Evroliga ove sezone bez izrazitog favorita: Mogu li Crvena zvezda i Partizan do plej-ofa? 1Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

U četvrtak startuje sezona u Evrolgi nešto izmenjenog formata. Crvena zvezda i Partizan ambiciozno pristupaju najvećim ovosezonskim izazovima.

Real Madrid će pokušati da veže dve titule u Evroligi, što je podvog koji je do sada dostigao jedino Efes, kada je evroligaški format takmičenja u pitanju.

Sezona bi trebalo da bude takva da iz trenutne perspektive neće biti izrazitog favorita.

Identičnog sastava kao i prošle sezone, sa klubovima koji su osvežili igrački kadar, dobrano se postarajući da u evroligaško gnezdo uvedu i neka zvučna NBA imena, takmičenje je delimično promenilo format a sve u cilju da više klubova dobije šansu da se domogne plej-ofa.

Po uzoru na NBA ligu, Evroliga je uvela plej-in od ove seozne a u njemu će se naći timovi koji na kraju regularnog dela budu zauzeli jedno od šestog do desetog mesta.

Zvučna NBA imena

Ovo leto su obeležili dolasci NBA igrača koji su izgradili vrlo respektabilne karijere nastupajući u najkvalitetnijoj ligi na svetu. Kemba Voker je sigurno najrespektabilnije ime kao neko ko je tokom NBA karijere bio godinama među najboljim plejmejkerima igrajući za Šarlot Hornetse. Odlaskom iz Severne Karoline karijera mu se našla na nizbrdici, a sledstveno tome odlučio se da u 33. godini potiše za Monako.

Džabari Parker je takođe neko ko je bio visoko rangiran na NBA draftu. Te 2014. biran je kao drugi pik od strane Milvoki Baksa. Još dok je igrao i srednjoj školi, potom i na Djuku jednu sezonu, bio je percipiran kao novi Grent Hil. Nažalost, teške povrede kolena unazadile su mu karijeru do mere da je u 28. godini morao da dođe na probu u Barselonu posle koje je potpisao jednogodišnji ugovor.

Njegov saigrač postao je Vili Ernangomez, koji se vratio u Španiju posle višegodišnjeg NBA iskustva. Punih sedam godina centar reprezentacije Španije dokazivao se u dresovima Šarlota, Njujorka, Nju Orleansa pre nego što je ove sezone odlučio da potpiše ugovor sa Barsom.

Pi Džej Doužer jedan je od onih koji su NBA karijeru zamenili evroligaškom potpisom za Partizan. Raul Neto je prihvatio ponudu Fenerbahčea, iako su i crno-bele bili u igri za nekadašnjeg pleja Jute, Klivelnda, Vašingtona, Filadelfije. Nažalost, teška povreda kolena u dresu reprezentacije Brazila na Mundobasketu onemogućila ga je da ove sezone debituje za velikana iz Istanbula.

U krugu onih koji su NBA zamenili Evroligom ove sezone nalazi se i Marko Simonović, novi košarkaš Crvene zvezde koji je prošle sezone većinu vremena provodio u Razvojnoj ligi kao član Čikago Bulsa.

Interesantno je i to da je Huančo mogao ove sezone da postane saigrač brata Vilija ali je umesto ponude Barselone izabrao unosniju Panatinaikosa od neka dva miliona evra po sezoni. On je čak četiri sezone bio član Denver Nagetsa, ali je u poslednje tri promenio četiri NBA kluba što je bio dovoljan znak da bi trebalo u 28. godini da se potvrdi u evroligaškoj konkurenciji.

Među onima koji su imali solidne NBA karijere a ovoga leta su se odlučili za dolazak u Evroligu nalazi se i Sterling Braun nekadašnji član Milvokija, LA Lejkersa… kao i manje poznati Džastin Bin (Alba).

Bez izrazitog favorita

Panatinaikos je između dve sezone uložio najveća finansijska sredstva kako bi isparirao konkurenciji u nameri da dovede Matijasa Lesora, Kostasa Slukasa, Huanča Ernangomeza, Luku Vildozu, Kajla Gaja, vrati Joanisa Papapetrua…

Srpski velikani su takođe bili veoma aktivni na tržištu; Crvena zvezda je gotovo promenila lični opis u odnosu na prošlu sezonu, dok je Partizan ojačao ekipu sa četvoricom vrlo zanimljivih igrača. Dolasci Miloša Teodosića, Ognjena Jaramaza, Adama Hange, Frenka Kaminskog, Pi Džej Doužira, Rokasa Gedraitisa, Šabaza Nejpira trebalo bi da su argumenti dovoljne težine zbog kojih srpski velikani smatraju da je plasman u plej-of legitiman cilj.

Prošlosezonski finalisti Rea Madrid i Olimpijakos temeljno su gradili ekipe za novi sezonu. Madriđani su pikirali povratak Fakunda Kampaca i bez imalo natezanja pustili su četvoricu igrača iz prošle takmičarske godine. Trener Ćus Mateo pokušaće da u maksimalnom kapacitetu koristi roster s obzirom na to da je ekipa i dalje među najstarijima u Evroligi, ako ne i najstarija sa sedmoricom košarkaša starijih od 30 godina.

Olimpijakos se možda i nije fer poneo prema Kostasu Slukasu koji je, pak, rešio da klubu vrati na najteži mogući način prelaskom u Panatinaikos. Crveno-beli su potpom odreagovali načinom da su vratili Najdžela Vilijams-Gosa ali i Nikolu Milutinova.

Saša Vezenkov će sigurno mnogo nedostajati ekipi, nakon što je rešio da prihvati ponudu Sakramento Kingsa. Na njegovo mesto sitgao je inteligentni i košarkaški psimeni Luka Sikma dok je klub doveo i vrlo talentovanog domaćeg igrača – Jorgosa Tanulisa.

Nakon što su Žalgirisu platili 500.000 evra dovođenjem Ignasa Brazdeikisa Atinjani su možda napravili i jedan od ključnih poteza u jačanju spoljne linije.

Javnost se uglavnom slaže u konstataciji da je uz Real i Olimpijakos Monako ekipa koja je puno učinila kako bi postala jedan od favorita za visok plasman. Nukleus ekipe iz prošle godine nadograđen je dolascima pomenutog Kembe Vokera ali i Mama Žaitea i Terija Tarpija. Za trenera Sašu Obradovića najzahtevniji zadatak biće kako da raspodeli uloge i omogući jakim individualcima da se osećaju produktivni sa loptom u rukama.

Milano je napravio zanimljivu ekipu sa Nikolom Mirotićem kao najvećim eltnjim kapitalcem. Efes je drastično pormenio izgled odlascima, pre svega, Vasilija Micića i trenera Ergina Atamana koji je postao prvi turski trener na čelu jedne grčke ekipe. Darijus Tompson i Tajrik Džonson trebalo bi da predtavljaju dodatni kvalitet nadograđen na ono što godinama već pružaju Šejn Larkin, Rodrigo Buboa, Elajdža Brajant, zatim Vil Klajburn, Ante Žižić.

Fener je zadržao najvažnije igrače a linije tima pojačao je Jamom Madarom, Nejtanom Šestinom, kao i centrima Šertačom Šanlijem i Jorgosom Papajanisom. Iz drugog plana, Fener bi mogao da bude tim kadar da dođe do same završnice, pogotovo jer je većina igrača prošle godine upoznala i apsorbovala principe igre na kojima insisitra trener Dimitris Itudis.

Bajern bi mogao da bude najprijatnije iznenađenje. Pablo Laso se posle odlaska iz Reala zbog zdravestvenih problema, vratio u evroligaško društvo i u Minhenu uspeo da sastavi izuzetan tim, možda i najkompaktniji. Silvijan Fransisko, Karsen Edvards, Leandro Bolmaro, Serž Ibaka i Devon Buker uz starosedeoce čine sastav kadar da se nadmeće sa najboljim klubovima u Evroligi ove sezone.

Ko vreba iz drugog plana?

U Evroligi ove sezone ne bi trebalo da bude apsolutnog autsajdera, međutim po sastavu za novu sezonu moglo bi da se pretpostavi da će Alba biti u vrlo nezavidnoj situaciji. Berlinci su podmladili ekipu, doveli vrlo zanimljive igrače poput Sterlinga Brauna, Matea Spanjole, Meta Tomasa, Džastina Bina ali je pitanje koliko će biti kvalitetni za nadgornjavanje sa evroligašima svage nedelje.

Asvel, Žalgiris, Crvena zvezda, Partizan, Virtus, Baskonija, Valensija pomenuti Panatinaikos svakako će imati šanse da se nađu u gornjem delu tabele na kraju regularnog dela sezone.

Svi oni su legitimni kandidati za mesto u plej-ofu.

Barselona je možda i najveća enigma. Sa Rožerom Grimauom kao trenerom početnikom u evroligaškoj konkurenciji i pojačanjima u likovima Vilija Ernangomeza, Daria Brizuele, Džoela Pare i pomenutog Džabarija Parkera formiran je tim čiji je potencijal nedovoljno definisan. Barsa bi mogla da zasija ali i da se toliko rezultatski sroza da bi plasman u plej-of mogao da bude misaona imenica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari