Energijom do pobede 1Foto: KSS/N. Paraušić

Košarkaši Srbije danas u hali „Aleksandar Nikolić“ (16.00) igraju sa Portorikom polufinalnu utakmicu na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju.

Zbog odustajanja Senegala, Portoriko je u grupi B odigrao samo jedan meč u kojem je poražen od Italije, iako je imao veliko vođstvo u prvom poluvremenu.

U prvom polufinalu sastaju se Italija i Dominikanska republika (13.00).

Portorikanci su stari znanci sa velikih takmičenja, sastajale su se reprezentacije Jugoslavije sa njima često, bilo je i pobeda i poraza, može se za njih reći da su košarkaška nacija jer su najčešće prisutni na velikim takmičenjima.

Sada u timu nemaju velike zvezde, ali igraju kao i uvek, agresivno, brzo, na ivici faula.

Samo trojica igrača iz ovog rostera igraju u Evropi, među njima i Geri Braun, udarna pesnica tima koji nastupa za Trento i dobro je poznat ljubiteljima košarke ovde.

Uz njega, Pineiro igra za Rigu, a Klavel za Avtodor. Uz njih treba dodati i Anduhara, odličnog šutera koji igra u tamošnjoj ligi.

Portoriko ne bi trebalo da predstavlja problem čak i ovako prepolovljenoj selekciji Srbije, ali ono što ne sme izostati kad već fali toliko igrača je ozbiljan pristup i maksimalno angažovanje, posebno u odbrani.

Selektor Igor Kokoškov je na teškim mukama, ni u noćnim morama nije mogao da pretpostavi da će moći da računa na tako mali broj igrača.

„Ovakve utakmice se ne dobijaju uigranošću, već energijom, borbenošću i požrtvovanjem na terenu. Važno je da nam zdravstveni bilten bude bolji u odnosu na utakmicu sa Filipinima. Videćemo da li će igrati Kalinić, dok se Micić i Bjelica osećaju bolje što su dobri znaci. Ognjen Dobrić ima određene probleme i on je takođe upitan. Najvažnije nam je da znamo ko će moći da nastupi. Ekipa Portorika igra duže zajedno, očigledno su uigraniji, imaju definisanu rotaciju i svoje uloge u timu. Mi, nažalost, nijedan trening nismo odradili u punom sastavu. Ne sumnjam da ćemo se boriti, ali moramo da, uz energiju koja će biti prisutna na najvišem nivou, odigramo pametno, smanjimo broj izgubljenih lopti i igramo timski. Igramo pred svojom publikom, znamo šta je cilj i daćemo sve od sebe da to ostvarimo“, rekao je Kokoškov.

Aleksa Avramović je podsetio na nedavni susret sa Portorikancima na „Akropolis kupu“ u Atini i istakao da kvalitet našeg tima mora doći do izražaja.

„Posle dve pobede u dve utakmice, dolazimo kao favoriti u odnosu na Portoriko. Igrali smo protiv njih na „Akropolis kupu“ u Atini, znamo kakva su ekipa, to je isti tim koji smo tamo savladali sa dvocifrenom razlikom. Znamo im vrline, imaju par sjajnih šutera i nekoliko čvrstih momaka pod košem. Kondit i Klavel su dvojica ključnih igrača koje treba da zaustavimo, svakako uz plejmejkera Gerija Brauna. On je dobar dodavač i odličan igrač. Mislim da imamo bolji sastav i dužu klupu, da smo spremni da pred našim navijačima zabeležimo pobedu i idemo ka našem cilju“, naveo je Avramović.

Parovi polufinala

Litvanija (Kaunas)

Litvanija – Poljska

Slovenija – Venecuela

Hrvatska (Split)

Nemačka – Hrvatska

Brazil – Meksiko

Kanada (Viktorija)

Kanada – Češka

Turska – Grčka

*Samo prvoplasirane ekipe sa turnira kvalifikovaće se na OI u Tokiju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari