Pi Džej Doužer: Nikola Jokić je oduvek želeo da ima publiku nalik Partizanovoj (VIDEO) 1Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

Stigao je letos u Partizan sa asocijativnim predznakom nekadašnjeg saigrača Nikole Jokića u Denver Nagetsima. Navijači, pak, u Pi Džej Doužeru vide naslednika Dantea Egzuma.

Dugo je Pi Džej Doužer pokušavao da etablira svoje košarkaško znanje u NBA ligi. Ruki sezonu proveo je u Oklahoma Siti Tanderu, ali se uglavnom dokazivao u Razvojnoj ligi. Najduži staž, od gotovo tri godine, imao je u Denver Nagetsima, tokom kojeg je imao prilike da bude saigrač sa Nikolom Jokićem.

Nakon odlaska iz Kolorada pokušavao je da se dokaže u Sakramento Kingsima, međutim, posle turbulentne poslednje sezone odlučio je da prihvati poziv Partizana i prvi put u karijeri iskusi igranje košarke van američkog kontinenta.

– Imamo sjajnu grupu, uzbuđen sam što sam deo kluba. Svaki igrač ima isti cilj, svi isto razmišljamo i mislim da smo svi spremni da žrtvujemo ono šta treba da bi sezona bila uspešna – pozitivnog je razmišljanja Doužer, u razgovoru za Sport klub.

Kako bi stekao što bolji uvid u to šta bi moglo da ga očekuje u Srbiji i Partizanu Doužer se raspitao kod Kevina Pantera, ali i Nikole Jokića.

– Pričao sam sa Panterom više puta pre nego što sam doneo odluku, mnogo puta. Nikola Jokić, bio mi je saigrač. Rekao je „oduševićeš se“. Rekao mi je da je oduvek želeo da igra za ovakav tip publike. To si najbolji navijači na svetu. Ne samo u košarci, nego na svetu. Tačka.

Tokom boravka u Nagetsima, a usled teške povrede Džamala Mareja, Doužer je imao mečeve na kojima je igrao i po dvadesetak minuta. Ipak, teška povreda ligamenata kolena dovela je do nagle regresije u njegovoj karijeri.

– Bio sam očajan. Mislio sam da sam konačno uspeo u NBA. Nekako sam počeo da pravim ime, pokazao da sam igrač za rotaciju i igrač koji treba timu, koji hoće da osvoji titulu. Mislim da sam tada u tom trenutku karijere bio očajan, ali verovao sam Bogu i nadao sam se najboljem. Vera u Boga i jak osnov. Da imaš dobar krug oko sebe. Moja porodica mi je uvek bila oslonac, bilo da sam sjajan ili da sam u padu. Imam najbolji sistem podrške koji mogu da tražim. Vera u Boga i ljudi oko mene su bili ključ da prođem kroz sve to.

Naravno, kao i većini Amerikanaca i Doužeru je velika želja da se jednog dana vrati u NBA ligu.

– Rastao sam i sanjao sam o NBA. To je uvek krajnji cilj. Sada shvatam da svi moramo da uzimamo drugačije putanje na svojim putovanjima, da bismo ostali tamo ili da bismo se vratili. Ako se desi prilika apsolutno bih hteo da se vratim.

Iako je još uvek rano za poređenje evropske i američke košarke, Doužer je tokom priprema mogao da iskusi određene specifičnosti prevashodno u načinu razmišljanja i poimanja košarke kao igre.

– Teško je objasniti. Ista je igra, isti je cilj. Staviti loptu u koš. Ali, način na koji to pokušavamo da uradimo je malo različit. Imaš igrače koji imaju veliki košarkaški IQ. Mnogo dobro poznaju igru ovde u Evropi. A zatim imaju i umeće. U SAD se fokusiramo na umeće, na fizičke predispozicije. Onda učimo kako da igramo igru. Ovde to rade unazad. Misle o igri, proučavaju je. Onda dodaju umeće i fizičke predispozicije gde god da mogu. Veoma su učeni igrači, moraš da razmišljaš o igri ovde – kao da je Doužer iznenađen onim što je video prilagođavajući se na evropsko poimanje košarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari