Epilog prve revanš večeri u LŠ: Milan superioran, Čelsijeva budućnost neizvesna 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Fudbaleri Milana i Reala prvi su polufinalisti lige šampiona. Milan je u dvomeču bio bolji od neugodnog Napolija ukupnim rezultatom 2:1 (1:0, 1:1), dok je Real održao čas fudbala “plavcima” sa dve pobede od po 2:0.

Šta se tačno dešava sa Čelsijem čini se da najbolje ne zna ni predsednik kluba Tod Boeli.

Iz čiste nemoći je vlasnik Čelsija ušao u svlačionicu i održao igračima govor pred revanš meč sa Realom, a nakon demorališućeg poraza od Brajtona u nedelju, a sada je i više nego jasno da govor nije urodio plodom, baš kao što ni promena trenera nije donela ništa dobro ekipi sa „Stamford Bridža“. Frenk Lampard je preuzeo ekipu kako bi je sa sredine tabele Premijer lige “povukao” ka vrhu, odnosno ka izlasku u Evropu naredne sezone, a na četiri utakmice na klupi londonskog giganta doživeo je isto toliko poraza.

Po tome će biti upamćen, pošto je uspeo ono što nijedan menadžer Čelsija nije u 118 godina dugoj istoriji kluba.

Londonski klub se nalazi tek na 11. mestu na tabeli Premijer lige sa 39 bodova, ali Lampard uprkos svemu veruje u ovaj tim.

– Ovaj klub će se vratiti. Biće potreban rad i malo procesa. Mislim da su navijači cenili sinoćnji učinak, bilo je trenutaka ove sezone kada to nisu osetili, tako da moramo da se uhvatimo za to i dođemo do rezultata u finišu sezone – rekao je on.

Čelsi na terenu izgleda poprilično haotično, a to što su u zimskom prelaznom roku doveli čak osam novih fudbalera očigledno nije pomoglo timu da pronađe balans između odbrane i napada na samom terenu.

Kao prava raspikuća se poneo vlasnik „Plavaca“ Tod Boli, koji je plaćao i pretpaćivao raznorazne igrače, a tokom mesec dana je na računu ostao tanji za čitavih 330 miliona evra.

Čelsi je na samo jednog igrača – Mihajla Mudrika dao basnoslavnu svotu novca.

Ukrajinac je doveden iz Šahtjora za 70 miliona evra, Benoa Badijašil je stigao iz Monaka za 38 miliona evra, Noni Madueke iz PSV-a za 35 miliona evra, Malo Gusto iz Liona za 30 milona evra, Andrej Santos iz Vasko da Game za 12,5 miliona evra, a David Datro Fofana iz Moldea za 12 miliona evra, dok je za pozajmicu Žoao Feliksa iz Atletiko Madrida iskeširao 11 miliona evra.

Ipak kada su svi pomislili da se tu zaustavio jer je do tog trenutka „pukao“ 210 miliona evra, on je iz džepa izvukao „džekpot“ – Enca Fernandeza, čiju je slobodu iz Benfike platio tričavih 120 miliona evra.

Argentinski fudbaler, aktuelni svetski šampion sa Argentinom i zvanično najbolji mladi igrač na prethodnom Mundijalu u Kataru, u poslednjim trenucima zimskog prelaznog roka je prešao u slavni klub.

Ono što sada ostaje kao glavni utisak je da nijedan od ovih fudbalera nije ispunio očekivanja.

Možda je još rano da pokažu svoj puni potencijal zbog aklimatizacije za engleski fudbal koja je neophodna svakom igraču, ali ostaje zabeleženo da u ovoj polusezoni nisu ni najmanje doprineli rezultatima kluba i da dele podjednaku krivicu sa starijim kolegama za plasman na tabeli i izdanje tima u tekućoj sezoni.

Sa druge strane Milan je jedno od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnje Lige šampiona.

Čudno je to možda reći  i tim koji je zlatnim slovima ispisivao stranice istorije najkvalitetnijeg klupskog evropskog fudbalskog takmičenja, ali aktuelni šampion Italije odavno nije bio bliži „ušatom peharu“.

Do finala ih deli još samo jedan dvomeč, a protivnik će im najverovatnije biti gradski rival Inter koji uoči revanša četvrtfinala Lige šampiona ima ogromnih 2:0 sa „La Luža“.

Ovde „rosoneri“ ne nameravaju da se zaustave, tim pre što su u proteklih nekoliko nedelja dva puta pobedili ubedljivo najbolji tim u Italiji – Napoli.

Prvo su ih u okviru Serije A ponizili sa 4:0 na stadionu „Dijego Armando Maradona“, da bi ih nedugo zatim pobedili na „San Siru“ 1:0 u okviru Lige šampiona.

I u revanšu četvrtfinala Lige šampiona su bili apsolutno bolji rival.

Vodili su od 43. minuta golom Olivijea Žirua, a Napolitanci su preko Viktora Osimena poravnali rezultat tek u nadoknadi vremena.

Videli smo u revanšu i po jedan promašen jedanaesterac, prvo je Žiru u 22. minutu bio neprecizan, da bi Kviča Kvaraskelija uzvratio istom merom deset minuta pre kraja susreta.

Za favorizovanu ekipu uoči ovog dvomeča je bio apsolutno neuhvatljiv brzonogi i snalažljivi napadač Milana Rafael Leao koji je i sinoć na „Dijego Armando Maradona stadionu“ napravio pravi dar-mar u 43. minutu meča kada je sam vukao loptu sa svoje polovine do protivničkog šesnaesterca predriblavši nekoliko fudbalera „partenopeija“ i u pravom trenutku uposlivši samog Žirua i visini penala, a iskusnom Francuzu nije bilo teško da ćušne loptu u praktično praznu mrežu protivnika.

Baš zbog mladog Portugalca mnogi daju veće šanse Milanu za finale od bilo kog protivnika koji im potencijalno dođe u polufinalu.

Toga je svestan i trener Milana Stefano Pioli koji je od onoga što je imao na raspolaganju napravio jedan izrazito kvalitetan i koherentan tim koji se ne plaši da izađe bilo kom protivniku na megdan.

– Smatrani smo autsajderima protiv Napolija, ali vodim grupu igrača velikog srca. Pokazali smo zube i u nekim trenucima patili, ali zasluženo smo prošli dalje. Prednost od 1:0 iz prvog meča nam je i pomogla, ali nas u neku ruku i sputala. Previše vremena smo im dopustili loptu u posedu, ali to je razumljivo. Mnogi naši igrači nisu igrali meč poput ovog. Svi su se žrtvovali, bili smo tim. Srećni smo zbog navijača, koji su nas uvek podržavali i kada stvari nisu išle dobro. Ponosni smo na njih. Uradili smo već mnogo, ali apsolutno nemamo nameru da stanemo – rekao je Pioli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari