara u Pazaru? Odgovor na ovo fudbalsko pitanje je prost – niko.

Da Crvena zvezda i Vojvodina odnesu bodove sa Gradskog stadiona je nešto što se i ranije često događalo, ali da se bez muke ovajde i odu kući pevajući, uz sve njihovo uvažavanje: Rad, Mladost, Spartak, Napredak, Javor i Borac, ravno je čudu. Od 11 utakmica u Novom Pazaru osam je izgubljenih. Nered u klubu i nered u ekipi uneredio je u potpunosti jednu lepu fudbalsku priču. Olako se došlo u komičnu situaciju, Pazar je u fudbalskoj eliti Srbije, a kao da nije. Od Novog Pazara ostalo je samo zvučno ime. Ono, nije nemoguće da se desi kakva vratolomija i ne bi bilo prvi put, pa da plavo – beli na proleće preskoče sve teškoće i dva konkurenta u bici za opstanak, ali…

Trenutak je takav da više nema razmimoilaženja između optimista i pesimista i jedni i drugi ne vide postojanje superligaške budućnosti kluba u okolnostima kakve jesu. Aktuelno stanje realan navijač objašnjava kroz urbane priče u kojima istine ima najviše. Jedna od njih je i ova – Da sad FSS organizuje nagradnu igru u kojoj će glavni dobitak biti PLUS DESET BODOVA i da srećnik kome će oni dopasti bude Novi Pazar, ni to ga ne bi pomoglo da se izvuče iz agonije. A je li reč o početku ili kraju agonije i na to pitanje će se na odgovor još izvesno vreme popričekati. Prosto, klima u klubu je takva da se stiče utisak da ni sa nagradnim bodovima i svim mogućim darovima s neba, ovde pomoći nema. Kao da je negde i na nekom mestu odlučno rečeno – Bili smo dovoljno dugo deo fudbalske elite, videli kako ona izgleda, sad ćemo natrag u našu višegodišnju bazu, u kojoj 8/11 više nikad ne može da nam se dogodi.

Istorija novopazarskog superligaškog fudbala je jedna pobeda nad Crvenom zvezdom, peto mesto pre dve sezone i još niz lepih priča, ali u toj istoriji važno mesto zauzimaju i džokeri. Prilikom prve podele superligaških karata Novom Pazaru je upornošću pojedinaca i nizom srećnih okolnosti podeljeno više džoker karata nego što ih ima u standardnom špilu. Svaki od njih imao je svoje ime – BASK, Hajduk iz Kule, Milorad Kosanović… Kako je to karta za kojom se poseže kad ne postoji nijedan drugi izlaz iz komplikovane situacije, a ne i kad treba i kad ne treba, s njom se moralo pažljivo rukovati. Gradska kasa više nije, i teško da će biti, pa i da to želi, džoker. Ostaje nada da postoji neki Supermen ili Betmen u čijem planu akcija stoji da je red došao na misiju – spašavanje davljenika iz agonije. U tom slučaju ne postoji ništa što je nemoguće.

Kud je sve loše da ne može lošije biti tu dođe i vest da naši fudbalski organi sumnjaju da je meč između Novog Pazara i Spartaka, odigran 4. decembra na Gradskom stadionu, unapred režiran od strane pojedinih fudbalera plavo – belih. Navijači će na to dodati – eh da je samo taj jedan.

Podsetimo se, od 2:0 za plavo – bele došlo se do 2:4 u korist Subotičana. U Srbiji ni istina nije dokaziva, a kamoli sumnja. Posebno ne kad se za glavni argument sumnje uzimaju saznanja štampanih medija da su se pojedini fudbaleri Novog Pazara javno na društvenim mrežama hvalili dobrim kladioničarskim ulovom, baš na tom meču. Retki su oni kojima ova materija nije poznata, ali za one kojima ništa nije jasno, sledi napomena. Sumnja se da su određeni fudbaleri Pazara na svom kladioničarskom tiketu odigrali prelaz iz 1-2. Na taj način naplatili su ono što mesecima nisu mogli, a pripadalo im je, usled finansijskog kolapsa u kojem se klub našao.

Za neupućene to je jedna od najteže pogodivih kombinacija u celokupnoj kladioničarskoj ponudi, koja ovisno o ulogu donosi astronomske dobitke. Znači, da biste ostvarili dobitak potrebno je da utakmica na koju ste se kladili u prvom poluvremenu završi vođstvom domaćina, a da na kraju meča pobedi gost. Tako je i bilo – 2:4 (2:1). Rezultat je tu, on daje osnov za sumnju, ali smešno deluje rečenica iz štampanih medija u kojoj se navodi hvalisanje igrača – prognozera putem društvenih mreža. Ako su ti statusi sa Fejsbuka, Tvitera ili Instagrama u međuvremenu obrisani, prosto je nemoguće da ih niko nije video, vrlo verovatno i snimio. Ne, priča je puštena u javnost i tu se stalo. Uostalom, kao i u silnim slučajevima, kada su se sumnjičili Crvena zvezda i Partizan. Gospodo, DŽulijan Asanž je zauzet drugim problemima, ovaj vam sigurno neće rešiti. A kad je to nekom i bilo u interesu. Naš fudbal se decenijama drži jedne te iste devize – Bila jednom i samo jedan dan priča kojom se gora zatrese, a po starom dobrom običaju rodi se miš! Pretpostavimo i da se dokaže da je neko od igrača Novog Pazara uplatio novac na spornu utakmicu, treba li ili ne da pretpostavljamo da će nameštaljka dobiti sudski epilog. Naravno, neće.

Alivodićevih sedam golova

Novi Pazar je postigao 17 golova na 21 utakmici. Jedino je Bačka neefikasnija od plavo – belih (13). Najbolji strelac tima je Enver Alivodić sa sedam golova, Anes Rušević je postigao četiri, po dva gola dali su Anid Travančić i Nikola Dimitrijević, a po jedan Miloš Tintor i Irfan Vusljanin.

Nespremni i nekvalitetni’]

Komentarišući poslednje mesto na tabeli, kapiten Novog Pazara Enver Alivodić je rekao da to nije iznenađenje pošto su igrači bili fizički nespremni i nedovoljno kvalitetni za takmičenje u elitnom rangu. „Tim nije prošao pripreme, pa nismo bili spremni. Istina nekada boli, ali ova ekipa nije imala kvalitet. Činjenica je smo imali sedam bodova posle prve tri utakmice, a onda je usledio totalni pad. Najpre nisam znao da li se radi o manjku kvaliteta ili nesreći, ali rezultati su pokazali koji su realni dometi ovog tima“, ocenio je Alivodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari