EURO 2020: Povratak Italije na veliko takmičenje 1Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Fudbalska reprezentacija Italije je tri godine posle neuspeha u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, odigrala savršene kvalifikacije za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Ta promena u rezultatima došla je ranije nego što se očekivalo pod vođstvom selektora Roberta Mančinija, koji je pronašao pravu kombinaciju mlađih i iskusnih igrača i stvorio pozitivnu atmosferu oko tima koji je prethodno izgubio samopouzdanje.

„Postoje timovi koji su korak ispred nas, ali ne osećamo se inferiorno i želimo svakog da iznenadimo“, rekao je 34-godišnji defanzivac Leonardo Bonuči.

„Azuri“ su trenutno u seriji od 27 utakmica bez poraza, što je druga najduža pobednička serija Italijana nakon što su u periodu od 1935. do 1939. godine neporaženi bili na 30 utakmica.

Italija će otvoriti Evropsko prvenstvo utakmicom sa Turskom na stadionu Olimpiko u Rimu, u petak 11. juna, od 21.00. U Grupi A su još Švajcarska i Vels, a sve mečeve u grupi Italija će igrati na domaćem terenu.

Golovi se očekuju od napadača Čira Imobilea i Andree Belotija, ali snaga Italije je u velikom broju vrlo efikasnih krilnih i veznih igrača.

Levo krilo Lorenco Insinje smatra se najtalentovanijim igračem Italije, a njegovo neigranje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine, kao i njegov ostanak na klupi u baraž meču sa Švedskom izazavalo je negodovanje navijača.

Drugi bitan krilni igrač je Federiko Kjeza, sin bivšeg napadača Enrika Kjeze, dok Federiko Bernardeski ostaje još jedna snažna opcija u napadu.

U veznom redu imaju veliki broj kvalitetnih opcija – Nikolo Barela, Žoržinjo, Manuel Lokateli, Lorenco Pelegrini, Mateo Pesina i Marko Verati.

Kapiten Đorđo Kjelini i Leonardo Bonuči jedini su igrači sa više od 100 nastupa za selekciju, a nijedan drugi igrač nije upisao ni 50 nastupa.

Štaviše, oni će ostati starteri u odbrani, iako sada imaju pouzdane zamene u Frančesku Acerbiju i Alesandru Bastoniju.

Na poziciji golmana, rekorder Đanluiđi Bufon povukao se iz reprezentacije nakon loših kvalifikacija 2018. godine, a prvi golman sada je 22-godišnji Đanluiđi Donaruma.

U proteklom periodu selekcija je bila pogođena korona virusom, Mančini je u novembru prošle godine iz karantina vodio Italiju, nakon što je bio pozitivan na taj virus.

Novoangažovani pomoćnik Danijele De Rosi bio je bolnici više od mesec dana sa simptomima upale pluća, nakon što je bio jedan od četvorice zaraženih članova selekcije u kvalifikacionom ciklusu u martu ove godine.

Nekoliko igrača se takođe borilo sa korona virusom, posebno Verati koji je u dva navrata bio pozitivan na virus u januaru i aprilu. U maju je povredio koleno, ali lekari veruje da može da zaigra tokom turnira.

Pored Bufona, najveće ime koje nedostaje je Mario Baloteli.

Baloteli je vodio Italiju do finala Evropskog prvenstva 2012. godine, a u međuvremenu je upao igračku i životnu krizu, pa sada igra za ekipu Monce u Seriji B.

Posle godina odsustva, Mančini ga je po dolasku na klupu pozvao u reprezentaciju, ali je potom napadač ponovo izostavljen.

Još jedan važan igrač koji nedostaje je 21-godišnji vezista Nikolo Zaniolo, koji je prošle godine doživeo povredu ligamenata oba kolena i još se oporavlja.

Četvorostruki svetski prvaci do sada su osvojili samo jednu titulu prvaka Evrope 1968. godine, a iako ovog puta nisu jedni od glavnih favorita, očekuje se njihov ulazak u nokaut fazu.

Selektor veruje da Italija može da osvoji titulu, koja bi mnogo značila jednoj od zemalja koje su najteže pogođene pandemijom.

„Želimo da budemo povod da cela nacija slavi. Posebno uzimajući u obzir ono što smo prošli u poslednjih godinu i po dana“, rekao je Mančini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari