Efes žestoko kažnjen zbog odluke Saveza o Larkinu: Turčin može biti samo onaj koji igra za reprezentaciju Turske 1Foto: Euroleague

U Efesu su sada na potezu kako bi proširili fond turskih igrača za domaće prvenstvo.

Odluke Šejna Larkina i Skotija Vilbekina da se ne odazovu pozivu Košarkaškog saveza Turske za nastup na pretkvalifikacionom turniru za Olimpijske igre žestoko će koštati obojicu američkih košarkaša.

Šejn Larkin se, uprkos tome što ima i tursko državljanstvo, upoznao sa odlukom tamošnjeg Saveza da bude suspendovan na narednih pet utakmica, ali i sa oduzimanjem prva da da u prvenstvu Turske nastupa kao domaći košarkaš.

Slična sudbina očekuje i ŠSkotija Vilbekina, košarkaša Fenerbahčea.

Usledila je žalba Efesa Sudu za sportsku arbitražu u Lozani međutim klub jer danas obavesito javnost da je pređašnja odluka samo potvrđena. Turski velikan više ne može da računa na to da Larkin ima status domaćeg igrača u prvenstvu Turske.

– Anadolu Efes već godinama posvećeno i uspešno služi turskoj košarci, postavši jedan od vodećih klubova u kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni, zahvaljujući svojim postignućima i igračima koje je razvio.

Državni tim nam je uvek bio glavni prioritet, čak i usred gustih rasporeda. U slučajevima preklapanja termina na štetu našeg kluba, uvek smo pokazivali najveću pažnju i podršku za pitanja koja se tiču našeg državnog tima.

Kao što je dobro poznato, tokom pripremnog kampa za Olimpijske kvalifikacije i naknadnih kvalifikacionih utakmica našeg državnog tima tokom leta, naš igrač Šejn Larkin prošao je proces koji je dukomentovan. Larkin se pridružio kampu do dogovorenog roka, obavesio nadležne o svojoj povredi i podvrgao se zdravstvenim pregledima koje su tražili lekari državnog tima. Zbog otkrivenog edema kosti u kolenu, naš igrač nije mogao da učestvuje u utakmicama reprezentacije. Uprkos tome što je momentalno podelio rezultate magnetne rezonance i lekarske izveštaje o stanju svog kolena relevantnim kanalima, teško je kažnjen od strane Turske košarkaške federacije.

Kazna koja je nametnuta našem igraču duboko je uticala kako na njega, tako i na naš klub. Planiranje sezone našeg tima, ravnoteža rostera i struktura budžeta pretrpeli su nepopravljiv udar zbog ove kazne. Naš klub, koji je iznedrio brojne igrače za tursku košarku, obezbeđivao igrače za reprezentacije u svim kategorijama svake godine i s ponosom slao najviše igrača u naš seniorski tim dugi niz godina, bio je najviše pogođena strana u ovom procesu.

Nakon ovog procesa, nažalost, danas smo saznali da je Sportski arbitražni sud, koji je procenio predmet na temelju pravne žalbe našeg kluba, potvrdio kaznu nametnutu našem igraču.

Uprkos svemu ovome, Anadolu Efes, nastavićemo da podržavamo korake i planove koji će uzdignuti naš državni tim na svim budućim turnirima i događajima, baš kao što smo to uvek činili.

Ostavljamo procenu ove kazne, koju smatramo da ni naš klub ni igrač nisu zaslužili ni na koji način, javnosti – navedneo je u saopštenju Efesa.

Efes je za sezonu 2023/24 planirao da ima devetoricu stranaca, bez Šejna Larkina. Sa američkim bekom, moraće konstantno da rotira čak četvoricu internacionalaca u domaćem prvenstvu, s obzirom na to da je u šampionatu Turske dozvoljeno ukupno šest stranaca u sastavu jedne ekipe.

Fenerbahče je u još težoj situaciji, s obzirom na to da ima čak 11 inostranih igrača. Njih dvojica su završili sa učešćem u reprezentaciji Turske, pogotovo jer je u domaćoj javnosti utisak da je reprezentacija pretrpela neuspeh na pretkvalifikacionom turniru, porazom od Hrvatske u finalu, jer jedan od pomenute dvojice igrača nije mogao ili hteo da nastupi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari