Elzan Bibić pobedio na Beogradskom polumaratonu uz rekord staze 1foto (BETAPHOTO/BEOGRADSKI MARATON)

Srpski atletičar Elzan Bibić pobedio je danas na Beogradskom polumaratonu uz novi rekord staze.

Elzan Bibić je po izuzetno hladnom vremenu u trci na 21,095 kilometara pobedio rezultatom 62 minuta i 15 sekundi i oborio rekord staze koji je prošle godine postavio Marokanac Mohamed El Gauzani sa 62:43.

Drugo mesto zauzeo je El Gauzani rezultatom 62:57, a treći je bio Čileanac Martin Dijas sa 63:53 minuta.

Četvrti je bio Vijani Nijokumiza iz Burundija (65:09), dok je kao peti kroz cilj prošao Dikson Nijakandi (66:47).

Bibiću su nedostajale četiri sekunde da obori državni rekord u polumaratonu, koji je i dalje u vlasništvu Janka Benše iz 1998. godine – 62:11.

„Očekivao sam i hladnije vreme tako da mi je tokom trke bilo prijatno. Od starta sam krenuo jako praćen prošlogodišnjim ponednikom El Gauzanijem iz Maroka. Staza je veoma zahtevna ali i lepa, jer vodi kroz predivne delove Beograda, moram da priznam da sam uživao. Pred kraj sam bio siguran da ću oboriti državni rekord i previše sam se opustio u poslednjih 200 metara. Nije mi žao, jer sam na ovako zahtevnoj stazi pokazao da sam spreman i za daleko bolji rezultat. Morao sam nešto da ostavim i za sledeću godinu“, rekao je Bibić posle trke, preneli su organizatori.

U konkurenciji atletičarki pobedila je Kenijka Tereza Omoza rezultatom 72:38, druga je bila Kavalina Nahimana iz Burundija sa 16 sekundi zaostatka, a treće mesto zauzela je Kenijka Silvija Meduga rezultatom 77:06. U trci na 10 kilometara u konkurenciji muškaraca pobedio je srpski takmičar Đuro Borbelj rezultatom 31:11 minuta, drugi je bio Vjačešlav Sokolov iz Rusije (31:55), a treći Uroš Gutić (32:50).

Na istoj distanci u konkurenciji atletičarki prva kroz cilj prošla je Milica Tomašević iz Srbije (36:49). Bugarka Emi Pamela osvojila je drugo mesto (37:47), dok je treća bila Tea Božinovska iz Makedonije (37:51).

Osim polumaratonske i trke na 10 kilometara, održana je i Sava osiguranje porodična trka na 2,3 kilometra koje je imala humanitarni karakter, a sva donirana sredstva namenjena su Humanitarnoj organizaciji „Dečje srce“.

Na ovogodišnjem četvrtom Beogradskom polumaratonu učestvovalo je rekordnih 4.080 takmičara iz 42 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari